Ecranele și copiii mici

Ecranele (televizor, calculator, tabletă sau telefon inteligent) fac de acum parte din cotidianul majorității familiilor. Deși sunt distractive și practice în unele situații, ecranele pot aduce numeroase dezavantaje pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor. De aceea este indicat să se limiteze folosirea acestora.

Recomandări oficiale asupra timpului petrecut la ecrane de către copii

În America de Nord, mai multe direcții de sănătate publică și asociații de pediatrie au formulat recomandări privind expunerea celor mici la ecrane.

Înainte de 2 ani

În Canada, Societatea canadiană de pediatrie, Directivele canadiene în materie de comportament sedentar și direcțiile de sănătate publice din Montreal s-au înțeles în a spune că înainte de 2 ani, un copil mic nu ar trebui expus la telvizor sau oricărui alt ecran.

În Statele Unite, Academia americană de pediatrie indică de partea sa faptul că, micuții mai mici de 18 luni nu ar trebui să fie expuși ecranelor, doar dacă este cazul folosirii aplicațiilor de conversații video (ex: Skype și FaceTime). Între 18 luni și 24 de luni, părinții care doresc, pot introduce ecranele. Totodată, emisiunile și aplicațiile alese trebuie să fie de calitate și copiii trebuie să fie însoțiți de un adult care să îi poată ajuta să înțeleagă ceea ce văd la ecran.

De la 2 la 5 ani

Academia americană de pediatrie precizează că ecranele ar trebui închise cu cel puțin o oră înainte de a merge la somn.

Conform Societății canadiene de pediatrie, copiii de la 2 la 4 ani nu at trebui să petreacă mai mult de o oră pe zi în fața ecranelor. După 4 ani, timpul nu ar trebui să depășească 2 ore.

De partea sa, Academia americană de pediatrie indică faptul că timpul petrecut de copiii de la 2 la 5 ani în fața ecranelor, nu ar trebui să depășească mai mult de o oră pe zi. Academia recomandă ca emisiunile și aplicațiile alese să fie de mare calitate. Părinții ar trebui să își însoțească copiii și să le explice ceea ce văd și cum se aplică acest lucru lumii din jur.

Părinții ar trebui să se asigure că ecranele nu înlocuiesc alte activități esențiale dezvoltării copilului, cum ar fi jocurile libere, interacțiunile sociale sau somnul.

După 5 ani

În Canada, Directivele canadiene în materie de comportament sedentar indică faptul că micuții de la 5 la 11 ani ar trebui să își limiteze expunerea la ecrane (televizor, jocuri video, Internet) la minimum 2 ore pe zi.

La rândul său, Academia americană de pediatrie recomandă părinților copiilor de 6 ani și mai mari, să stabilească limite privind timpul petrecut în fața ecranelor și tipul de media folosite. Academia nu oferă însă limite zilnice pentru timpul consacrat ecranelor. Din acest motiv, părinții ar trebui să se asigure că folosirea ecranelor nu reduce timpul acordat somnului, activității fizice, temelor și tuturor altor activități esențiale obișnuințelor sănătoase ale vieții.

Vă invităm să accesați pagina următoare pentru a descoperi rolul ecranelor în dezvoltarea copiilor.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut