Cum să eviți să crești un copil răsfățat

Am discutat într-un material anterior despre efectele negative ale răsfățului. Acum că suntem conștienți de ele, este important să fim la fel de conștienți și în privința strategiilor aplicate în educarea și creșterea copiilor, astfel încât să nu riscăm să creștem un copil răsfățat.

Astfel, vă recomandăm să nu mergeți pe premisa cum că dragostea nu cunoaște limite, pentru că dragostea simțită nu se măsoară în gradul de libertate oferit. Cel puțin nu atunci când vreți să-i oferiți copilului niște principii de bază sănătoase.

Dacă doriți să evitați creșterea unui copil răsfățat, este important să evitați comportamentele negative ale copiilor, iar acest lucru înseamnă, de multe ori, impunerea și aplicarea unor reguli.

Iată câteva metode prin care să eviți creșeterea unui copil răsfățat!

Cum să eviți creșterea unui copil răsfățat

  • Stabiliți limite clare și simple! În acest mod, evitați ca cel mic să interpreteze și să răstălmăcească cuvintele voastre. Cu cât regula e mai simplă și mai directă, cu atât va fi mai ușor de respectat. De exemplu, nu îi spune copilului: „Ok, poți lua un biscuite după masă.” Pentru că riști să-ți adreseze aceeași întrebare și pentru al doilea biscuite. Astfel, accentuează faptul că doar un biscuite are voie să mănânce: „Ok, după masă poți lua un biscuite, dar doar atât. Să nu mă mai întrebi și pentru al doilea.” Desigur că și în acest caz este posibil ca cel mic să-și încerce norocul. Astfel, este important să-ți respecți spusele, pentru ca cel mic să constate că efectiv că regulile casei nu se încalcă.
  • Nu ceda nici la implorări! Nu e exclus ca atunci când un copil își dorește ceva, să apeleze la rugăminți, implorări ca să te facă să cedezi. E drept că fețișoara lor inocentă ne poate tenta uneori, însă, așa cum am spus, trebuie să ne menținem pe poziții, să nu subminăm importanța regulilor deja stabilite.
  • Stimulați copilul să pledeze pentru dorințele sale! Este posibil ca în unele cazuri să nu fiți siguri dacă să acceptați sau să refuzați o cerere a copiilor. În astfel de situații, îi puteți ruga pe copii să încerce să vă convingă. Este un bun exercițiu pentru ei, dezvoltându-și abilități de exprimare a propriei opinii și de argumentare a acesteia. Desigur, înainte să luați vreo decizie, asigurați-vă că doleanțele celui mic nu afectează rutina zilnică (somnul de după-amiază, ora mesei, etc.).
  • Implicați-vă copilul în activitățile casnice. Este o bună metodă de a-l învăța pe cel mic ce înseamnă responsabilitatea. Doar pentru că e mic, nu înseamnă că trebuie să țineți copilul într-un glob de cristal. E drept că nu trebuie să-l însărcinați cu lucruri prea grele, însă aranjarea jucăriilor sau faptul că vă ajută pe voi să curățați mizeria făcută de el, cu siguranță nu sunt sarcini exagerate. Totodată, studiile au demonstrat că atunci când părinții dau dovadă de strictețe în respectarea acestor activități gospodărești, îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitatea de a face față frustrării.
  • Nu vă fie teamă că dezamăgiți copilul. Orice părinte urăște să-și vadă copilul trist, însă ar fi absurd să le-ndeplinim toate dorințele, doar pentru că ei se-ntristează preț de câteva minute. Totodată, trebuie să reținem că sunt utile și aceste mici „dezamăgiri”. Învățând să le accepte, copiii își dezvoltă treptat abilități de adaptare, pentru a face față stresului emoțional ce poate apărea la maturitate.
  • Lăsați copiii să muncească pentru a obține ceea ce-și doresc! Numeroși experți consideră că un copil devine răsfățat atunci când obține extrem de ușor ceea ce-și dorește. Fără să facă niciun efort pentru a primi aceste lucruri, el consideră că pur și simplu i se cuvin și le tratează ca atare. Astfel, este recomandat să stabiliți un fel de sistem de recompensă, astfel încât la final, copilul să își dea seama că într-adevăr i s-a cumpărat lucrul mult dorit pentru că a meritat.
  • Nu-l țineți deoparte de latura financiară! Un copil răsfățat nu prea are idee pe ce se duc banii în casă și, cu atât mai puțin, cum se produc. Desigur că asta nu înseamnă că trebuie să le vorbiți copiilor în amănunt despre cheltuielile lunare sau problemele financiare ale familiei, în cazul în care ele există. Totuși, puteți să-i introduceți pe copii încă de mici în sfera financiară. Pentru început, îl puteți învăța să țină o pușculiță. Este cel mai simplu mod prin care va învăța cât de important este să economisești. Treptat-treptat puteți să le arătați copiilor cum să utilizeze folositor banii. De exemplu, să îi implicați în diverse acțiuni de caritate. Nu în ultimul rând, lăsați-i pe ei să cheltuie banii. Faceți un experiment: oferiți-le alocația pe o lună și provocați-i să o împartă cumpătat între ceea ce au nevoie și ceea ce își doresc.

Așa cum am mai spus, răsfățul nu este vreo dovadă supremă de iubire și nici nu influențează pozitiv dezvoltarea copiilor. Așadar, încercați să fiți conștienți de modul în care vă exprimați iubirea, aplicați principii sănătoase de creștere și educare a copiilor și, nu în ultimul rând, aveți în vedere să creșteți niște copii cu picioarele bine înfipte în realitate.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut