Cum să sporești succesul copilului tău. Tipsuri de la specialiști

Odată ce devenim părinți, bunăstarea și succesul propriului copil devin prioritatea oricărui părinte. Pentru a ne ajuta să fim cea mai bună versiune a unui părinte, specialiștii ne întâmpină cu diverse recomandări bazate pe studiile desfășurate.

În această categorie a specialiștilor se încadrează și Julie Lythcott-Haims de la Universitatea din Stanford, care și-a construit o carieră prin a încuraja părinții să nu-și cocoloșească odraslele, să nu fie acel gen de părinte elicopter, ci, mai degrabă, să aplice o dragoste „dură”, în loc să țină copiii într-un glob de cristal, departe de lumea mare și înfricoșătoare!

Iată câteva idei cu care aceasta rezonează și pe care le recomandă și părinților să le aplice, pentru a spori succesul propriilor copii!

Cum să crești un copil de succes

  1. Fiți autoritari, însă într-un mod cald, ținând cont de nevoile copilului!

Există 3 stiluri parentale general acceptate de psihologi: permisiv, autoritar și echilibrat.

Părinții permisivi devin prietenul copilului lor și nu reușesc să stabilească granițe sănătoase. Părinții autoritari conduc cu un pumn de fier, care pot afecta stima de sine și încrederea în sine a copiilor.

Stilul echilibrat este cel mai benefic. Acesta oferă copiilor dragoste și afecțiune, însă se bazează pe reguli bine stabilite, fără să afecteze personalitatea unui copil. Potrivit specialiștilor, acesta este stilul care modelează cel mai des copiii cu identități puternice și o stimă de sine ridicată.

  1. Implicați copiii în treburile casnice!

Un studiu realizat de Harvard, care s-a desfășurat pe o perioadă de 80 de ani, concluzionează că cel mai mare predictor al succesului unei persoane este dacă aceasta a contribuit la treburile casnice în copilărie.

Participarea copiilor la treburile casnice insuflă acestora atitudinea că viața este despre lucrul în echipă și cooperare. De asemenea, cei mici vor descoperi că un spațiu curat, cald și primitor nu se obține prin magie.

  1. Permiteți copiilor să uite propriile teme!

Atunci când un părinte oferă copilului spațiu de a se manifesta independent, trebuie să își asume că acest lucru poate însemna și un eșec – mai mare sau mai mic.

În acest sens. Julie Lythcott-Haims oferă ca exemplu un copil care și-a uitat caietul de teme acasă. Probabil un părinte grijuliu, observând acest lucru, ar lua caietul și s-ar duce fuga la școală să i-l dea copilului. Totuși, nu asta este cea mai bună soluție… o astfel de experiență îl va ajuta pe copil să descopere ce înseamnă responsabilitatea și organizarea și să înțeleagă că orice acțiune are propriile consecințe.

  1. Încurajați copiii să își asume riscuri!

Să-ți permiți să eșuezi poate fi tradus și ca să fii capabil să-ți asumi riscuri. Astfel, Julie Lythcott-Haims consideră că până la vârsta de 18 ani, este absolut normal ca un copil să-și asume riscuri. Altfel, aceștia nu vor fi niciodată capabili să aprecieze cât de mult pot ieși din zona lor de confort.

„Copiii noștri trebuie să poată face toate aceste lucruri fără a recurge la apelarea unui părinte la telefon. Dacă ne sună să ne întrebe cum, nu au talentul vieții”.

  1. Ajutați-i pe copii să-și dezvolte simțul orientării!

În cazul în care un copil se află într-o zonă necunoscută, ajutați-l pe acesta să se orienteze: cum să apeleze la semnele de circulație sau cum să utilizeze o aplicație pe telefon care să le arate încotro se îndreaptă.

„Noi conducem sau însoțim copiii pretutindeni, chiar și atunci când un autobuz, bicicleta sau propriile lor picioare i-ar putea duce unde au nevoie.” În astfel de condiții, copiii nu au șansa de a descoperi modul în care pot ajunge dintr-un punct în altul.

Părinții copiilor de succes recunosc că o capacitate de orientare sănătoasă poate (literalmente) să te conducă departe în viață.

  1. Pregătiți copiii pentru o lume a sarcinilor și deadline-urilor!

În calitate de părinți, le spunem copiilor când temele sunt o prioritate sau când antrenamentul de fotbal necesită mai multă atenție. Tot noi suntem cei care le spunem când e ora mesei ca să mănânce, și tot noi le organizăm petrecerea pentru ziua de naștere.

Cu toate acestea, până la vârsta de 18 ani, potrivit lui Lythcott-Haims, aceste responsabilități trebuie să treacă la copil. Știind cum să introduceți oamenii în propriul program și să vă gestionați așteptările pe baza propriilor planuri este o abilitate crucială a maturității.

  1. Învățați copiii cum să câștige și să gestioneze banii!

Pe lângă capacitatea de a jongla cu programele, sarcinile și deadline-urile, adulții trebuie să manevreze și finanțele.

Chiar dacă copiii nu au încă locuri de muncă, Lythcott-Haims spune că este de folos ca părinții să insufle copiilor un sentiment de echilibru fiscal. Astfel, nu ezitați să învățați copiii despre valoarea banilor, despre ce însemnă cheltuielile, investițiile sau economiile.

Să crești un copil de succes nu este un lucru deloc ușor. Acesta presupune un grad mare de implicare din partea părinților, însă, atenție: nu omiteți să oferiți copiilor și independența de care au nevoie, precum și libertatea de a eșua!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut