Interacțiunea cu bebelușul

Abia așteptați să îi auziți primele cuvinte! Interacțiunea cu bebelușul are un rol important în dezvoltarea copilului. Astfel, iată cum putem ajuta în acest proces de învățare și cum se dezvoltă limbajul la copii!

Încă din primele zile de viață, bebelușul este pregătit să comunice. Sentimentele transmise de intonația voastră, îi „vorbesc”, chiar dacă nu recunoaște încă cuvintele. Studiile au arătat că, încă de la primele zile de viață, bebelușii percep nuanțe între sunetele tuturor limbilor.

În timpul primelor săptămâni, vederea îi este perfect adaptată pentru a vă observa expresiile faciale atunci când îl țineți în brațe. Este interesat în mod spontan de fața și vocea voastră.

Pe la 3 luni, zâmbetul bebelușului vă invită la o „conversație”, făcută din zâmbete și explorări din partea sa, cât și din cuvinte și gesturi din partea voastră. Bebelușul vă caută privirea, o aptitudine esențială pentru a interacționa.

Chiar înainte de a fi capabil să pronunțe cuvinte, este important să spuneți în cuvinte emoțiile sale, ajutându-vă de fraze scurte.

Bebelușul recunoaște foarte devreme rutina vieții zilnice. Îi puteți vorbi despre ceea ce urmați să faceți în momentul băiței, al schimbării scutecului sau în timpul altor activități din zi. Utilizarea regulată a cuvintelor pentru a numi obiecte sau acțiuni îi oferă bebelușului primele ocazii de a înțelege semnificația cuvintelor. Toate momentele petrecute pentru a interacționa cu bebelușul, îi pregătesc acestuia limbajul.

Grație jocurilor de schimb, bebelușul își urmează învățăturile artei de a conversa. Este mai ales cazul jocului de-a „cucu-bau!” pe care îl place în special în intervalul de vârstă 6-18 luni. Fiecare dintre parteneri participă și așteaptă răspunsul celuilalt. Copilului îi place să vă imite gesturile, ceea ce îl pregătește să vă repete cuvintele.

Între 9-12 luni, bebelușul vă arată uneori obiectele pe care le găsește interesante și așteaptă vizibil un comentariu din partea voastră. Arată de asemenea că a priceput principiul întrebărilor, chiar dacă nu reușește să le formuleze cu ajutorul cuvintelor. Răspunsul de care are nevoie este denumirea obiectelor. De exemplu, spuneți-i „Ah! Un camion!” sau „Ai găsit o maimuțică!”. Gsturile bebelușului sunt un prim pas spre limbaj.

Îmbogățirea vocabularului

Adăugarea de puțină informație în jurul unui obiect îmbogățește experiența și vocabularul copilului. Utilizați așadar fraze simple, dar complete, precum „camionul merge repede” sau „tu mănânci morcovi portocalii”. Puteți întări informația adăugând un gest sau o acțiune cuvintelor voastre. De exemplu, făceți-vă că mâncați atunci când îi spuneți „Mănânci”. Informația va fi astfel mai ușor de absorbit de micuțul vostru. Spunând adesea cuvinte pentru a descrie ceea ce îl interesează pe bebeluș, favorizați învățarea unui vocabular util, chiar dacă nu va ști să spună aceste cuvinte decât peste câteva luni.

Cu puțin timp înainte de a-și dezvolta un vocabular comprehensibil, bebelușul își transmite intențiile de manieră mult mai variată. Începe să își însoțească gesturile de sunete care subliniază viu ideile sale (ex: imită un câine din fața porții scoțând un sunet de „ham, ham!”). Atribuind cuvinte intenției sale de a tree la acțiune (ex: „Vrei ca tati să îți dea trenulețul?”), îi facilitați trecerea de la gesturi la cuvinte.

Odată ce copilul începe să vorbească, lipsa de claritate a cuvintelor pe care le pronunță îl face să își completeze cuvintele cu gesturi și cu acțiuni (ex: spune „tren” încercând să tragă jucăria care se află în coșul cu jucării). Este așadar foarte important să spuneți în cuvinte ceea ce înțelegeți din ideea sa. Includeți în răspuns cuvântul pe care l-ați înțeles de la el. Dacă îl veți pronunța cu grijă, micuțul va avea un bun model de imitat în momentul viitoarei sale încercări.

Răspunsurile voastre adaptate intențiilor copilului îi oferă acestuia multă satisfacție, cât și un sprijin esențial în dezvoltarea limbajului său.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut