Noțiunea de răbdare – metode prin care să sporești această abilitate la copii

Majoritatea copiilor traversează faze în care doresc tot dintr-odată, fie că este vorba despre un obiect, sau chiar de atenția noastră. Totodată, crescând, copiii trebuie să învețe că unele lucruri nu sunt posibile imediat și că necesită răbdare.

Capacitatea de a aștepta se schimbă semnificativ în funcție de vârsta copilului. Înainte de 1 an, un copil nu poate încă înțelege că este o persoană individuală, distinctă de părinții săi. Așteptarea este așadar nesigură pentru ei. De altfel, înainte de 3 ani, copilul acționează în general cu putere atunci când i se cere să aștepte, deoarece are dificultăți în a înțelege punctul de vedere al celuilalt. Îl puteți totuși obișnui să aștepte, dar trebuie să îi explicați în termeni foarte clari de ce nu puteți răspunde cererilor lui acum și să îi oferiți repere concrete. Începând cu vârsta de 4 ani, copilul înțelege destul de bine noțiunea de așteptare și poate tolera un anumit termen înainte de a i se răspunde nevoilor. Este din  ce în ce mai autonom. Îi puteți cere să se joace singur pentru un scurt moment.

Pentru a determina cum să reacționați, întrebați-vă dacă copilul caută atenția voastră pentru a-și satisface o nevoie sau pentru a-și satisface o dorință. O nevoie, precum mersul la toaletă, trebuie să obțină un răspuns rapid. În schimb, joaca cu mașinile este o dorință care poate aștepta.

Cum rutina este securizantă pentru copil, o puteți folosi pentru a ajuta copilul să înțeleagă când dorințele îi pot fi satisfăcute. De exemplu, spuneți-i: „Acum trebuie să pregătesc masa. Îți voi putea asculta povestea atunci când mâncăm. După masă, voi aranja vesela și mă voi juca apoi cu tine în dormitor”.

Față de nerăbdarea copilului, cel mai bine este să evitați reacțiile extreme. Dacă răspundeți prea rapid la dorințele lui, nu va învăța să aștepte și să se adapteze. În schimb, dacă așteptarea este prea lungă, riscă să creadă că nu îi acordați importanță la ceea ce spune. Ascultând copilul în acele momente alimentează visele sale și îi dă poftă să le împartă din nou cu voi.

Te invităm să citești pe următoarea pagină: Sfaturi pentru a-l ajuta să aștepte

[shareaholic app="share_buttons" id="26044356"]

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut