Frați și surori: dispute după vârsta de 5 ani

Să existe dispute între frați sau surori este absolut normal și chiar sănătos pentru buna dezvoltare a copiilor. Ce este de făcut atunci când conflictele escaladează, iar cei mici pierd controlul, ne sfătuiesc informațiile ce urmează!

Un copil poate dezvolta o frumoasă complicitate cu fratele sau sora sa, dar este probabil să trăiască și rivalitate, ceea ce este absolut normal. Cu cât diferența de vârstă este mai mare între un frate și o soră, cu atât acest sentiment riscă să apară.

Cauzele

Copilul își construiește identitatea pe durata întregii sale copilării și a adolescenței. Pe parcursul acestei perioade, dar mai ales începând cu vârsta de 5 ani, acesta începe să se compare cu ceilalți și se poate naște gelozia din această comparație. Un copil va trăi rivalitate cu fratele sau cu sora sa din diverse motive:

  • Copilul este îngrijorat de locul său în sânul familiei și caută să atragă atenția tatălui sau a mamei.
  • Îi lipsește încrederea în sine.
  • Simte un sentiment de nedreptate.
  • Nu vrea pur și simplu să împartă ceea ce are.
  • Personalitățile copiilor sunt foarte diferite, ceea ce creează și mai multe conflicte.

Un copil poate de asemenea să își compare rezultatele școlare cu fratele sau cu sora sa. Dacă are mai multe dificultăți în aceste învățături, acest lucru ar putea să îi afecteze stima de sine. Este așadar important ca, în calitate de părinte, să numiți capacitățile fiecăruia dintre copii: „Fratele tău se pricepe la matematică, iar tu ești foarte bun la dictările de limbă română.”

Semne de gelozie

Bineînțeles, copiii se pot tachina sau se pot cicăli din plăcere, nu vă îngrijorați de la cea mai mică dispută. Dacă simțiți că discuțiile sau jocurile devin foarte agresive, este momentul să interveniți. O gelozie persistentă se face resimțită prin următoarele semne:

  • Copilul este mai supărăcios, mai îmbufnat decât de obicei.
  • Face pozne sau încearcă să vă atragă atenția mai mult decât înainte.
  • Nu se supune regulilor și face prostioare intenționat.
  • Demonstrează regulat semne de nerăbdare sau de agresivitate. De exemplu, își mușcă sau își împinge fratele sau sora.

Dacă unul sau mai multe dintre aceste comportamente persistă, observați-l atunci când este cu fratele sau sora sa și încercați să înțelegeți ceea ce se întâmplă pentru a-i modifica atitudinea. Prin atitudinea sa, copilul vă caută atenția. Subliniindu-i punctele forte, îi puteți da atenție pozitivă și acest lucru îl poate incita să adopte comportamente mai bune.

În capul copilului…

Cum stima personală este încă în construcție, copilul de 5 ani și mai mare are încă nevoie să fie susținut de un adult în rezolvarea conflictelor. Odată ce este din ce în ce mai apt pentru a înțelege situațiile pe care le trăiește și punctul de vedere al altei persoane, îi este încă dificil să aleagă cele mai bune strategii sau să aplice singurul mijloc care i-a fost propus.

Mai mult, până la 7 ani, copilul este încă centrat pe universul său. Este mai puțin conștient de nevoile celorlalți și poate avea mai mari dificultăți în a-și împărți spațiul și bunurile cu fratele sau sora sa. Din acest motiv, conflictele înainte de această vârstă se sprijină pe posesiunea asupra unui obiect sau a unei jucării („De ce are ea acea jucărie și nu eu!”).

Începând cu vârsta de 7 ani, copilul atinge vârsta dreptății. Se deschide în fața universului celorlalți și învață să negocieze. Își poate exprima punctul de vedere și să înțeleagă impactul unui gest pozitiv sau negativ. Puteți discuta mai ușor cu el logic, să îl ajutați să exprime ceea ce simte și să îl incitați să reflecte asupra soluțiilor pentru a rezolva de unul singur conflictele cu fratele sau sora sa. Este capabil să colaboreze și să facă compromisuri în cazul situațiilor mai dificile. La această vârstă, conflictele se învârt în jurul sentimentului de competență („Sunt mai puțin bun decât el!”) decât asupra noțiunii de posesiune.

Vă invităm să accesați pagina următoare pentru recomandări privind reducerea rivalității!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut