Cum să „tratezi” comportamentul nerespectuos al adolescenților

Comportamentul nerespectuos sau nepoliticos este destul de frecvent în rândul adolescenților. Deși este doar etapă din viața copiilor, care va trece odată cu vârsta, există câteva strategii care vă pot ajuta să faceți față cu brio unui astfel de comportament.

Vârsta adolescenței este una destul de delicată, aceasta venind la pachet cu o mulțime de schimbări în rândul copiilor, lucru care poate afecta relația părinte-copil. Confruntându-vă cu această etapă, mulți vă puteți învinovăți pentru acest comportament al copiilor, încercând să vă dați seama dacă ați făcut ceva greșit în creșterea acestora.

Ideea este că nu trebuie să vă puneți prea multe întrebări în acest sens, pentru că schimbările de dispoziție și lipsa comunicării sunt de obicei aspecte obișnuite ale vârstei adolescenței. Mai mult, din cauza modului în care se dezvoltă creierului adolescenților, copiii nu sunt întotdeauna capabili să facă față acestor modificări bruște de dispoziție sau a multitudinii de stări asociate vârstei, motiv pentru care pot fi extrem de sensibili. Tot acum este vârsta la care copiii încep să aibă o viziune conturată asupra lumii, uneori prea radicală, sau își doresc să-și pună în practică independența.

Astfel de schimbări nu este obligatoriu să apară la toți copiii aflați la vârsta adolescenței, însă este important să știți că ele există. Astfel, în loc să le blamați, mai degrabă puteți adopta câteva strategii care vor fi benefice relației voastre cu proprii adolescenți.

Cum să tratezi comportamentul nerespectuos al unui adolescent

În primul rând, trebuie să îi amintiți copilului că trăiește într-o familie în care respectul și politețea sunt doi stâlpi de bază și că aceste principii nu se schimbă odată cu vârsta. Totodată, este important să fiți atenți la stările adolescenților și să încercați să le înțelegeți. Astfel, dacă observați un comportament nepoliticos, evitați să puneți etichete de genul „Ești nepoliticos”. Accentuează mai degrabă modul în care te simți tu când copilul îți adresează cuvinte urâte sau când folosește un ton neadecvat.

Un alt lucru important este să nu te cerți cu copilul. Fii chiar tu un exemplu prin comportament și conduită. Expune-ți punctul de vedere pe un ton calm. E suficient un comportament adolescentin în casă. Nu te lăsa și tu „furat” de acesta.

Cu toții știm că ridicatul din umeri în semn de nepăsare, datul ochilor peste cap sau o privire plictisită sunt reacții comune în rândul adolescenților. Încearcă să le ignori dacă în rest copilul tău dă dovadă de un comportament potrivit. Din experiență proprie, vă spun că acestea nu prea pot fi corectate. Îmi amintesc că, deși nu am fost o adolescentă cu probleme, mereu aveam astfel de reacții când mama mă ruga să merg până la magazin, de exemplu. Nu înțelegeam de ce trebuie să fiu eu cea care face cumpărăturile. E drept că după ce protestam, mă conformam, pentru că respectul față de părinți era mai mare decât „fițele” mele, dar nu neg că nu ratam nicio ocazie să-mi exprim nemulțumirile.

Țineți cont și de modul în care comunicați cu adolescenții. Umorul poate fi o soluție nemaipomenită în defavoarea sarcasmului, de exemplu. Tot un exemplu personal este că atunci când mami venea la mine zâmbitoare, strigându-mă „Andrușca” și întrebându-mă dacă vreau să o ajut cu ceva, lăsam fițele deoparte și răspundeam pozitiv din prima. În schimb, dacă îmi spunea „fă și tu aia” sau „du-te și tu până în X loc”, mă enerva la culme și zău că-mi venea să ripostez.

Atunci când observați o comunicare pozitivă cu adolescenții voștri, nu ezitați să punctați acest lucru în fața lor. Este o bună metodă prin care să îi ajutați să fie conștienți de propriile calități și valori și, de ce nu, poate chiar vor începe să practice mai des un astfel de comportament pozitiv.

Totodată, este recomandat să evitați cicăleala. Apelând la aceasta, copiii vor simți că nu au dreptul la intimitate și nu vor face decât să se închidă mai mult în sine și chiar să se ferească de tine. E ok să-i adresezi copilului diverse întrebări, însă lasă în mâinile lui opțiunea de a dezvolta unele subiecte. Când va considera că e cazul, cu siguranță îți va destăinui unele lucruri. Până atunci, nu poți decât să îi acorzi încredere și să îi spui că tu îi ești mereu alături, sprijinindu-l.

Un alt lucru important este să înveți să-ți asculți copilul. Nu îi poți cere acestuia să te asculte, doar pentru că tu ai o experiență mai vastă de viață, în schimb tu să nu îi acorzi atenția de care are nevoie. Poate ar trebui să ții cont că și tu ai fost adolescent cândva.

Dacă totuși nu reușiți prin niciun mijloc să vă înțelegeți cu copilul în această perioadă, ajutorul unui alt adult din familie, ar putea fi de folos. Nu este exclus ca adolescentul să vrea să-și exprime ofurile în fața unui unchi, al unei mătuși în care are mai multă încredere.

Când ar trebui să te îngrijoreze comportamentul nepoliticos al copilului

În cazul în care strategiile de mai sus nu dau roade, iar comportamentul nerespectuos al copilului tău pare fără vreun remediu, înseamnă că poate fi vorba de o problemă mai profundă.

Alte semne ale unei probleme mai complexe în cazul adolescenților sunt: izolarea exagerată a copiilor, retragerea din cercul de prieteni, renunțarea la activitățile favorite, fugitul de acasă sau absentarea frecventă de la școală. În acest sens, este recomandat să apelați la ajutor specializat sau să discutați cu alte familii care trec prin astfel de probleme.

Ideea este că etapa adolescentină nu este deloc una ușoară, însă, în mod obișnuit, cu multă răbdare și atenție din partea părinților, dar și cu strategiile potrivite, veți putea să faceți față cu brio acestei perioade.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut