Echilibrul: jocuri pentru a-l stimula

Tot ce ține de corpul uman se rezumă la echilibru. Fără acesta nu am putea face numeroase din activitățile zilnice. De ce și cât de important este echilibrul la copii, dar și la oamenii mari, descoperim din informațiile ce urmează!

Ușor-ușor, copilul își dezvoltă natural echilibrul. Jocul este o bună modalitate de a stimula această abilitate importantă.

Echilibrul: o abilitate esențială

Pe durata primului an de viață a micuțului vostru, toate etapele dezvoltării sale motorii îl ajută pe acesta să își dezvolte echilibrul. De fapt, atunci când învață să își țină capul, să se rotească de unul singur, să se așeze, să meargă în patru labe și să se țină în picioare, el își dezvoltă stabilitatea. Și atunci când cade, învață să reacționeze păstrându-și echilibrul pentru a evita să cadă din nou.

Echilibrul joacă de asemenea un rol important în sentimentul de siguranță al copilului.

Dezvoltarea echilibrului este esențială deoarece stă la baza ansamblului de mișcări ale corpului. Este de asemenea necesară siguranței celui mic. Fără echilibru, poate cădea și să se rănească. De fapt, atunci când are un bun echilibru, copilul este mai agil și se simte mai încrezător în mișcările sale.

Jocuri pentru a vă ajuta copilul

Chiar dacă echilibrul copilului se dezvoltă în mod natural, este posibilă stimularea și întărirea lui. Iată câteva idei de activități.

De la 0 la 12 luni: faceți bebelușul să se miște

 • Dansați cu copilul pe brațe. Această activitate îi stimulează echilibrul. Dacă bebelușul nu își ține bine capul, trebuie să îi susțineți bine spatele, umerii și capul atunci când dansați cu el. Dar de cum este capabil să își țină capul și spatele, țineți-l de șolduri, fără a-i ține partea de sus a corpului. Acest lucru îi va solicita copilului mai mult efort pentru a-și susține echilibrul.
 • Așezați bebelușul pe genunchii voștri, ținându-l de mâini. Bebelușul prinde plăcerea de a se mișca înainte-înapoi, stânga-dreapta în siguranță. Grație acestei activități, îi stimulați reacțiile necesare pentru menținerea echilibrului.
 • Așezați copilul pe o pătură și puneți perne în jurul lui. Apoi, trageți ușor pătura pe care este așezat. Această activitate favorizează menținerea stabilității. Și dacă cade, nu se rănește, grație pernelor puse în jurul său.

De la 1 an la 3 ani: la aventură!

 • Dați-i ocazia copilului să meargă pe gazon, pe nisip sau prin zăpadă. Aceste suprafețe inegale și instabile prezintă o bună provocare pentru acesta de a-și păstra echilibrul.
 • Puneți diferite obiecte pe sol pentru a-i face un parcurs copilului. De exemplu: perne pentru escaladat, un scaun pe care să se cațere sau chiar o scară pe care să se urce și să coboare.
 • Încurajați copilul să dea cu piciorul în minge. Acest lucru îl va obliga să își ridice piciorul și să își țină echilibrul.

De la 3 ani la 5 ani: noi provocări

 • Duceți-l la joacă în diferite parcuri. Acest lucru îi va permite micuțului să încerce noi moduri de joacă și să încerce să facă diverse mișcări. Își dezvoltă în acest fel noi abilități.
 • Faceți-l să se legene. Balansoarele fără spătar sunt excelente pentru a stimula echilibrul din partea de sus a corpului.
 • Ajutați copilul să își mențină echilibrul așezat pe marginea piscinei. În apă, copilul își poate exersa echilibrul și altfel.
 • Faceți-l să facă sport și jocuri care să îi favorizeze echilibrul. De exemplu: fotbal, biciclete, trotinetă, karate, patinat, etc.

Lipsa de echilibru: când să ne îngrijorăm?

Unele probleme, cum ar fi dispraxia motorie, pot cauza probleme de echilibru. Astfel, dacă remarcați faptul că cel mic nu urmează diferite etape de dezvoltare motorie, de exemplu să se așeze sau să se deplaseze pe patru labe pe la 6-12 luni, sau să meargă pe la 12-18 luni, vorbiți cu medicul.

De reținut!

 • Echilibrul se dezvoltă natural de la nașterea copilului.
 • Unele activități zilnice ajută la dezvoltarea echilibrului.
 • Echilibrul oferă sentimentul de siguranță copilului și îl ajută să nu cadă sau să se rănească.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut