Cum îl învățăm pe copil să spună Bună ziua!

Salutul este primul gest din toate interacțiunile sociale. El permite intrarea pozitivă în contact cu ceilalți. Pentru a saluta, trebuie să priviți interlocutorul, să îi zâmbiți și să îi spuneți Bună ziua!. În același fel, pentru a se integra în grup, trebuie să știi să observi și să înveți să întrebi „Mă pot juca cu tine?”.

Deja prin privirea sa, bebelușul intră în contact cu cei apropiați. Încet-încet, zâmbește, apoi pe la 10-12 luni, face cu mâna sau trimite pupici atunci când pleacă. Atunci când învață să vorbească, poate spune „alo”, „bună ziua”, sau „la revedere”. Pe la 4 ani, îi puteți explica importanța politeții „Mergem la tanti Ioana. Îi place mult când o saluți”.

Atunci când un copil nu răspunde la saluturi, riscă ocazia de a învăța alte abilități sociale mai complexe precum așteptatul, împărțitul, ascultatul sau negociatul.

Cum îl învățăm?

Exemplul pe care i-l oferiți are o mai mare influență asupra învățării copilului vostru.

  • Dați-i un exemplu. Atunci când un membru al familiei sosește acasă, spuneți-i „bună ziua” și spuneți-i copilului să facă și el același lucru. Zâmbiți, faceți cu ochiul, strângeți mâna sau faceți „cucu!” sunt de altfel bune modalități de a spune „bună ziua”. Acordați timp pentru a defini gesturile pentru copilul vostru: „Ai văzut? Ioana te-a salutat. Ți-a spus „bună!”. Confirmați în acest fel importanța pe care o acordați acestor gesturi și îi oferiți un model ușor de reprodus.
  • Felicitați-l. Încurajați-vă copilul atunci când salută. Făceți-l să remarce reacțiile pozitive ale celorlalți: „Educatoarea ți-a zâmbit când i-ai spus „la revedere”. Ți-a făcut și ea cu mâna.”
  • Faceți joc de rol. Spuneți-i „Vino, îl vom întreba împreună pe fratele tău dacă vrea să se joace cu tine”. Începând cu vârsta de 3 sau 4 ani, puteți să vă imaginați cu el mici scenarii. De exemplu, inventați o situație în care întâlnește o persoană și întrebați-l ce ar face. Îi puteți spune „Mergem în parc și un alt copil se joacă în apropierea ta. Ce îi spui dacă îți zâmbește?”.

Copilul are dreptul să refuze un gest cu care nu este acomodat.

  • Nu îl forțați. Chiar dacă vă jenează timiditatea sa, nu forțați copilul să salute. De altfel, este foarte important să nu îi impuneți pupici, mângâieri sau alte contacte fizice. Este de preferat să îl felicitați atunci când spune „bună ziua” decât să reacționați negativ atunci când refuză acest lucru. În acest fel, înțelege ceea ce așteptați de la el, respectându-i în același timp limitele și personalitatea.
  • Fiți răbdători. Învățarea abilităților sociale cere timp și practică. Modelul vostru va sfârși prin a se integra progresiv în gesturile copilului vostru. Dacă simțiți că cel mic are dificultăți în unele situații, nu ezitați să îl întrebați despre acest aspect. Veți putea astfel înțelege de ce unele gesturi sunt dificile pentru el și să îl ajutați să spună în cuvinte ceea ce simte. Puteți astfel găsi împreună cu el alte gesturi cu care este de acord să intre în contact cu ceilalți.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut