Jocuri care ajută bebelușii să descopere emoțiile

Am văzut într-un material anterior ce poți face pentru a-ți ajuta bebelușul să-și descopere emoțiile. Însă acele informații sunt mai generale, dezvăluindu-ne de ce e bine să pătrundem în universul propriului copil și cum putem noi, în calitate de părinți, să pătrundem în acel univers.

Ne-ar plăcea să continuăm subiectul cu câteva recomandări de activități concrete, prin intermediul cărora poți crea o bază solidă, necesară descoperirii emoțiilor și gestionării reacțiilor.

Așa cum cred că deja ați intuit, joaca, jocurile sunt instrumentele magice cu ajutorul cărora părinții pot pătrunde în universul celor mici și îi pot direcționa pe aceștia către învățarea anumitor lucruri.

Jocuri pentru bebeluși mai mici de 18 luni

Țineți-vă bebelușul aproape. La propriu! Uită-te în ochii celui mic și zâmbește-i. Ține-l în brațe. Știu că e o vorbă din bătrâni care spune să nu ții copilul în brațe că îl obișnuiești cu nărav. Ei bine, câteodată acest lucru nu se aplică. Ținutul în brațe creează o legătură puternică între tine și bebeluș, așa că nu ezita ca uneori să mai lași căruciorul în mașină, și dacă e vorba de distanțe scurte, să ții bebelușul în brațe. Poți pune de asemenea muzica ta preferată și să-ți inviți micuțul la dans, să-l legeni pe ritmul melodiei. Dacă încerci acest lucru, ai grijă ca muzica să nu fie prea ritmată. 🙂

Poveștile sunt o metodă inedită prin care cel mic să descopere emoțiile. Alege o carte cu imagini care să înfățișeze diverse reacții/emoții și construiește povești amuzante pe baza acestora. Pe măsură ce povestești, nu uita să arăți și fața care exprimă emoția respectivă. Pe măsură ce piticul crește, îl poți ruga pe el să-ți indice chipul care exprimă o anumită stare. Iar din momentul în care bebelușul începe să vorbească, îl poți întreba chiar pe el cum se simte sau dacă s-a simțit vreodată supărat, trist, vesel, etc.

Fă-i copilului mini păpușele! Poți decupa din diverse reviste sau cataloage fețe de copii și adulți și lipește-le pe o bucată de carton. Ai grijă ca acestea să reprezinte o gamă largă de emoții pentru ca jocul să fie mai interesant. După aceea inventează diverse povești pentru fiecare tip de emoție. De exemplu: „Acest copil râde. El e bucuros să se joace cu ursulețul său.”

De-a v-ați ascunselea. Știți mini-jocurile alea în care te ascunzi pentru câteva momente și după apari în fața bebelușului, de genul: „Unde e mami? Bau, aici sunt!”. Sunt ideale pentru bebeluși. Începând cu vârsta de 6-9 luni, aceștia le savurează din plin. Totodată, cu acest joc îl pui în temă cu momentul în care va trebui să lipsești o perioadă, însă îi arăți că mereu te întorci acasă.

Jocuri pentru bebeluși de peste 18 luni

Acum este momentul în care poți începe să pretinzi diverse lucruri în jocul cu cel mic, pentru a-l determina să-ți spună ce gândește. De exemplu, presupui că jucăria sa preferată, un cățel să zicem, s-a rănit. În acest context, îl întrebi pe copil ce ar face, ca acesta să se simtă mai bine. Punându-l în aceste situații, îl vei ajuta să descopere ce înseamnă empatia.

Fă-i propria carte despre emoții chiar cu pozele sale. Îl va fascina să se uite la ele. Le poți lipi pe câte o bucată de carton, scrii emoția reprezentativă sub fiecare fotografie și legi aceste pagini între ele pentru a forma o carte. Apoi îl poți pune pe cel mic să îți spună cum se simțea în fiecare dintre imagini.

Folosește cântecele potrivite cu versuri despre emoții. Limbajul începe să se dezvolte așa că va fi amuzant să practice puțin, cu ajutorul rimelor amuzante.

Nu este exclus nici să-ți înveți copilul că, uneori, o persoană are nevoie să fie singură pentru a se calma. În acest sens, îi poți construi propria căsuță dintr-o cutie mare, mare. Îi decupezi ușă, o amenajezi simpatic și îi explici copilului că de fiecare dată când are nevoie să fie singur, poate merge în căsuța sa alături de jucăriile sale să se liniștească. Sau acest loc calmant poate fi acolo unde sunt cărțile de povești, acolo unde e păturica sau jucăria preferată. Important este să-i explici celui mic că poate apela la astfel de metode pentru a se calma.

Un lucru important este să îi explici piticului că sentimentele negative, precum supărarea, nervozitatea, frustrarea, etc. trebuie exprimate. Important este modul în care se întâmplă acest lucru. Astfel, îți poți educa piticul să apeleze nu doar la locul preferat menționat anterior, ci și la desene. Poate picta ceva să-și exprime sentimentele puternice sau poate lovi mingea sau niște perne. Ideea e să înțeleagă că exprimarea sentimentelor puternice este sănătoasă, atâta timp cât acest mod nu rănește pe cei din jur sau chiar pe el.

Accesele de furie al piticilor în jurul vârstei de 2 ani sunt extrem de comune. Acestea pot fi interpretate ca un mod în care copilul îți „spune” că sentimentele puternice îl copleșesc și că are nevoie de tine pentru a le controla. Ideal este să nu ajungi și tu să te enervezi. Este important să rămâi calmă și să fii capabilă să îi oferi copilului diverse alternative prin care să se liniștească: prin joc, lovind mingea sau pernele, vorbind despre sentimentele sale, oferindu-i o îmbrățișare sau poate ceva spațiu. Important este ca cel mic să vadă că tu îi ești alături și că îi oferi sprijinul de care el poate are nevoie.

De multe ori, chiar noi, părinții, putem contribui la diverse accese de furie ale copiilor, cu atâtea reguli, programe și orare. Ideea este că cel mic trebuie să simtă că are și el putere de decizie și de alegere, nu doar că joacă după cum îi cânți tu. De exemplu, îi spui copilului că e timpul să meargă la somn. După această afirmație, oferă-i șansa să aleagă. Întreabă-l de exemplu dacă preferă să se spele mai întâi pe dinți sau să se îmbrace mai întâi în pijamale.

Toate aceste modalități de interacțiune cu bebelușul presupun ca tu să înțelegi importanța dezvoltării socio-emoționale a celui mic. Trebuie să fii conștientă că, deși o mogâldeață, copilul experimentează aceleași sentimente și stări ca un adult. Cu multă răbdare și ajutor din partea ta, copilul va descoperi această lume complexă a emoțiilor, în final reușind chiar să o controleze în cel mai sănătos mod.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut