Cum să dezvolți abilitățile sociale ale copiilor

Abilitățile sociale ale copiilor încep să se remarce abia în jurul vârstei de 3 chiar 4 ani. Până atunci copiii nu își fac prieteni adevărați. Deși aceștia au tendința de a se apropia de alți copii care fac aceleași lucruri ca și ei, aceștia nu dispun de preferința de a sta sau de a comunica cu o anume persoană.

Astfel, începând cu vârsta de 3 ani, copiii încep să selecteze activitățile desfășurate și, mai mult decât atât, să aibă preferința de a fi cu un copil anume.

Și totuși: unii bebeluși sunt mai retrași decât alții. Sunt aceștia mai timizi? Sau este vorba doar de modelarea abilităților sociale? Ei bine, specialiștii dezvăluie că și timiditatea este genetică. Aceasta este una dintre acele trăsături care ne urmărește o viață întreagă. Desigur că există metode prin care care să ne ajutăm copiii să facă față timidității, însă niciodată un copil timid nu se va transforma în vedeta clasei, în copilul care constant se află în centrul atenției.

Totuși, există șansa ca modul în care părinții se comportă cu cel mic, modul în care aceștia reacționează la comportamentul de bază al copilului să-l influențeze pe acesta. De exemplu, un copil timid poate fi ajutat de o familie sensibilă și atentă, în timp ce un copil extrovertit se poate transforma într-unul retras dacă este crescut într-o familie abuzivă. Desigur că aceste schimbări nu sunt general-valabile, ele diferind de la caz la caz, însă despre modul în care poate fi ajutat un copil timid, vom discuta în alt material.

Până atunci, haideți să vedem ce putem face pentru a dezvolta abilitățile sociale ale copiilor!

Cum să sporești abilitățile sociale ale copiilor

  • Este necesar ca stimularea abilităților sociale să înceapă încă de când copilul este mic (3-4 ani). Părinții nu ar trebui să se concentreze doar pe dezvoltarea abilităților intelectuale și motorii ale copiilor, ci și pe cele sociale. În acest sens, sunt recomandate diverse jocuri în grup, ieșirile în parc, aici copiii având șansa să se apropie de alți copii de aceeași vârstă.
  • Încurajați prieteniile! Este important să-i oferiți copilului libertatea de a comunica atât cu alți copii, cât și cu adulții. Stimulându-l pe cel mic să cunoască și să interacționeze cu numeroase persoane, de diverse vârste, îl va ajuta să nu aibă teamă de aglomerație, să nu fie retras și să nu aibă fobie de a se manifesta în public. Totodată, nu refuzați copilului șansa de a aduce prieteni acasă sau de a participa la diverse petreceri, evenimente de grup adecvate vârstei.
  • Reduceți nivelul competiției între copii! Dacă de fiecare dată comparați reușitele celui mic cu ale altor copii și îl învățați pe acesta să-și perceapă colegii ca pe niște rivali, nu veți reuși decât să reduceți, să închistați capacitățile interactive ale copilului.
  • Oferiți afecțiune copilului. Potrivit babycentre.co.uk, copiii care primesc mai multă afecțiune din partea părinților, sunt mai predispuși să-și facă prieteni.
  • Fiți un model demn de urmat pentru copil! Știm că repetăm acest lucru la nesfârșit, însă modelul pe care părintele îl oferă copilului influențează modul de dezvoltare a acestuia. Vrem nu vrem, de cele mai multe ori se întâmplă ca cei mici să urmeze exemplul părinților. Astfel, dacă îți dorești ca piticul tău să fie mai respectuos și mai grijuliu cu oamenii din jur, arată-i cum să facă asta prin fapte!
  • Apreciați abilitățile sociale ale copilului! Nu ezitați să marcați momentele în care acesta este respectuos, politicos sau prietenos. Aprecierea unui părinte (nu lauda exagerată) cântărește enorm pentru un copil.
  • Nu folosiți etichete pentru copil! Apelând la diverse etichete, nu veți face decât să împiedicați dezvoltarea abilităților sociale ale copiilor și nicidecum să le stimulați.

După cum observăm, stimularea abilităților sociale ale copiilor nu este deloc un proces dificil, însă cu siguranță este unul de durată și necesită să fie început timpuriu. De asemenea, modelarea abilităților sociale ale copiilor este un proces progresiv care cere răbdare și atenție din partea fiecărui părinte.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut