Metode de motivare a copiilor

Să îi convingi pe copii să își schimbe comportamentul – fie că vrem să renunțe la un obicei, fie că ne dorim să-și însușească un anumit comportament – este o provocare pentru orice părinte. Cum să-mi determin copilul să facă sau să nu mai facă un anumit lucru? Și, desigur, asta fără a apela la râvnitele recompense… Vă spunem noi, prin metode de motivare ingenioase!

Deși pare aproape imposibil să renunți la recompense sau la certuri și pedepse, să știți că există și altfel de metode de motivare care îți vor fi de folos în educarea copiilor.

Metode de motivare a copiilor

  • Renunțarea la recompense. Atunci când ne dorim să modelăm comportamentul copiilor pe o durată lungă de timp, recompensele nu sunt recomandate, întrucât nu le insuflăm copiilor o motivație suficient de puternică și, cel mai probabil, atunci când vom înceta să mai oferim recompense, vor înceta și ei să mai facă ceea ce ne dorim. Și atunci ce e de făcut? Ei bine, cea mai bună soluție este să îi determinăm pe copii să vadă beneficiile realizării unei acțiuni sau renunțării la aceasta (depinde de caz). De exemplu, atunci când un copil învață să meargă pe bicicletă sau pe role este atât de entuziasmat, încât ar practica acea activitate la nesfârșit. Exact asta este ideea: să simtă copilul că deține controlul și că reușește. Poate fi extrem de motivant.
  • Purtarea unei conversații semnificative. Când un părinte își roagă copilul să facă sau să nu facă un lucru, de obicei, se întâmplă pur și simplu, fără vreo explicație aferentă, fapt care poate declanșa dorința copilului de a face în ambiție părinților. Și atunci, recomandat ar fi, să explicăm copiilor de ce să procedeze într-un anumit mod. Oferindu-le avantaje ale unui anumit comportament, poate fi o strategie motivantă pentru ei și benefică pe termen lung.
  • Acceptarea defectelor propriilor copii. Nimic nu e perfect, de ce să nu recunoaștem? Iar așteptările părinților ca piticii lor să aibă un comportament exemplar, pot fi puțin desprinse de realitate. Atunci când atribuim copiilor unele sarcini, este ideal să ținem cont de acest lucru. Mai mult, copiii au propriul ritm de lucru care, de multe ori, este mai lent decât cel al adulților. Nu ar trebui depunctat sau blamat acest lucru. Totodată, încearcă să găsești sau să „inventezi” amuzamentul în orice sarcină. La urma urmei, joaca și creativitatea sunt cele mai motivante în cazul copiilor.
  • Oferirea de apreciere. Copiii își văd proprii părinți ca pe un adevărat model, chiar dacă poate nu tot timpul ne arată acest lucru. Și atunci, o metodă bună de motivare este să îi lăudăm atunci când fac ceva bine, să le apreciem eforturile. De exemplu, copilul s-a trezit singur, s-a pregătit pentru școală și a fost gata la timp. E un lucru banal, însă dacă pentru el asta e o premieră, atunci ar trebui remarcată. Cu siguranță, este un imbold și îl va determina să încerce să fie punctual în fiecare dimineață.
  • Puterea exemplului. Este nedrept să cerem copiilor ceea ce noi nu suntem în stare să facem. De exemplu, tu vorbești cu cineva la telefon și copilul vrea să te întrebe ceva, iar tu îi spui „o secundă”, însă ajungi să închizi telefonul după 20 de minute. Această discordanță nu este deloc una motivantă pentru cel mic. Ba mai mult, îl va bulversa și chiar îl va influența să acționeze la fel. Deci să nu te miri dacă îl rogi pe cel mic să-și facă temele, iar el îți răspunde „o secundă”, însă se apucă după o oră. E exemplul oferit de tine.

Să trezești motivația unui copil nu este deloc un lucru greu dacă folosești strategiile adecvate. Astfel, numeroase cercetări desfășurate pe acest subiect au descoperit că există unele calități care generează succesul copiilor, acestea fiind: perseverența, auto-controlul, curiozitatea, conștiinciozitatea, încrederea în sine și optimismul. Dacă îți educi copilul în spiritul acestor calități, cu siguranță el va avea și suficientă motivație, și dorință necesară atingerii unui succes.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut