Griji pe care orice viitoare mămică le are, dar nu ar trebui

Deși în majoritatea cazurilor, bebelușii sunt născuți sănătoși și la termen, acest lucru nu împiedică viitoarele mămici să își facă fel de fel de griji și scenarii despre cum va decurge sarcina.

Poate avea copilul malformații la naștere? Îmi afectează stresul sarcina? Sau, care sunt șansele unui avort spontan? Aceste dileme și alte asemenea vor fi lămurite în informațiile ce urmează!

  1. Copilul va avea un defect la naștere

Potrivit unui sondaj recent, 78% dintre femei sunt preocupate de acest lucru. Totuși, astfel de defecte sunt extrem de rare, aceștia apărând la aproximativ 3-4% dintre copii. Mai mult, suntem norocoși că tehnologia modernă ne oferă ecografii de înaltă rezoluție care pot verifica o varietate de anomalii – în jurul săptămânii 22 din sarcină.

Totuși, pentru a elimina și mai mult riscul acestor malformații, specialiștii recomandă să stați departe de alcool și țigări și diverse medicamente. Totodată, este recomandat să vă asigurați doza necesară de acid folic, pe durata sarcinii. Pentru mai multe informații, nu ezitați să contactați medicul specialist.

  1. Intrarea în travaliu mult prea devreme

Această experiență o trăiesc circa 10% dintre femei. Travaliul prematur poate apărea la femeile care au un istoric anterior în acest sens, care au o sarcină multiplă sau se confruntă cu sângerări.

De asemenea, există specialiști care susțin că femeile care nu acumulează o greutate în exces în timpul sarcinii, reduc șansele acestui risc prin menținerea sub control a tensiunii arteriale și a diabetului, aceste două afecțiuni putând provoca un travaliu timpuriu.

Totuși, majoritatea femeilor nu ar trebui să se îngrijoreze de aparația travaliului mai devreme de săptămâna 37 a sarcinii.

  1. Experimentarea avortului

Aproximativ 1 din 5 sarcini precoce se încheie cu un avort spontan în primele 10-12 săptămâni de sarcină. Cele mai multe sunt anomalii genetice complet aleatoare și nu pot fi prevenite, așa că grijile asociate acestui gând nu vă vor face niciun bine.

Dar pentru a reduce riscul general, nu fumați și nu mențineți-vă o greutate sănătoasă pe cât posibil. Dacă observați orice sângerare sau durere în timpuri sarcinii, trebuie să vă adresați medicului pentru a vă asigura că nu este vorba de un avort spontan.

  1. Stresul poate afecta fetusul

Este dificil de spus în ce măsură stresul simțit de mamă afectează fetusul. Cu toate acestea, stresul normal, din viața de zi cu zi (o problemă la muncă sau ceva legat de gospodărie) nu va cauza malformații congenitale sau travaliu timpuriu.

Mai mult, există unele studii care susțin că stresul moderat poate fi benefic. În două studii efectuate la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, copiii născuți de femei care au raportat un nivel mai ridicat de stres zilnic în timpul sarcinii, au avut un sistem nervos mai matur la naștere și au fost mai avansați din punct de vedere mental și motoriu, până la vârsta de 2 ani, comparativ cu bebelușii născuți din mame mai puțin stresate. Cercetătorii consideră că hormonii de stres pot ajuta de fapt la creșterea și dezvoltarea organelor.

La polul opus, cercetările arată că stresul sever și prelungit poate crește riscul unei nașteri premature și a unei greutăți mai mici la naștere.

  1. Cordonul ombilical se înfășoară în jurul gâtului copilului

Înfășurarea unei bucle a cordonului ombilical în jurul gâtului fetusului se întâmplă la circa 25% dintre femei, însă acest lucru nu ar trebui să fie îngrijorător. Lichidul amniotic ar trebui să ofere un tampon suficient, astfel încât cordonul să nu rănească fetusul.

De asemenea, se întâmplă extrem de rar ca cordonul să fie înfășurat de mai multe ori în jurul gâtului fetusului, astfel încât aceasta nu ar trebui să reprezinte o grijă a unei viitoare mămici.

Grijile unei femei despre perioada sarcinii sunt inevitabile. Totuși, multe dintre acestea sunt inutile. Pentru a vă asigura de acest lucru, nu ezitați să vă monitorizați constant sarcina și să țineți cont de recomandările făcute de medicul specialist.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut