Incestul emoțional și efectele acestuia asupra copiilor

Incestul emoțional sau sub acoperire se referă la relația dintre un părinte și propriul copil, în cadrul acesteia copilul fiind tratat mai mult ca un partener romantic, deși nu există abuz sexual.

Contextul apariției incestului emoțional

De obicei, incestul emoțional apare atunci când părinții au o relație precară sau când a avut loc deja un  divorț. Părintele se simte singur, este afectat de „goliciunea” propriei căsnicii, motiv pentru care ajunge să își transforme propriul copil într-un partener surogat. Astfel, nevoile copilului ajung să fie neglijate, el devenind mai degrabă un confident, un sprijin permanent pentru părinte.

O astfel de situație poate fi când mama își roagă fiul să se uite împreună la TV, timp în care se apucă să îi vorbească băiatului de frustrările sexuale dintre ea și tatăl său. Sau părintele se întoarce de la o întâlnire și se apucă să-i spună copilului cât de magnific a fost și ce persoană mișto a întâlnit.

Așa cum am spus, nu este necesar să fie incluse și atingeri fizice cu tentă sexuală, de multe ori, acest comportament al părinților fiind aplicat fără ca adulții să fie conștienți de gravitatea sa. Deși nu există abuz sexual, acțiunea se răsfrânge asupra copilului în același mod, existând consecințe la fel de grave. Într-o astfel de situație copilului îi este invadată copilăria, furată sau devastată, el simțindu-se captiv și chiar folosit.

Desigur că acum nu trebuie să vă gândiți că relația părinte-copil nu trebuie să fie apropiată. Nicidecum! Totuși, contează extrem de mult modul în care se construiește această apropiere. În cazul incestului emoțional, părinții prioritizează modul în care ei se simt, problemele și emoțiilor lor. Într-o relație sănătoasă părinte-copil se pune accentul pe emoțiile, gândurile, sentimentele, trăirile copilului.

Următoarea pagină: Cum afectează incestul emoțional copiii

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut