Potențialul academic al copiilor. Tipsuri pentru părinți

Pentru ca un copil să își atingă potențialul maxim din punct de vedere academic, este necesară implicarea părinților. Părinții sunt actori cheie în dezvoltarea caracterului unui copil, încrederea acestuia, motivația și responsabilitatea personală pentru munca școlară – toate acestea contribuind la bunăstarea academică și personală a copilului.

Astfel, dacă vă doriți să contribuiți la creșterea potențialului academic al unui copil, iată câteva recomandări care vă pot fi de folos!

Implicarea părinților în dezvoltarea potențialului academic al copiilor

  1. Citiți, citiți, citiți!

Reprezintă un aspect care ajută extrem de mult dezvoltarea copiilor și este recomandat să practicați acest comportament, dinainte ca cel mic să atingă vârsta școlară.

De asemenea, nu citiți pur și simplu copiilor. Aprofundați lectura, punând întrebări despre poveștile citite. Acesta reprezintă un mod excelent prin care să insuflați copiilor plăcerea pentru lectură și, totodată, să îi ghidați către o lectură de calitate, cu eroii potriviți.

  1. Considerați experiențele zilnice oportunități de învățare!

Rutina și activitățile desfășurate zi de zi pot fi privite ca modalități excelente de învățare. Astfel, încurajați copilul să pună cât mai des întrebarea „De ce?”. Apoi nu răspundeți pur și simplu curiozității sale, ci încercați să îl ghidați pentru a descoperi el însuși răspunsul mult căutat.

Dacă nu aveți idei despre cum să faceți acesti lucru, vă puteți consulta și cu educatorul/învățătorul copilului. Acesta cu siguranță cunoaște numeroase trucuri și are idei creative despre cum să reușiți acest lucru.

  1. Luați la cunoștință ceea ce copilul studiază la școală!

Poți să te uiți prin manuale, să îl întrebi ce exerciții are de rezolvat și chiar să discuți cu profesorul. În acest mod ai șansa să te implici punctual și să descoperi de ce îmbunătățiri este nevoie!

  1. Nu nota este cea mai mare răsplată!

Încurajați-vă copilul să dea ceea ce are mai bun, însă nu îl transformați într-un vânător de note. Având în vedere unicitatea fiecărui copil, este normal ca nu orice materie, subiect să se potrivească mănușă copilului. Este firesc să observi că cel mic va manifesta interes pentru diferite domenii, în timp ce, pentru aprofundarea altora, va avea nevoie de ajutorul vostru.

Așadar, nu împovăra copilul cu cerința de a avea note mari la toate materiile!

  1. Aveți în vedere elementele de bază!

Pentru a înregistra performanțe academice, este necesar ca unui copil să îi fie îndeplinite nevoile de bază. Astfel, ai în vedere aspecte precum somnul, hrana, igiena și îngrijirea medicală obițnuită. Mai mult decât atât, există numeroase studii care afirmă că acei copii care mănâncă un mic dejun sănătos înainte de școală, experimentează performanțe academice îmbunătățite, concentrare și funcționare cognitivă.

  1. Discutați regulat cu profesorul copilului!

Participând la ședințele școlare, fiind inclus în grupul online al clasei, punând întrebări sunt câteva dintre modurile care te pot ajuta să fii la curent cu evoluția școlară a copilului.

  1. Care este motivația copilului?

Insuflați copilului plăcerea de a descoperi lucruri noi, de a citi, de a învăța, fără să apelați la strategii precum pedeapsa sau recompensa. Ajutați copilul să descopere propria motivație pentru a reuși la școală!

Nu îi spuneți lucruri de genul: „Dacă nu iei 10 la teza de la mate, vei fi pedepsit.” sau „Dacă nu ai cea mai mare notă din clasă la teza de la română, nu îți cumpăr telefon.” Astfel de stimulente sunt efemere și nu reprezintă o motivație constructivă pentru copii.

  1. Permiteți copiilor să descopere succesul și eșecul, pe mâna lor!

Poate fi tentant să faci tema în locul copilului, însă nu subestima consecințele! Succesul copiilor apare atunci când aceștia învață să fie responsabili, fiabili, încearcă de mai multe ori și chiar se confruntă cu eșecul.

Atunci când un părinte decide să facă sarcinile în locul copilului, neagă acestuia practica de care are nevoie, precum și oportunitatea de a descoperi ce înseamnă să fii responsabil, dar și succesul care vine în urma îndeplinirii corecte a unei sarcini.

  1. Practicați disciplina și respectul acasă!

Nu trebuie să așteptăm ca un copil să meargă la școală pentru a afla ce înseamnă respectul. Atât disciplina, cât și respectul reprezintă două atribute din pachetul „cei 7 ani de acasă”, iar asimilarea acestora de către copii reprezintă o sarcină care revine în principal părinților.

Așadar, nu ezitați să-i învățați pe copii ce înseamnă respectul, încă de mici, dar și să îl practicați în propriul cămin!

  1. Laudele și încurajarea

Așa cum am spus, este destul de greu ca un copil să fie la fel de bun la toate materiile. În ciuda, acestui lucru, este important să urmărești evoluția copilului și să o apreciezi!

Totodată, încearcă să descoperi la ce se pricepe copilul cel mai bine și încurajează-l să-și dezvolte acel interes.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut