Cum influențează divorțul dezvoltarea copilului

Divorțul este o experiență care marchează toți membrii unei familii, atât pe cei implicați direct – părinții, cât și pe cei mai mici din familie – copiii.

Deși divorțul afectează toți membrii unei familii, de data aceasta ne vom opri asupra modului în care o astfel de experiență afectează copiii.

Astfel, divorțul poate influența dezvoltarea ca individ a copilului, afectând diverse arii: fizică, socială, emoțională, educațională, morală și spirituală. Desigur că modul în care această experiență afectează copiii depinde, de la un copil la altul, însă există câteva aspecte generale în acest sens.

Cauzele de care depinde reacția copilului la un divorț

Principalele cauze care influențează modul în care copiii percep divorțul sunt comportamentul părinților și vârsta și temperamentul copiilor. Astfel, potrivit divorce.usu.edu, dacă un copil se adaptează ușor la diverse situații, atunci acesta va face față mai ușor divorțului. La fel se întâmplă și în cazul copiilor cu abilități sociale bine dezvoltate. Potrivit cercetărilor, se pare că și aspectul fizic este important. Copiii mai simpatici par a se adapta mai ușor. Deși cred că depinde mai mult de încrederea pe care copilul o are în sine și mai puțin de înfățișare.  Desigur că și aspectul fizic contribuie la încrederea în sine a unei persoane, însă nu cred că acest factor este definitoriu.

Efectele divorțului asupra copiilor

Din punct de vedere al vârstei, preșcolarii (copiii mai mici de 9 ani) tind să se învinovățească pentru apariția unui divorț. Totodată, aceștia nu vor înceta să spere și să-și dorească o împăcare a părinților. Acest lucru se întâmplă pentru că la această vârstă copiii au nevoie de foarte multă atenție, își doresc să simtă iubiți și protejați, iar un divorț nu va face decât să le zdruncine acest univers lipsit de griji. Schimbările intervenite, poate schimbarea domiciliului, a școlii, a cercului de prieteni, acestea sunt de fapt factorii care îngreunează reacția copiilor la divorț.

Adolescenții (copiii cu vârste între 9 și 13 ani) reacționează total opus. Ei au tendința să devină mai independenți odată cu divorțul. Mai mult, aceștia se vor simți trădați de către părinți, intervenind lipsa de încredere. Ei simt că e momentul să fie răspunzători de propiile decizii și fapte, întrucât părinții au pus propriile interese mai presus de ale copiilor.

În cazul băieților se poate observa un comportament mai agresiv și rebel, în timp ce fetele pot deveni mai anxioase și retrase. Totodată, adolescentele ai căror părinți au divorțat sunt predispuse să-și înceapă viața sexuală la o vârstă mai fragedă.

Potrivit studiilor, copiii din astfel de familii sunt mai predispuși în viața de adult să treacă de asemenea printr-un divorț, cu 2-3 ori mai mult decât ceilalți copii. Totuși, cercetările arată că deși un divorț poate fi dureros pentru copii, majoritatea acestora sunt capabili să depășească această experiență într-o perioadă de 2-3 ani și să-și reia viața normală.

Așa cum am spus, reacțiile copiilor în urma unui divorț sunt extrem de diferite, uneori chiar opuse. În timp ce unii reușesc să-și revină după această experiență, alții sunt „urmăriți” de aceasta chiar și la maturitate. De exemplu, potrivit divorce.usu.edu, un studiu desfășurat pe studenți de la universități prestigioase, ai căror părinți au divorțat în copilărie,  jumătate dintre respondenți au afirmat că sunt îngrijorați despre evenimente importante din viața lor, precum absolvirea sau nunta, când ambii părinți ar trebui să fie prezenți. Totodată, aproape jumătate dintre aceștia au afirmat că au simțit că au avut o copilărie mai grea în urma divorțului. Mai mult de un sfert dintre aceștia s-au întrebat dacă tații lor încă îi mai iubesc.

Un elt efect al divorțului este că cei mai mulți dintre copii au tendința de a se simți singuri. Astfel, potrivit unui studiu, 44% dintre persoanele ai căror părinți au divorțat, afirmă că s-au simțit singuri în copilărie, comparativ cu ceilalți copii, caz în care doar 1 din 7 au afirmat acest lucru. Alte emoții negative pe care copiii le simt în urma unui divorț sunt amărăciunea, stresul, durerea emoțională, anxietatea, frica, teama de abandon, pierderea stimei de sine, sau sentimentul de trădare.

Potrivit cercetătoarei Judith Wallerstein, în urma unui studiu realizat pe termen lung, aceasta a descoperit că cel mai mare impact al divorțului este vizibil în perioada 15-25 ani, când copiii încep să experimenteze relațiile amoroase. Acum se observă teama de eșec, frica de pierderi, de schimbare sau de apariție a conflictelor.

Copiii care s-au confruntat cu experiența divorțului părinților prezintă dificultăți atunci când trebuie să se acomodeze la noi situații, mai ales când părinții lor continuă să nu fie în relații bune și să se certe. Cu cât conflictul dintre părinți este mai intens și durează mai mult, cu atât copiii vor fi mai afectați.

Relația părinților de după divorț afectează copiii

Se pare că nu divorțul în sine afectează copiii, ci schimbările la care aceștia sunt supuși și, mai mult decât atât, relațiile pe care părinții continuă să le aibă. Astfel, deși ați decis să luați această decizie, este important să încercați să aveți o relație de cordialitate cu fostul partener. Dacă copilul decide să rămână cu tine, iar atunci când partenerul vine în vizită nu faceți decât să vă certați, acesta este contextul în care copiii sunt cel mai mult afectați. Acea vizită ar trebui să fie despre el, toată atenția să îi fie acordată lui.

Totodată, vizitele ar trebuie să fie la intervale regulate de timp. În acest mod, copilul va simți că nu a pierdut atenția, protecția și iubirea niciunuia dintre părinți. Nu în ultimul rând, niciunul dintre părinți nu trebuie să trateze copilul ca o „sursă de informații”, de la care să încerce să afle ce face fostul partener.

După cum observăm, pentru ca unui divorț să afecteze cât mai puțin copiii, este extrem de important modul în care părinții manevrează această situație. Atâta timp cât părinții nu neglijează copiii în favoarea propriilor griji, cei mici vor reuși să treacă mai ușor peste această schimbare oarecum inevitabilă.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut