Înțelegerea copilului de vârstă școlară

De la 5 la 8 ani, copilul dobândește mai multă maturitate și se adaptează vieții de grup. Vedeți cum puteți fi alături copilului de vârstă școlară în aceste etape ale dezvoltării sale!

O mai bună exprimare și organizare a gândurilor

 • Până aproape de 7 ani, este normal ca cel mic să aibă încă dificultăți cu unele sunete ca ”s”, ”r” sau ”h” și să facă unele greșeli de conjugare. De exemplu, poate spune ”ei este”, în loc de ei ”sunt”, sau ”eu băut”, în loc de ”eu am băut”. Cea mai bună modalitate de a vă ajuta copilul este de a respune cuvântul pe care îl pronunță greșit sau verbul pe care l-a conjugat greșit, corectându-i greșelile. Este de preferat să nu insistați pentru ca acesta să spună corect cuvântul.
 • Discutați cu cel mic despre ziua sa. Îl ajutați în acest fel să învețe să își amintească de evenimentele cele mai importante. Veți remarca de altfel că este din ce în ce mai abil să povestească ceea ce i s-a întâmplat cu mai multe detalii și respectând ordinea evenimentelor. Puteți de altfel să îi cereți să vă rezume o carte sau un film.
 • Acum, copilul înțelege mai bine că trebuie să își aștepte rândul pentru a vorbi, ceea ce ușurează conversațiile familiale. Atunci când participă la discuții, copilul își exersează abilitățile de a fi mult mai atent la ceea ce i se spune și învață să ia cuvântul în fața unui grup.
 • Capacitățile intelectuale ale copilului se dezvoltă. Poate acum face raționamente logice, să rezolve probleme simple și să planifice activități. Incitați-l să facă unele observații și să reflecte înainte de a începe un anumit lucru. Își va dezvolta în acest fel capacitatea de a raționa și creativitatea.

A învăța să aștepte și să persevereze

 • Copilul este încă nerăbdător. Are așadar nevoie de ajutorul vostru pentru a învăța să tolereze un moment de așteptare. Creându-i să aștepte pentru un moment scurt atunci când vă cere ceva, îl obișnuiți să fie mai răbdător. Pe la 6 sau 7 ani, va fi mult mai capabil să aștepte și apoi curând, va putea să se joace singur sau să se țină ocupat timp de 30 de minute.
 • Pe la 5 ani, copilul are încă nevoie de ajutorul vostru pentru a persevera într-o sarcină dificilă. Propuneți-i să divizeze ceea ce are de făcut în provocări mai mici și încurajați-l atunci când trăiește un eșec. Ajutați-l să fie conștient de greșelile pe care le face și arătați-i cum să persevereze în ciuda dificultăților.
 • Începând cu 5 sau 6 ani, copilul este mult mai autonom. De exemplu, se poate îmbrăca singur și își poate peria dinții. Este un bun moment pentru a-i încredința mici responsabilități acasă, cum ar fi să aranjeze masa, să dea cu mătura, să golească mașina de spălat vase sau să aranjeze hainele.
 • La această vârstă, copilul este mult mai conștient de forțele sale și de lucrurile pe care trebuie să le amelioreze. Începe să se compare cu ceilalți copii și să se arate competitiv. Reacționează cu excesivitate atât în cazul reușitelor, cât și a eșecurilor. Poate rapid să se devalorizeze dacă se simte mai puțin competent. Vegheați așadar la valorizarea forțelor sale și a talentelor lui de manieră realistă.
 • Copilul de vârstă școlară își controlează și își exprimă mai bine emoțiile. Pentru a vă ajuta copilul să își perfecționeze această nouă abilitate, asigurați-vă că îi vorbiți clar de propriile voastre emoții. Va învăța în acest fel să folosească cuvintele potrivite pentru a spune ceea ce simte.

A înțelege regulile sociale

 • Copilul de vârstă școlară înțelege și respectă din ce în ce mai mult regulile sociale. Acordând timp pentru a-i explica de ce există aceste reguli, îl ajutați să le urmeze și să le asimileze mai bine.
 • Copilul îi pârăște probabil pe ceilalți copii dacă aceștia fac un gest care nu corespunde regulilor de conduită. Dacă acționează astfel pentru a-și valida înțelegerea sfaturilor, confirmați-i că le-a înțeles bine și spuneți-i că aceste sfaturi sunt pentru totdeauna. Amintiți-i totodată că nu este responsabil de ceea ce fac ceilalți.
 • Între 5 și 8 ani, copilului îi place din ce în ce mai mult să facă parte dintr-un grup și să se identifice cu ceilalți copii. Se lasă ușor influențat, atât pozitiv, cât și negativ.
 • Date fiind problemele de rivalitate între prieteni, copilul riscă să trăiască multe astfel de conflicte. Discutați cu el despre neînțelegerile pe care le-a avut la școală. Acest lucru îi va permite să înțeleagă cauzele și să găsească soluții. Totodată, lăsați-l să își soluționeze singur conflictele care îl privesc. Începând cu 6 sau 7 ani, va putea înțelege punctul de vedere al celorlalți și să țină cont de acesta. Va fi mult mai abil să rezolve o neînțelegere fără ajutorul unui adult.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut