Cum să-mi învăț copilul să aibă curaj

Când ne gândim la curaj, la faptele curajoase, la oameni curajoși, cel mai probabil fiecare dintre noi are o reprezentare diferită în minte… unii se gândesc la fapte de vitejie, alții se gândesc la asumarea de riscuri, alții văd curajul ca pe o metodă de a stârpi răul și tot așa.

Cei mai mulți dintre noi probabil asociază curajul cu fapte mărețe, cu acțiunile supereroilor din desenele pe care le urmăresc piticii noștri… dar cum rămâne cu acel curaj pe care fiecare dintre noi îl are? Cum rămâne cu momentul în care ești suficient de curajos ca să dormi singur în cameră? Cum se numește când ești suficient de curajos să încerci să consolezi persoana de lângă tine, chiar dacă pare că ea nu ar dori asta? Sau când faci o injecție deși știi că e posibil să te doară? Ce presupune de fapt curajul?

Ei bine, aș îndrăzni să spun că modul în care se manifestă curajul depinde de la o vârstă la alta și de la o personalitate la alta. Și știți ce mai cred? Că gradul de curaj de care dăm dovadă la o vârstă fragedă este baza pentru nivelul de curaj pe care urmează să-l atingem la o vârstă mai înaintată. Și tot așa… ba mai mult, consider că această calitate nu este una înnăscută, ci ea poate fi educată și dezvoltată, iar noi, părinții, avem un rol definitoriu în acest sens.

Astfel, dacă îți dorești să crești un copil curajos, iată câteva aspecte pe care îți recomandăm să le ai în vedere:

Un copil curajos este un copil independent.

Copilul are nevoie de autonomie de la o vârstă cât mai fragedă. Această posibilitate îi oferă șansa de a lua propriile decizii, de a alege și de a fi împăcat cu propria alegere. Această alegere făcută din proprie inițiativă este o bună oportunitate pentru copii de a încerca lucruri noi, de a se confrunta cu consecințele propriilor fapte, de a eșua și a învăța să se ridice, deci de a învăța din propriile greșeli. Totodată, această autonomie și capacitatea de a lua propriile decizii este o metodă ideală prin care copiii să învețe noi lucruri și noi idei, deci să descopere atât lumea din jur, cât și pe sine.

Un copil este curajos, atunci când părinții sunt cel mai bun exemplu.

Dacă tot îți dorești să insufli curajul celui mic, dă chiar tu dovadă de curaj! Ai curaj să ieși din zona ta de confort și să îi arăți copilului că o schimbare poate veni la orice vârstă și curajul nu are limite. De exemplu, până acum aproximativ un an nu făceam sport deloc. Practicam mersul pe jos, dar nu special ca o formă de mișcare, ci atunci când era cazul, și atât! Îmi doream să se vadă o schimbare la corpul meu, dar nu aveam curajul și voința de a iniția una. Ei bine, într-un final am avut o „revelație” și am avut curaj să-mi părăsesc zona de confort. Am avut curaj să încerc, am avut curaj să îmi doresc un lucru mai bun pentru mine.

Fii o ancoră pentru copilul tău.

Am menționat anterior că această trăsătură să bazează pe opțiunea copilului de a risca, de a alege,de a eșua și de a învăța din propriile greșeli. Chiar dacă se întâmplă acest întreg procesul, trebuie să ai curajul să-ți sprijini copilul. Fă-l pe acesta să simtă că tu îi vei fi alături indiferent de deznodământ. Îi va crește gradul de curaj cu siguranță. La urma urmei e cel mai normal lucru. Tu ești cel care are cea mai mare putere de influență asupra copilului și, din punctul meu de vedere, tu ești cel care trebuie să-i insufle curajul de a risca. Însă, tot tu ești cel care trebuie să-i stârpească teama de a eșua, iar acest lucru se întâmplă doar dacă ești acolo cu o vorbă bună și sfaturi, atunci când are nevoie de ele.

Citește următoarea pagină ->

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut