Cum să-mi determin soțul să fie mai implicat în creșterea copilului

Creșterea copilului ar trebui să fie grija ambilor părinți, încă de dinainte ca bebelușul să se nască. Acest univers al parentingului este la fel de necunoscut atât pentru mămicile, cât și pentru tăticii începători.

Explicațiile de forma „tu te pricepi mai bine la asta pentru că ești femeie” nu își au locul în această situație. Nici mămicile nu se pricep mai bine, nici tăticii… putem spune că practica și experiența sunt cele care ne modelează și ne învață cum să fim niște părinți mai buni pentru copiii noștri.

Astfel, a fi părinte nu mai este o opțiune după ce deja ai un bebeluș. Ești părinte zi de zi, oră de oră, minut de minut. Nu există concediu pentru această „meserie” sau momente în care pur și simplu nu ai chef și preferi să spui pas.

Dacă în cazul mămicilor acest statut este adoptat natural, prin purtarea sarcinii, naștere sau alăptare, în cazul tăticilor lucrurilor stau puțin diferit. Nu puține sunt situațiile în care bărbații pasează sarcinile de creștere și îngrijire a bebelușilor mămicilor. Motivele sunt diverse. Fie sunt pur și simplu nepăsători și consideră că dacă au un job contribuie suficient la bunăstarea familiei. Fie sunt temători. Și atunci ca să evite să facă ceva greșit sau să rănească bebelușul, preferă să stea deoparte. Fie consideră că e treaba mămicilor să îngrijească bebelușii, astfel că ei vor „interveni” când vor mai crește și vor fi suficient de mari să spună ce vor sau să se joace.

Indiferent de modul de gândire al soțului tău, tu îl poți determina pe acesta să se implice mai mult în creșterea bebelușului, să fie mai dedicat și chiar să construiască o legătură specială cu copilul. În acest sens, îți oferim câteva sfaturi.

În primul rând, nu te aștepta să ia soțul inițiativa să te ajute sau să te întrebe cu ce poate fi de folos. Nu e imposibil, într-adevăr, însă dacă acest lucru nu se întâmplă, spune-i tu ce gândești. Nu aștepta să ghicească el. Roagă-l tu să te ajute pentru că altfel nu reușești decât să acumulezi un car de nervi care vor exploda la un moment dat.

În al doilea rând, arată-i că ai încredere în abilitățile sale de a fi un bun tătic. Propune-i să te ajute să schimbi scutecul bebelușului, spălați-l împreună sau încurajează-l să îl ia în brațe, să îl legene sau să îl adoarmă. Încurajându-l și oferindu-i sprijin, este o variantă care poate da roade. După ce s-a obișnuit cu toate aceste sarcini, îl poți lăsa se ocupe singur. Îl poți ruga, de exemplu, să facă baie bebelușului până pregătești tu cina sau să schimbe bebelușul și să stea împreună cu el până tu faci puțină ordine. Este o strategie bună, pentru că bărbații, în general, reacționează pozitiv la sarcini precise.

Un alt lucru util este să-l implici în toate deciziile legate de copil. Într-adevăr, poate te pricepi mai bine tu la ce pamperși să iei sau ce lăptic să folosești, însă nu strică să îi faci și soțului tău cunoscute toate aceste lucruri. Ideea e să nu controlezi tu totul, să te crezi atotștiitoare și să dai ordine. E bine să îi ceri și lui părerea, iar atunci când vrei să-i spui că face ceva greșit, ai grijă la ton. Spune-o sub forma unor sfaturi sau a unor sugestii.

Pentru a-l introduce mai bine în universul parentingului, poți să-i sugerezi să citiți cărți pe acest subiect împreună sau să participați la diverse cursuri în acest sens.

Nu neglija faptul că jocul este o bună metodă prin care cei doi să se apropie. Astfel, poți să-i propui să petreacă timp împreună doar ei doi. Fie jucându-se, fie participând la diverse activități împreună, cum ar fi cursuri de înot pentru bebeluși și părinți.

Nu este exclus nici faptul ca soțul tău să fie puțin gelos pentru că, de când bebelușul s-a născut, el a cam fost dat la o parte. Astfel, este important să păstrezi o relație consolidată cu soțul tău. Ascultă-i nevoile și dorințele și încearcă pe cât posibil să ții cont de ele. Într-o familie, nevoile fiecărui membru trebuie satsifăcute. Nu uita că atâta timp cât voi vă veți clădi și veți menține o relație armonioasă și creșterea copilului va fi mult mai ușoară, într-un mediu sănătos.

Dacă și voi v-ați confruntat cu acest impediment, lăsați-ne printr-un comentariu sugestiile/ metodele voastre de rezolvare, pentru a fi de folos și altor mămici începătoare.

Sursă foto: www.shutterstock.com

Un Comentariu

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut