Întâmpină pubertatea fără temeri

Pubertatea reprezintă o etapă cu care fiecare dintre noi s-a confruntat la un moment dat. Primul sutien, prima menstruație, primele fire de păr pubian sunt doar câteva dintre caracteristicile care anunță pășirea într-o altă etapă, aceea a pubertății.

Într-un mod sau altul, am reușit să facem față acestei perioade pline de schimbări din viața noastră. Însă nu e suficient, acum suntem părinți și, vrând,  nevrând, copiii noștri vor trece prin aceleași transformări prin care și noi am trecut cumva. Așa că, acum ni se oferă șansa să ne educăm copiii cu privire la acest subiect total necunoscut lor. Acum avem posibilitatea să-i învățăm tot ceea ce noi nu știam, dar ne-ar fi plăcut să știm despre pubertate.

Primele schimbări care apar, vizează fizicul, indiferent că e vorba de fete sau de băieți. Astfel, la exterior, pubertatea se manifestă prin:

 • Creșterea în înălțime
 • Apariția părului pubian, la axilă și pe corp
 • Apariția coșurilor pe față, spate sau piept
 • Accentuarea nivelului de transpirație, precum și a mirosului acesteia
 • Lățirea umerilor la băieți și a șoldurilor la fete
 • Creșterea sânilor la fete și îngroșarea vocii la băieți
 • Dezvoltarea sexualității

Privind vârsta la care apar aceste schimbări, ea poate diferi. În cazul fetelor aceste schimbări apar în intervalul 8/9 ani – 14/15 ani, iar în cazul băieților acestea se manifestă în perioada 9/10 ani – 15/16 ani.

Mai mult, transformările care survin la vârsta pubertății, nu sunt doar fizice, vizând și unele modificări comportamentale:

 • Somnul în exces
 • Masturbarea
 • Schimbarea bruscă a dispoziției
 • În cazul unora dintre fete se poate manifesta sindromul premenstrual în jurul datei în care ar trebui să vină menstruația. Dureri de cap sau de spate, o stare irascibilă, sensibilitate crescută a sânilor, senzație de balonare, predispunere la o stare de melancolie sau tristețe. Aceste simptome se manifestă diferit de la o femeie la alta, în unele cazuri fiind inexistente.
 • În cazul unora dintre băieți se pot intensifica gândurile și fanteziile cu privire la sex, pot apărea așa zisele vise „umede” sau un comportament mai agresiv.

Datorită acestor schimbări majore care intervin în viața copiilor, odată cu etapa pubertății, îți recomandăm să discuți cu copilul tău. Nu închide ochii, făcându-te că nu observi nicio schimbare! Nu-l lăsa pe el să se confrunte singur cu aceste transformări care îi sunt total străine. Decât să le descopere singur, obligat de circumstanțe, mai bine comunici cu el, oferindu-i anticipat informații și sfaturi utile despre perioada pubertății. În acest sens, îți recomandăm câteva puncte de plecare, câteva subiecte pe care e musai să le discuți cu copilul tău, aflat în pragul pubertății:

 1. În cazul fetelor îți recomandăm să discuți cu ea despre menstruație, despre folosirea absorbantelor. Ai putea chiar să îi arăți cum se folosesc acestea, astfel încât, la apariția primei menstruații să nu fie luată prin surprindere. Totodată, dezvoltarea fizică poate apărea mai devreme sau mai târziu, comparativ cu colegele de școală. Această raportare la colegele de clasă uneori poate fi benefică, însă alteori poate determina o stare de rușine pentru propriul corp. Din acest motiv, este necesar să-i explici fetei tale că aceste schimbări diferă de la o persoană la alta. Sânii, sfârcurile, labiile, clitorisul au forme, culori și mărime diferite. Indiferent de aceste deosebiri, e vorba despre a ne iubi propriul corp și de a fi mândre de el. Asta trebuie să știe și să înțeleagă și fiica ta, pentru a face față cu brio pubertății.
 2. În cazul băieților este util să abordezi subiecte de genul dezvoltarea normală a penisului sau frecvența erecțiilor. În acest sens, explică-i că este normal să aibă erecții frecvent, chiar și atunci când nu se gândește la sex. Acestea se numesc erecții spontane. Ele pot avea loc și în public, mulți băieți temându-se de acest lucru. Înștiințează-l că vor dura doar câteva minute și că o jachetă sau o mapă cu cărți plasată unde trebuie, îl va salva de privirile celorlalți. Un subiect la fel de delicat, dar care nu trebuie ignorat, este prima ejaculare. Aceasta se întâmplă în intervalul 12-16 ani, cel mai probabil, în timpul masturbării sau a unui vis „umed”. Este important să-i vorbești copilului despre ultima variantă, pentru a nu fi luat prin surprindere și a se îngrijora fără motiv.
 3. Atât în cazul fetelor, cât și al băieților, poți aborda, de exemplu, subiectul epilatului. Este util ca aceștia să știe să nu împrumute ustensilele și să le curețe după fiecare utlizare. Mai mult, oferă-i copilul materiale specializate pe diverse subiecte privind pubertatea. Totodată, este necesar ca copiii să știe că toate transformările petrecute, dar și trăirile și gândurile care îi încearcă în această perioadă sunt complet normale, datorându-se schimbărilor hormonale. Mai mult, este important să învățăm să ne acceptăm așa cum suntem. Corpul, gândurile, trăirile noastre ne definesc, ne formează și nu trebuie să ne fie rușine cu acestea.

Pentru a face față pubertății, copiii au nevoie să vorbească cu un adult în care să aibă încredere. Doar de tine depinde dacă copilul tău are încredere să discute cu tine subiecte așa intime ca cele menționate anterior. Viziunea ta despre viață și capacitatea de a trata astfel de teme vor oferi copilului siguranța că îi ești alături, indiferent de situație.

Dacă totuși ți-e teamă că nu poți mânui un subiect așa important și delicat, îți recomandăm să duci copilul la un medic specialist pentru a-i explica schimbările care se petrec cu corpul și comportamentul său la pubertate.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut