Enurezia nocturnă

Deseori, copiii se confruntă cu enurezia nocturnă. Ce este acest fenomen, cum îl putem ajuta și ce putem face în aceste cazuri, vedem în cele ce urmează.

Copilul:

 • Urinează involuntar noaptea, chiar dacă pe timpul zilei nu face acest lucru.

Consultați medicul dacă cel mic:

 • Udă patul și la vârsta de 5-6 ani.
 • Reîncepe subit să facă pe el după ce a stat curat timp de cel puțin 6 luni.
 • Are dureri în timpul urinării.
 • Transpiră anormal.
 • Are urina roșiatică.
 • Sforăie.

Ce este enurezia nocturnă?

Este normal ca cei mici să se mai scape pe ei noaptea. Majoritatea micuților cu vârste între 2 și 4 ani își pot controla vezica ziua, dar le trebuie încă multe luni pentru a reuși pe deplin, uneori chiar ani, pentru a se putea ține noaptea. Din motive pe care le ignorăm încă, unii copii au mai multă dificultate decât alții în acest demers. Cercetătorii cred că acești factori ereditari sunt probabil cauza: un copil ai cărui părinți au făcut enurezie nocturnă în copilărie, au 65% șanse de a face și ei înșiși. Se estimează că 15% dintre copiii de 5 ani își udă regulat patul. De la 6% la 8% îl mai udă încă și la vârsta de 8 ani.

O asemenea întârziere în învățarea controlării vezicii pe durata somnului nu este în general semnul unei boli psihologice și nici a unei probleme emoționale sau cognitive. Este vorba mai degrabă de o etapă a creșterii de traversat, iar enurezia nocturnă va dispărea de obicei treptat de la sine.

Pe scurt, enurezia norcturnă nu este o boală. Singurile riscuri pe care le-ar suferi copilul, ar fi afectarea stimei de sine. Trebuie așadar evitată culpabilizarea acestuia.

În cazuri mai rare – în special dacă enurezia intervine după ce copilul și-a controlat vezica noaptea timp de cel puțin 6 luni – putem suspecta o cauză fiziologică (infecție urinară, diabet de tip 1, apnee în somn, etc.) sau psihologică (stres, probleme de comportament, etc). A face pipi în pat poate fi o reacție la un stres pe care copilul îl trăiește. Sosirea unui nou frate sau a unei noi surioare, frecventarea unei noi grădinițe, etc., pot declanșa enurezia sau o pot agrava.

Vârstă: enurezia nocturnă afectează în general copiii de la 5 la 10 ani.

Ce este de făcut acasă?

 • Amintiți-vă că enurezia nocturnă este involuntară. Ar fi injust sau nedrept să pedepsiți sau să certați copilul atunci când face pipi în pat.
 • Încercați să limitați cantitatea de lichid pe care o bea seara. Trebuie evitate, mai ales, băuturile care conțin cafeină (cola, spre exemplu).
 • Obișnuiți-l să facă pipi înainte de culcare.
 • Evitați să îi puneți scutec: dați-i mai degrabă un chilot de antrenament sau lenjerii mai groase, conform vârstei.
 • Puneți o husă de saltea de plastic sub cearșaf pentru a proteja salteaua. Puneți un prosop mai mare între husă și cearșaf pentru a absorbi mai bine urina.
 • Nu este necesar să schimbați copilul adormit de cum face pe el în pat. Este mai important ca toată lumea să profite de o noapte bună de somn. Totodată, lăsați un prosop, un cearșaf și o pijama de schimb aproape de patul său pentru atunci când se va trezi.
 • Instalați veioze pentru ca acesta să poată să se ducă ușor la toaletă în timpul nopții.
 • Pentru a preveni iritațiile pielii, ajutați-l să se spele bine dimineața. La nevoie, ungeți organele genitale și fesele cu cremă înainte de culcare.
 • Atunci când face enurezie nocturnă, incitați-l să participe la curățat (schimbarea așternuturilor, clătirea cearșafurilor, a prosoapelor și a pijamalelor murdare, etc). Nu îi prezentați aceste sarcini ca pe un fel de pedeapsă: cereți-i mai degrabă să vă ajute (se va simți mai puțin vinovat).

Un pic de susținere

Faptul de a te scăpa în pat este frustrant și penibil chiar și pentru copil.

 • Felicitați-l atunci când nu se scapă pe el în pat noaptea.
 • Susțineți-l. Spuneți-i că știți că nu este vina lui și că multor copii le ia timp să controleze acest tip de situații.
 • Nu vă așteptați să se întâmple foarte, foarte curând. Nu îl pedepsiți și nu îl umiliți. Nu faceți decât să agravați lucrurile.
 • Dacă celui mic începe să îi fie rușine că și-a udat patul, sau dacă credeți că situația durează de prea mult timp, consultați un pediatru pentru a vă da sfaturi mai precise.

Cum să tratăm?

Deoarece enurezia nocturnă nu este o boală, nu necesită în general tratament medical. Totodată, unii copii pot beneficia de o mână de ajutor, mai ales atunci când sunt mai mari de 6 ani și faptul că fac în pat îi rușinează: spre exemplu, atunci când merg în vizită la familie sau la amici, atunci când fac sejururi în campusuri de vacanță. Medicul vă poate sugera tratamentele următoare:

 • Alarma „pipi”. Este vorba despre un dispozitiv care declanșează o alarmă atunci când copilul începe să urineze. Scopul este de a-l învăța pe cel mic să se trezească atunci când are vezica plină. Acest tip de aparat este eficient pe termen lung pentru 50 % dintre copii. Totodată, alarma trezește de obicei mai toată casa. Nu este așadar prea practică dacă cel mic merge să doarmă la un prieten sau este într-o tabără de vacanță.
 • Medicul prescrie uneori acetat de desmopresină, un medicament care reduce producția de urină pe timpul nopții. Această substanță poate fi folosită în cazuri speciale (plecări la un prieten sau în vacanțe). Poate, totodată, să cauzeze efecte nedorite: dureri de cap sau de burtă, convulsii dacă cel mic absoarbe prea mult lichid. În unele cazuri, medicul prescrie imipramină (un antidepresor) sau un anticolinergic (un medicament care se opune acțiunii acetilcolinului, un neuro transmițător). Toate aceste medicamente pot avea efecte nedorite și eficiența lor nu este garantată.

Cum să preveniți?

Nu puteți preveni enurezia nocturnă.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut