Emoțiile negative: cum să reacționăm?

Cu toții avem zile bune și zile proaste. Copiii, din cauză cu nu știu să își exprime emoțiile, trăiesc intens stările negative. Plânsete, țipete, refuzuri, se ascund, nu mănâncă… și toate acestea sub privirile uneori neputincioase ale părinților. Cum îi putem ajuta pe cei mici să își exprime emoțiile negative, ne îndrumă informațiile ce urmează.

Este mereu plăcut să vezi copilul râzând și că este fericit. În schimb, atunci când este nervos, îi este teamă sau rușine, poate face părinții să se simtă inconfortabil sau nefericiți. Se pot găsi așadar în situația de a nega primejdiile spunând fraze ca „Nu-i nimic!”, „Gata cu plânsul!” sau „Nu ai de ce să te temi!”. În schimb, atunci când cel mic trăiește emoții negative, este important să îl ascultați și să nu minimizați ceea ce simte.

De ce să îl ascultați?

Dacă nu acordați importanță emoțiilor negative ale copilului, îl învățați că nu este de dorit să și le exprime. Astfel, cel mic se simte neînțeles. Poate gândi că nu contează pentru voi și își poate dezvolta o slabă stimă de sine. Mai mult, acumularea fricilor, a nervilor și a frustrărilor pot cauza probleme de comportament, declanșând agresivitatea și afectând relațiile cu ceilalți.

Este așadar de preferat să luați în serios emoțiile copiilor. Atunci când le recunoașteți emoțiile, dați importanță la ceea ce trăiește. Copilul prinde încredere în el și învață să aibă încredere în ceilalți. Acest lucru contribuie și la întărirea legăturii voastre de atașament.

Cum să îi fiți alături?

Pe măsură ce crește și începe să vorbească, copilul ajunge să spună din ce în ce mai bine ceea ce vrea. Chiar dacă capacitățile sale de a comunica se ameliorează, încă îi este greu să își exprime emoțiile. Atunci când copilului îi este frică, este supărat sau îi este rușine, poate începe să plângă, să fie iritabil, să se închidă în sine sau să se ascundă într-un colț. Nu este din cauză că face pe bebelușul, că exagerează sau pentru că dorește să vă atragă atenția. În general, este din cauză că acesta nu știe cum să își exprime emoțiile pe care le trăiește.

Iată cum îl puteți ajuta atunci când trăiește o emoție dificilă (rușine, nervi, frică):

  • Spuneți în cuvinte emoțiile sale. Spuneți, spre exemplu: „Ești supărat pentru că sora ta nu vrea să îți împrumute ursulețul?” sau „Îți este rușine pentru că a plecat bunica ?”. Puteți de altfel să îi puneți întrebări pentru a-l ajuta să spună în cuvinte ceea ce simte.
  • Liniștiți copilul, spunându-i că ceea ce simte este normal și că înțelegeți de ce este trist sau supărat. Se va simți înțeles și liniștit.
  • Oferiți-i strategii. Când copilul devine emotiv, îi puteți spune să respire adânc și să facă ca și cum ar sufla în lumânare. Acest lucru îl va ajuta să se calmeze și să își controleze emoțiile.
  • Serviți-i ca model. Atunci când vă încearcă nervii, puteți spune cu voce tare cum vă simțiți pentru a da un exemplu. Explicați, spre exemplu :„Sunt tristă din cauză că bunicul este la spital!”.
  • Alocați timp pentru a asculta copilul chiar dacă sunteți presați sau preocupați și doriți să reglați lucrurile rapid. Un copil care se simte ascultat și înțeles va trece mai rapid la un alt lucru.

Atunci când consolați copilul și îl ajutați să numească ceea ce simte, îi arătați că este important pentru voi.

Ar trebui să vă ascundeți emoțiile față de el?

Chiar dacă încercați să ascundeți emoțiile față de copil, acesta este ca un mic burete, poate simți că ceva nu este în regulă. Cel mai bine este să îi spuneți atunci când sunteți supărați. Este de preferat să folosiți cuvinte adaptate vârstei sale și să răspundeți la întrebări fără a da detalii.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut