Dezvoltarea simțurilor la copii – mirosul

Continuăm seria descoperirilor despre simțurile bebelușului cu mirosul. Așa cum am mai spus, cele 5 simțuri (văz, auz, pipăit, gust și miros) sunt esențiale în dezvoltarea cognitivă a bebelușului. Este modalitatea prin care acesta se adaptează la mediul extern și îl descoperă.

Înainte de naștere

Sistemul olfactiv al fetusului este unul din primele simțuri care se dezvoltă. Receptorii olfactivi apar între a 8-a și a 11-a săptămână de sarcină, împreună cu celulele nervoase care îi permit bebelușului să analizeze aceste senzații. Din a 7-a lună, substanțele mirositoare transportate de lichidul amniotic îi oferă acestuia o primă experiență olfactivă care se presupune că ar fi responsabilă de preferințele sale după naștere. Aceste substanțe provin din alimentația mamei care poate fi formată din usturoi, chimen, fenicul, curry, morcov, brânză, cafea, alcool, fum de țigară, etc. Acestea trec în sânge, traversând placenta și ajungând în lichidul amniotic.

Mirosul la sugar

Odată născut, copilul poate distinge foarte repede mirosul mamei sale (mai ales acela emanând din zona gâtului sau a sânilor) de cel al altor femei. El poate, de asemenea, distinge mirosul laptelui mamei sale de cel al altor mame. Pentru el, acest miros are efect securizant și reconfortant, întrucât îi asigură supraviețuirea. Tot așa, faptul că mama îl strânge la pieptul ei, îi oferă calm și îl liniștește. Este ca și cum nasul lui ar fi responsabil de primele sale legături afective. Apoi, el va începe să recunoască și mirosurile asociate celorlalți membri ai familiei sau ale casei, spre exemplu, mirosul bucătăriei, a unor flori aflate în mediul său, etc.

Abia la câteva zile după naștere, bebelușul va începe să aibă anumite preferințe. Spre exemplu, el își poate linge buzele dacă trecem pe deasupra acestora un servețel cu miros de banane sau vanilie. În schimb, va strâmba din nas dacă va simți miros de pește, ou stricat sau amoniac. Mirosul lui este aproape identic cu cel al unui adult. Contrar celorlaltor simțuri, mirosul poate avea tendința de a scădea. Cu cât vederea este mai solicitată, cu atât mirosul va fi mai puțin folosit. De remarcat că lumea actuală nu mai solicită acest simț la același nivel de importanță ca pe celelalte.

Un sens chimic

Spunem adesea că mirosul este unul dintre cele mai vechi și mai instinctive dintre cele 5 simțuri ale noastre.  Puterea sa emoțională este foarte puternică. Gândiți-vă doar câte mirosuri nu le asociați cu copilăria (liliacul din grădină, plăcintele bunicii, loțiunea de ras a bunicului, etc.) sau alte amintiri mai clare. Astfel, contrar altor simțuri, unele mesaje olfactive provin direct din creierul limbic sau, mai bine spus, acea parte a creierului care furnizează emoțiile noastre. Alte mesaje senzoriale (vederea, auzul, etc) trec mai întâi prin cortexul cerebral, unde sunt analizate și interpretate.

Acutumanță și aculturanță

Sugarul pare să poată suporta mult mai bine mirosurile urâte decât un adult. Dacă un miros urât nu se disipă rapid, el nu pare a fi foarte dezgustat. Noi numim asta acutumanță, sau adaptare. Tot așa, aceștia nu vor fi incomodați de anumite mirosuri corporale, precum transpirația. Conform cercetătorilor, repulsia apare mai degrabă de la ideea formată odată ce creștem potrivit căreia transpirația reprezintă murdărie.

Odată ce crește, reacția copilului la mirosuri se schimbă. Aceasta devine mai „socială”, mai calculată.  Contrar gustului care este similar la toți copiii (tendința spre dulce), mirosul este rezultatul unui proces de învățare. La început, adulții sunt cei care le spun copiilor ce este urât mirositor sau nu: fiecare bebeluș reacționează diferit la mirosuri. Așa el învață să clasifice mirosurile. Spre exemplu, mirosurile foarte puternice pot plăcea anumitor familii, dar altora nu. Această poziție va avea impact asupta copilului. Pe la 3 ani, acesta va fi capabil să își exprime oprinia asupra preferințelor sale. În jurul vârstei de 6-7 ani gusturile sale vor evolua la fel de mult precum vocabularul. Îi va plăcea să ofere multe detalii!

Pentru a le dezvolta mirosul

  • Lăsați în patul bebelușului, aproape de capul său, un obiect de îmbrăcăminte, spre exemplu un fular pe care l-ați purtat. Îmbibat cu mirosul vostru, acesta va avea un efect calmant asupra bebelușului.
  • Evitați să vă schimbați parfumul, săpunul sau loțiunea hidratantă în primele luni. Această schimbare poate să îl perturbe pe bebeluș.
  • Nu spălați prea des jucăriile bebelușului: mirosurile familiare cu care acestea sunt impregnate au efect calmant asupra lui.
  • În momentul introducerii alimentelor complimentare în alimentația bebelușului sau chiar în activitățile zilnice, încurajați copilul să își folosească mirosul pentru a aprecia aroma alimentelor, a ierbii sau a florilor, a elementelor prezente în mdiul său (săpunul pe care îl folosiți la băița lui, mirosul de gazon proaspăt tuns, mirosul brizei mării, etc.)
  • Atunci când gătiți, profitați de moment pentru a-i cultiva mirosurile copilului vostru, lăsându-l să adulmece mirosul de căpșune proaspete, de busuioc, aroma prăjiturilor din cuptor sau chiar aburul de la oala cu mâncare de pe foc.
  • Anumite jucării (cărți, creioane, etc.) emană anumite mirosuri. El poate astfel învăța să ascocieze un miros unui obiect.
  • Jucați-vă „îmi place” sau „nu îmi place”. Cereți-i copilului să vă enumere anumite mirosuri care îi plac sau care îi displac. Îi puteți de asemenea propune mirosuri pe care el va trebui să le claseze într-o anumită categorie.

Mirosul reprezintă unul dintre simțurile elementare ale nou-născutului dornic de a cunoaște lumea din jurul său! Ajutați-l să descopere cât mai multe despre ceaa ce îl înconjoară, stimulându-i simțurile!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut