Cum să înveți copilul să înfrunte eșecurile

Copilul nu trebuie să experimenteze doar partea pozitivă a vieții; pentru o dezvoltare armonioasă, acesta trebuie să învețe să înfrunte eșecurile. Cum îl ajutăm să treacă peste acestea, aflăm din cele ce urmează.

Eșecul face parte din învățare. Prin dificultăți și eșecuri, copilul își construiește stima de sine. Este important să îl incitați să persevereze și să îi amintiți că o înfrângere este o etapă din evoluția sa și nu o judecată a valorii sale.

Cum favorizați perseverența?

Este important să incitați copilul care se confruntă cu eșecurile să nu abandoneze și să încerce din nou. Iată cum puteți ajuta copilul să își construiască încrederea în sine atunci când trăiește un eșec.

 • Rămâneți pozitivi și onești în încurajările voastre. Fără a nega slăbiciunile copilului, faceți-l pe acesta să remarce punctele sale forte pentru a-i da încredere. Amintiți-i de reușitele sale trecute pentru a-l ajuta să persevereze.
 • Fixați-i obiective realiste. Copilul are nevoie de provocări pentru a avansa, dar aceste provocări trebuie să fie la nivelul capacităților sale. Așteptările prea mari pentru el îl pot descuraja. Amintiți-vă că fiecare copil este diferit. Respectați așadar ritmul de învățare al copilului și țineți cont de forțele și limitele sale.
 • Felicitați-l pentru eforturile sale. Este important să valorizați munca copilului și rezultatele eforturilor sale. De exemplu, îi puteți spune: „Bravo, faci progrese!” sau „Ai muncit bine, ai de ce să fii mândru!”, decât „Ești foarte bun!” sau „Ești atât de inteligent!”. Va învăța în acest fel că are putere asupra lucrurilor și că se poate ameliora.
 • Avansați împreună cu el cu pași mici. Dacă copilul are dificultăți, îl puteți ajuta să împartă un obiectiv mare în unele mai mici sau în etape. Astfel, va fi încurajat, constatând progresele sale de la o etapă la alta și se va simți mai încrezător în fața altor provocări de același fel.
 • Ajutați-l să găsească soluții. Sugerați-i alte modalități de a face lucrurile. Ajutați-l să pună întrebările bune pentru a găsi metoda care convine cel mai bine și pentru a determina ce poate face pentru a reuși mai bine data viitoare.
 • Nu supraprotejați copilul. Este tentant să supraprotejezi copilul vizavi de obstacolele pe care le întâmpină, făcând lucrurile în locul său, pentru a-i ușura viața. Totuși, dacă faceți totul pentru el, va sfârși prin a crede că este incapabil să depășească dificultățile de unul singur. Pe termen lung, își va putea pierde tot cheful de a mai faqce eforturi. Pentru a-l susține mai bine în fața unei dificultăți, încercați mai degrabă să îl faceți să își identifice punctele slabe și greșelile sale.
 • Nu vă bateți joc de dificultățile sale. Arătați-vă mai degrabă empatic și lăsați copilul să își exprime emoțiile vizavi de înfrângere sau față de obstacolele de învins. Fiți calmi și răbdători în fața eșecurilor sale.
 • Dați un exepmplu. Un copil imită adulții și, în special, părinții. Dacă reacționați urât vizavi de un eșec sau dacă abandonați de la prima încercare ratată, copilul va deduce că este inutil să persevereze.

Eșecul școlar: găsirea cauzelor

Dacă constatați faptul că cel mic întâmpină dificultăți persistente în demersul său școlar, informați-vă asupra comportamentului său la școală. Este important să descoperiți sursa dificultăților sale pentru a-i oferi ajutorul necesar.

 • Are probleme de concentrare, de auz sau de vedere? Consultați un medic sau un optiometrist dacă aveți îndoieli.
 • Este preocupat de un eveniment recent?
 • Îi este greu să se adapteze la schimbări?
 • Mediul său și contextul familial sunt favorabile studiului?
 • Are tendința de a se compara cu alți elevi sau se simte judecat?
 • Este trist sau mai emotiv decât de obicei?

Discutați cu copilul, dar și cu învățătoarea sa. Lucrați împreună pentru a găsi cea mai bună soluție pentru el. Este important să interveniți, înainte de a fi prea târziu pentru copilul vostru.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut