Moduri prin care poți ameliora anxietatea de separare a copilului

Dacă piticului tău încep să îi curgă lacrimile șiroaie pe obraz, atunci când nu te mai vede, indiferent că ești la bucătărie, în dormitorul celălalt sau la birou, reprezintă un semn că acesta se confruntă cu anxietatea de separare.

Aceasta reprezintă o etapă a dezvoltării lor normale, însă, e drept că, uneori, poate fi extrem de obositoare și stresantă.

Dacă propriul copil a ajuns la această etapă a dezvoltării, iată câteva recomandări care să vă ajute pe amândoi, pentru a face față acestei etape de dezvoltare!

  1. Nu te furișa!

Pare cel mai la-ndemână și eficient lucru pe moment, însă nu este deloc benefic pe termen lung. Potrivit spuselor psihologilor, această strategie poate cauza mai mult stres copilului.

Astfel, este recomandat să validezi sentimentele copilului și normalitatea acestora. Demonstrând empatie, copilul se poate simți înțeles și în siguranță.

  1. Fii veselă când îți iei la revedere!

De multe ori, copilul împrumută comportamentul și îngrijorările tale. Chiar dacă ești tristă că pleci, vrei ca micuțul tău să se simtă în siguranță și să se distreze în lipsa ta. Astfel, este recomandat să fie atentă la limbajul corpului și, în momentul plecării, să îți iei rămas bun cu zâmbetul pe buze.

  1. Planifică plecările după mese sau somn!

Este recomandat să îți planifici plecările atunci când sunt șansele cele mai mari ca micuțul tău să fie cel mai puțin emoțional. Iar asta se întâmplă atunci când nevoile sale de odihnă, mâncare, etc. sunt satisfăcute.

  1. Stabiliți un ritual de rămas bun!

Este recomandat să stabiliți un mod prin care să-ți asiguri copilul că, odată cu acea plecare, nu se sfârșește dragostea ta pentru el. O îmbrățișare, un sărut, un high five, ceva care să sugereze că îl iubești și că te vei întoarce. De asemenea, nu uita să rămâi calmă și consecventă.

  1. Utilizați intervale de timp pe care copilul să le înțeleagă!

Înainte de a pleca, asigură copilul că te vei întoarce și oferă-i și un indiciu pe înțelesul său în acest sens. Timpul este destul de greu de perceput pentru copii. Astfel, dacă îi spui micuțului tău că te întorci la ora 18:00, este posibil să nu știe la ce să se aștepte. Astfel, este recomandat să îi dai repere materiale, la care el să se poate raporta cu ușurință: „Mă întorc după prânz.” sau „Când te vei trezi după amiază, o sa fiu acasă.”

  1. Când spui că pleci, pleacă!

Nu trebuie să ai intenția că pleci, să îți iei haina pe tine și după să te întorci, pentru că lucrurile se vor înrăutăți. Odată ce te-ai îndreptat spre ușa de la ieșire, este bine să nu mai dai înapoi.

  1. Repectă ora de sosire, pe care ai menționat-o în avans!

Este foarte important să te întorci la ora la care ai spus. Acest lucru este critic pentru copii. În acest mod, copiii își dezvoltă încrederea în voi și încrederea de a rămâne departe de voi pentru o anumită perioadă de timp. Deci, nu îi dezamăgiți, pentru că acest lucru îi va speria.

  1. Citiți cărți care invocă acest subiect!

Câteva cărți distractive pentru copii se adresează anxietății de separare. Iată câteva recomandări în limba engleză: „Llama Llama Misses Mama” de Anna Dewdney sau „The Kissing Hand” de Audrey Penn.

Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont, este că această perioadă este temporară. Curând va veni și momentul în care vei putea pleca liniștită să-ți faci treburile, iar micuțul tău va fi ok cu asta.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut