Învățarea valorilor: onestitatea și plăcerea

Am discutat într-un material anterior despre valorile sociale pe care orice copil ar trebui să le învețe și să le respecte. Continuăm învățăturile privind aceste aspecte cu onestitatea și plăcerea.

Onestitatea

Începând de când?

La cei mici, minciuna este un joc și abia după 4 ani aceștia devin conștienți că acest lucru poate cauza probleme. Adesea, chiar ei ne mărturisesc „A fost o glumă”, zâmbind larg.

Înainte de această vârstă, este așadar normal ca cei mici să spună povești. Înfloresc și distorsionează adevărul. Sunt atât de mult ancorați în imaginar, încât spun povești, fie pentru a le face mai interesante, fie pentru a evita să ne jeneze sau să ne supere. La cei mici, o imaginație activă este mai degrabă un semn al unei „bune sănătăți emoționale, chiar dacă duce la neadevăruri”, suține un pediatru american.

În ceea ce privește părinții, nu este necesar să încurajeze aceste minciuni, făcând să pară că le cred toate poveștile. Și să nu uităm că uneori ne vine și nouă să mințim, cum ar fi în cazul lui Moș Crăciun sau al Zânei Măseluță.

Cum să îl ajutați?

  • Ajutați-l să își exprime emoțiile. Incitați-l să spună în cuvinte atunci când este trist, bucuros sau supărat, de cum este capabil să facă acest lucru. Puteți, de altfel, să îl încurajați să își verbalizeze emoțiile prin jocuri, prin jucării, prin figurine, sau chiar cu ajutorul desenelor. Le este uneori mult mai ușor să se exprime în acest mod. A învăța să spună lucruri adevărate și a le numi, reprezintă o modalitate de a învăța onestitatea.
  • Încercați să înțelegeți circumstanțele care l-au făcut să spună minciuna, mai ales dacă aceasta a cauzat rușine și copilul este conștient. Ajutați-l să înțeleagă circumstanțele și credeți în bunele sale intenții. Îl puteți ajuta explicându-i de ce o minciună poate cauza probleme. De cum copilul începe să recunoască realitatea, sunteți pe calea ce bună!
  • Nu reacționați prea sever. Copilul nu este mereu conștient de consecințele gesturilor sale și adesea după ce le-a comis, poate simți culpabilitate. Dacă reacționați prea violent, riscați să obțineți contrariul a ceea ce ați dorit. Dacă minciunile se multiplică și sunt din ce în ce mai puțin inteligibile, întrebați-vă dacă nu cumva ați fost prea aspri cu el.

Vă invităm să accesați pagina următoare pentru a descoperi informații utile despre învățarea importanței plăcerii!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut