Cum să ținem corect capul unui nou-născut

Este atât de micuț încât ți-e frică să îl ții în brațe? Iată un mic „ghid” care te va ajuta să susții corect capul unui nou-născut!

La naștere, mușchii bebelușului nu sunt atât de bine dezvoltați încât să își poată menține capul drept. Cum coloana sa este foarte fragilă, este foarte important să le susținem cu precauție capul. Săptămână după săptămână bebelușul va începe să își întărească musculatura, fiind în final în măsură să își susțină singur capul.

Pentru ca bebelușul să se simtă în siguranță în brațele voastre, aveți grijă cum îl țineți! Vorbiți-i atunci când îl luați în brațe, altfel, va începe să plângă dacă este ridicat deodată.

ghid de susținere bebe

Ghid de susținere bebe

Modalități corecte de a lua în brațe un bebeluș

  • Dacă bebelușul este culcat pe o suprafață plană, puneți o mână sub ceafa acestuia pentru a-i susține ferm capul și o altă mână mai sus de fundul lui (imaginea 1). Ridicați-l și așezați-l confortabil pe voi, în una din pozițiile următoare.
  • Țineți bebelușul pe brațele voastre întins (imaginea 2), ca și cum l-ați legăna. Ceafa trebuie să îi fie bine susținută, iar capul nu trebuie să stea în gol.
  • Țineți bebelușul în poziție verticală (imaginea 3), mai întâi cu capul peste umărul vostru, cu o mână ca suport de stat sub funduleț, iar cealaltă cu care să îi mențineți capul si spatele drept. Această poziție le place foarte mult bebelușilor deoarece le oferă posibilitatea de a vedea în jur.
  • Puneți mâinile sub brațele bebelușului (imaginea 4), cu degetele mari pe torace și cu celălalte susținându-i ceafa – așa bebelușul vă poate vedea față în față.
  • Țineți bebelușul în poziția de șezut, cu un braț al vostru sub fundul lui (imaginea 5). Bebelușul este astfel întors spre exterior (cu fața la lume) și cu cealaltă mână pe burtica și toracele lui. Astfel, este susținut de pieptul vostru, iar capul este prins în îndoitura brațului. Dacă și voi vă aflați în poziția de șezut, puteți așeza bebelușul pe picioare. Pentru a-l ține aproape de voi, susțineți-i capul sau toracele cu o mână, așa cum faceți în poziția verticală.

Marile etape ale dezvoltării controlului capului

De la 0 la 4 săptămâni

Dacă bebelușul este culcat pe spate și îl trageți ușor de brațe, veți obseva cum capul lui rămâne complet în urmă.

De la 8 la 10 săptămâni

Dacă bebelușul este culcat pe spate și îl trageți ușor de brațe, capul acestuia va rămâne puțin în urmă, dar nu complet.

Pe la 16-20 de săptămâni

Atunci când țineți bebelușul în brațe, acesta va putea să își întoarcă capul în toate direcțiile. Dacă veți încerca să îl ridicați ținându-l de mânuțe, capul acestuia se va duce foarte puțin înapoi.

În săptămânile 24-28

Bebelușul își poate ridica spontan capul. Dacă îl luați de mâini pentru a-l ridica, acesta își va pune bărbia în piept, susținându-și capul.

Mușchii și nervii: o dezvoltare pe etape

Mușchii bebelușului se dezvoltă progresiv, asemeni mușchilor care îi controlează; fie că este vorba de capul care trece de la gât la umeri, fie umerii spre spate până spre coapse, fie umerii spre brațe și coapsele spre picioare. Bebe va putea astfel să își controleze capul înaintea brațelor și brațele înaintea picioarelor.

Bebelușul vostru este în plin proces de dezvoltare! Ajutați-l să se acomodeze la noul mediu, făcându-i trecerea mai ușoară!

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut