Cum să faci față furiei unui adolescent

Anii adolescenței surprind perioada în care copiii se separă de părinți și devin independenți. Tocmai pentru pregătirea acestui moment părinții încearcă, încă de la nașterea bebelușului, să-l îngrijească și să-l educe într-un mod care susține autonomia și independența.

Totuși, în ciuda sfaturilor și recomandărilor bine intenționate ale părinților, separarea și independența sunt adesea realizate prin agresiune verbală și chiar fizică.  Aveți în minte faptul că lobul frontal al creierului, care reglează autocontrolul, nu este pe deplin dezvoltat (acest lucru se întâmplă după vârsta de 20 ani și prin urmare adolescenții sunt încă impulsivi și nu pot gândi și acționa în mod rezonabil).

De asemenea, este important de reținut că tulburările psihologice și emoționale ale anilor adolescenței sunt alimentate de hormonii de pubertate care creează emoții intense, de la o extremă la alta, determinând adolescenții să fie extrem de instabili emoțional.

Astfel, modul în care tratați un adolescent își lasă semnificativ amprenta asupra evoluției lucrurilor. Iată câteva abordări care pot duce la rezultate mai pozitive!

  • Validați emoțiile unui adolescent!

Dacă îi spui că nu mai poate juca jocuri video și acesta răspunde: „Nu te suport!”, concentrează-te asupra furiei și recunoaște-o, „Văd că ești supărat și că ai vrea să continui să joci.” Apoi stabilește o limită: „Aceste cuvinte sunt dureroase. E ok să fii supărat, dar trebuie să spui «Sunt foarte supărat» și atunci putem vorbi despre sentimentele tale.”

  • Ascultați cererile unui adolescent!

Adolescenții în mod constant militează pentru libertate: „Vreau mai mult timp să stau cu prietenii mei.”, „Vreau să-mi fac un tatuaj.”, și alte asemenea. Toate acestea sunt strigăte comune de luptă. Dacă i-o retezi imediat și spui un „nu” hotărât, cel mai probabil adolescentul va scoate flăcări pe nas pentru că tu ești cel care deține toată puterea. Astfel, cea mai bună soluție este să încerci să ai un dialog deschis cu propriul adolescent. Spre exemplu, îi poți spune: „Te-am auzit, vrei să stai mai târziu cu prietenii, trebuie să vorbim mai mult despre asta.”

Dacă nu ești de acord cu cererea, poți încerca asta: „Există o problemă. Vrei să mergi la mall, însă ai teme pentru mâine. E responsabilitatea mea să mă asigur că lucrezi pentru școală. Ce ar trebui să facem în acest caz?”. Copilul va simți că dorința sa este luată în calcul și, mai mult decât atât, va simți că are o oarecare putere de decizie în rezolvarea problemei.

  • Respectați intimitatea unui adolescent!

De obicei, adolescenții creează o conexiune puternică între camera LOR și individualitatea LOR. Astfel, cel mai bine este să stabiliți o regulă a casei, potrivit căreia, atunci când vreți să intrați unii în camera altora, să băteți la ușă. Intrarea în mod neanunțat poate duce la discuții aiurea care pot fi evitate. De asemenea, adolescenții sunt extrem de posesivi cu lucrurile lor, așa că ar fi bine să nu luați ceva, fără ca înainte să cereți.

  • Evitați infantilizarea adolescentului!

Adolescenții sunt „alergici” la alinturi pentru bebeluși. Astfel, la această vârstă, copiii doresc ca părinții să respecte faptul că ei nu mai sunt niște bebeluși și că pot avea grijă de ei înșiși.

Așadar, nu îți mai cocoloși copilul nici cu gesturi afective și nici cu ajutor, fără să ți se ceară sau să întrebi în prealabil.

  • Evitați să criticați fiecare mișcare a unui adolescent!

Adolescenții se simt nesiguri și urăsc să fie controlați. Prin urmare, cel mai bine este să eviți să oferi copilului o listă nesfârșită de instrucțiuni sau să comentezi continuu la tot ceea ce face.

Exprimarea respectuoasă este recomandată în orice situație, însă cu atât mai mult trebuie să-ți alegi cu grijă cuvintele în fața unui adolescent, deoarece acesta consideră orice critică ca o lovitură a stimei sale de sine.

  • Petreceți timp cu copilul adolescent!

Chiar dacă adolescentul tău pare că te respinge continuu și nu te vrea alături, acesta are nevoie de iubirea și atenția părinților.

Deși nu va vorbi prea mult sau nu va fi prea des prin preajmă, este recomandat să stabiliți unele rutine familiale. Spre exemplu, o seară a jocurilor de familie, pizza dinner sau realizarea cumpărăturilor pentru casă împreună, pentru a reuși să te pui la curent cu ce mai e nou în viața sa.

  • Stabiliți o întâlnire săptămânală!

Adolescenții evită să vorbească lucruri serioase cu părinții, iar dacă lăsați să treacă prea mult fără să dezbateți anumite subiecte, cu siguranță ajungeți să vă îngrijorați. Așadar, stabiliți un fel de întâlnire săptămânală, în care să lucrați împreună la proiectele mai mari în care copilul e implicat. În acest mod, veți fi împăcați știind că totul e în ordine.

Să fii părinte de adolescent cu siguranță este o provocare. Însă, cu tacticile potrivite, vei reuși să îi faci față cu brio!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut