Coșmarurile la copii

Dacă ai acasă un pitic mai mare de 3 ani, atunci cel mai probabil te-ai confruntat măcar o dată cu problema coșmarurilor.  Acestea pot apărea adesea, indiferent de vârstă, însă coșmarurile sunt mai frecvente în perioada preșcolară. De ce? Pentru că acesta este intervalul de vârstă în care copiii dezvoltă unele temeri, iar imaginația există din abundență.

Ce sunt coșmarurile?

Coșmarurile sunt niște vise urâte în care persoana pe care le are este supusă unor situații înspăimântătoare, fiind amenințată de unele pericole. Întâmplările par destul de reale, copiilor fiindu-le destul de greu să facă diferența între vis și realitate. Aceste episoade înfricoșătoare se derulează de obicei în cea de a doua jumătate a perioadei de somn. Nu este obligatoriu ca cel mic să se trezească. El poate să își amintească ceea ce a visat și ziua următoare, amintirile provocându-i, de asemenea, teamă.

Ce declanșează coșmarurile?

Coșmarurile, ca majoritatea viselor, se întâmplă în timpul somnului când creierul este foarte activ și sortează experiențele și noile informații pentru învățare și memorie. Imaginile pe care creierul le procesează și sentimentele apărute în urma acestei acțiuni pot părea extrem de reale. În această perioadă au loc mișcări oculare rapide sub pleoapele închise, acțiunea fiind cunoscută sub prescurtarea REM (Rapid Eyes Movement). Intervalurile REM sunt mai lungi în a doua jumătate a perioadei de somn și din acest motiv coșmarurile sunt mai frecvente în a doua parte a nopții.

De cele mai multe ori, coșmarurile pot fi declanșate de schimbările care apar în viața copiilor. De exemplu, dacă l-ați mutat la o altă grădiniță sau v-ați mutat într-un alt cartier, dacă există unele probleme în familie, dacă cel mic a trecut printr-o perioadă de stres sau ați vizionat un film cu scene violente, toate acestea pot constitui deopotrivă cauzele apariției coșmarurilor.

Ce să faci dacă piticul tău are un coșmar?

Atunci când coșmarurile se transformă într-o adevărată problemă pentru copil, ar trebui să iei atitudine. În acest sens, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a a-ți ajuta copilul să depășească teama provocată de un coșmar. Discută cu cel mic despre coșmarurile avute! Dacă acestea sunt dese, încearcă să vezi dacă au o temă comună. Aflând acest lucru, îți va fi mai ușor să depistezi cauza coșmarurilor sau să-ți dai seama dacă exista ceva ce îl deranjează pe copil. Mai mult, comunicând, îl vei ajuta să se simtă mai bine, să capete încredere și să se simtă în siguranță.

Dacă cel mic te trezește în timpul nopții din cauza unui coșmar, ajută-l să depășească teama pe care o simte. Arată-i că înțelegi prin ce trece, menționează că e doar un vis și stai puțin cu el, până adoarme. Cercetați camera împreună și dovedește-i că nu există niciun monstru/fantomă sub pat sau în dulap. Poți lăsa și lumina aprinsă la o intensitate mai mică. Pune-i alături jucăria preferată și sugerează-i să doarmă împreună. Adu în discuție lucruri plăcute sau spune-i o poveste cu prinți și prințese până adoarme.

Toate aceste variante sunt metode la care poți să apelezi pentru a-ți convinge copilul că e în siguranță și că teama pe care a simțit-o, nu este reală, constituind doar efectul unui vis urât.

Cum să previi coșmarurile?

Stabilește un program de somn! Asigură-te că cel mic doarme suficient, la ore decente și că își desfășoară somnul după un program stabilit. Această rutină poate scădea frecvența de apariție a coșmarurilor, cât și intensitatea acestora.

Ai grijă ce programe TV vizionează copilul tău! Fii foarte atentă și scoate din program emisiunile și filmele cu o temă înspăimântătoare sau violentă. Nici poveștile cu monștri și alte personaje ficționale nu sunt indicate înainte de culcare.

Încearcă să-ți crești copilul într-un mediul armonios. Cu cât relația dintre voi este mai strânsă și consolidată, cu atât copilul se va dezvolta sănătos. Dacă mediul în care cel mic trăiește, este unul vesel, prietenos, fără stres și conflicte, atunci există șanse mai mare ca piticul să nu se confrunte cu problema coșmarurilor frecvente.

Dacă observi că frecvența coșmarurilor crește, că cel mic este tot mai afectat de visele urâte pe care le are, ajungând să întrerupă activitățile zilnice, atunci îți recomandăm să ceri părerea medicului specialist.

 

 

Un Comentariu

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut