Erupția dentară la bebeluși: cum ameliorăm durerile?

Erupția primilor dințișori ai bebelușului nu este un proces ușor. Aceasta este deseori însoțită de inflamarea și înroșirea gingiilor, dureri, mâncărimi, hipersalivitate, iritabilitate a bebelușului, plâns necontrolat și nopți nedormite…un real disconfort atât pentru bebeluși, cât și pentru părinții disperați să le mai calmeze din aceste stări.

Dacă sunteți în căutare de metode prin care să mai ameliorați din stările de disconfort provocate de erupția dentară, iată câteva alternative pentru calmarea durerilor gingivale ale bebelușilor.

Care sunt semnele unui puseu dentar?

Dacă unor copii le ies primii dințișori fără prea mult chin, pentru alții, acesta reprezintă un moment dureros și chiar penibil.

În afară de durere, putem observa multe alte semne și simptome ce însoțesc erupția dentară.

8 indicii care nu dau greș:

 • Gingii roșii și umflate;
 • Obrajii sau fața roșie;
 • Bebelușul își freacă urechea din partea unde are loc erupția dintelui;
 • Bebelușul salivează abundent;
 • Are un somn întrerupt;
 • Are un apetit scăzut;
 • Bagă în gură tot ceea ce prinde în mână;
 • Este foarte agitat sau mofturos.

Pentru bebelușii care experimentează toate aceste simptome, erupția dentară nu este deloc amuzantă (pentru părinți nici atât!). Unii micuți au de asemenea febră, scaune moi sau diareice chiar înainte ca un dinte să erupă. Majoritatea experților susțin că aceste simptome nu sunt cauzate de erupțiile dentare și sfătuiesc să se consulte un medic dacă par îngrijorătoare.

Este posibil ca excesul de salivă al bebelușului să îi cauzeze apariția unor eruptii cutanate de culoare roșie în jurul gurii. Pentru a evita propagarea acesteia, este indicată ștergerea cu un servețel fin din bumbac, fără a freca. Pentru alte iritații, este indicată folosirea unei creme emoliente pe zona afectată înainte de culcare sau înainte de a ieși afară.

De ce erupția dentară este atât de dureroasă?

Dinții bebelușului vostru au început să puseze chiar de când acesta se afla în burtica voastră: mugurii dentari s-au format în gingii.

Când dinții se dezvoltă, ei străpung gingia, un proces dureros care provoacă iritația și umflarea acesteia. Dacă presiunea pare să mai calmeze durerea, suptul nu face decât să tragă sângele spre zonele inflamate, ceea ce le face foarte sensibile. Din cauza aceasta unii bebeluși refuză temporar sânul sau biberonul atunci când au un puseu dentar.

Care sunt cele mai bune metode pentru a ameliora durerea de gingii?

Înainte de a recurge la medicamente sau geluri pentru gingii, indicat este să se ofere bebelușului ceva rece și moale, care îi va mai ameliora durerile.

Specialiștii ne sfătuiesc să:

 • Frecăm cu propriul deget umezit sau cu ajutorul unei lingurițe reci zona inflamată pntru a amorți durerea temporar;
 • Să oferim un inel gingival refrigerat bebelușului. Inelele solide pe bază de silicon sunt mult mai bune decât cele umplute cu apă, care au riscul de a se sparge și nu pot fi sterilizate.
 • Oferirea unui biscuite sau a unui colț de pâine bebelușului. Unii părinți folosesc pâine congelată pentru detensionarea gingiilor;
 • Oferirea de fructe și legume reci sau congelate, precum castravete sau banane congelate;
 • Oferirea unei suzete. Mestecarea unei suzete îi poate ameliora durerea.

Trebuie să fim atenți atunci când îi dăm bebelușului pâine sau legume pentru a le mesteca. Nu sunt indicați morcovii cruzi, întrucât există riscul de înec. Foarte important este ca atunci când îi dăm bebelușului un inel gingival sau un biscuite să nu le legăm de lănțisoare în jurul gâtului, există riscul strangulării bebelușului. Un alt sfat al specialiștilor este acela de a oferi apă puțin mai rece decât de obicei într-un biberon sau o cană cu cioc. Dacă este îndeajuns de mare pentru a mânca, îi putem propune un măr rece sau iaurt. Este posibil ca bebelușul să refuze tot ceea ce i se dă. În acest caz, o îmbrățisare rămâne cel mai bun remediu!

Folosirea gelurilor gingivale sau a remediilor homeopate?

Gelurile pentru dinți conțin în general un anestezic local și un antiseptic, care acționează pentru calmarea durerilor și pentru a preveni infecțiile. Se pot aplica chiar pe deget sau pe o bucățică de tifon pe gingia dureroasă, efectul anesteziant va fi de aproximativ 20 de minute. Nu este indicată folosirea gelului de mai mult de 6 ori pe zi! Experții avertizează că, în cazul în care, totuși am depășit doza recomandată, este indicat ca bebelușul să fie alăptat la un interval mai mare de timp de la ultima aplicare, întrucât anestezicul îi poate amorți limba bebelușului, împiedicându-l să sugă. De astfel, se poate ca areola (culoarea maronie a mamelonului) să amorțească și ea, făcând suptul dificil de ambele părți.

Unele mame apelează la remedii homeopate sub formă de granule sau doze lichide.

Utilizarea paracetamolului.

Experții avertizează asupra folosirii paracetamolului la bebelușii mai mici de 3 luni fără a fi consultat medicul sau pediatrul. Cei mai mulți bebeluși ajung la această vârstă fără a experimenta simptomele puseului dentar. Dacă bebelușul se simte foarte rău, este indicat să se dea doza adecvată în acord cu recomandările medicului sau a pediatrului.

Un sfat al experților este acela de a verifica foarte bine înainte, pentru a fi siguri că bebelușul nu plânge din alte motive decât cele dentare. Spre exemplu, otitele, care sunt adesea confundate cu durerile dentare, necesită un consult al medicului generalist sau al unui pediatru. De asemenea este recomandat consultul în cazul în care bebelușul are temperatură sau este inconsolabil.

Cât durează un puseu dentar?

De la apariția primului dințișor, durata erupției dentare diferă de la un copil la altul. Unii vor suferi câteva zile, în timp ce alții vor experimenta simptomele puseului dentar mai multe luni fără ca să le apară nimic.

Vestea bună? La majoritatea bebelușilor, durerea primilor dințișori este cel mai greu de suportat. Totodată, problemele legate de dentiție au tendința să se estompeze pe măsură ce molarii vor apărea… dar asta se întâmplă după primul an de viață al bebelușului!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut