Preadolescența: sfaturi utile pentru părinți

Preadolescența, exact ca adolescența, poate reprezenta o perioadă dificilă atât pentru copii, cât și pentru părinți.

De ce afirmăm acest lucru? Pentru că în perioada preadolescenței (9-12 ani) există șanse mari ca un copil să nu se mai simtă copil, să nu mai tolereze limitele impuse de părinți și să-și dezvolte un alt fel de independență. Se poate întâmpla ca, pur și simplu, să te uiți la copilul tău și să ți se pară că nu mai seamănă deloc cu cel de acum un an.

Nu te panica! Nimic nu e nelalocul lui. Deși este prin excelență o perioadă a schimbării din punct de vedere fizic, cognitiv, emoțional și social, ceea ce nu știu copiii la această vârstă, este câtă nevoie au de fapt de părinții lor.

O relație stabilă, consolidată cu copilul în preadolescență poate restrânge tulburările care pot apărea în perioada imediat următoare a adolescenței. Astfel, iată câteva sfaturi și recomandări care îți vor fi utile de pus în aplicare atunci când copilul tău va ajunge în această etapă de tranziție.

Sfaturi pe părinți utile în perioada preadolescenței

  • Nu vă simțiți respinși din cauza afirmării noii independențe! Este vârsta la care copiii încep să-și facă tot mai mulți prieteni, să petreacă timp cu aceștia, toate în defavoarea timpului petrecut cu părinții. Nu dramatizați prea tare și încercați să fiți toleranți cu aceștia și cu schimbările de comportament de care dau dovadă. De ce? Pentru că acum e momentul când un copil începe să țină secrete de părinții săi. Iar dacă sunteți prea curioși, indiscreți sau insistenți, dorind să aflați tot ce face copilul vostru, cu siguranță nu sunteți pe drumul cel bun.
  • Programați timpul special pentru a petrece momente cu copilul. Comunicarea cu un preadolescent se poate dovedi extrem de dificilă. Din acest motiv, numeroși psihologi recomandă petrecerea timpului doar cu copilul de 1-2 ori pe săptămână. Fără să fii întrerupt de telefoane, probleme de la serviciu sau alte asemenea… doar voi familia, făcând diverse activități distractive. Desigur că pentru a reuși să vă determinați copiii să accepte și să considere petrecerea timpului cu părinții ca fiind util și de calitate, este recomandat să le insuflați acest obicei de când sunt mici.
  • Încercați apropierea indirectă. Fiind mai mici, copiii nu sunt deranjați de întrebări directe de forma „Cum a fost la școală?”, „Cu cine ai stat în bancă?”, „Cu cine te-ai jucat?”, etc., însă în preadolescență aceste întrebări pot fi văzute ca o modalitate prin care încerci să-l controlezi pe copil. Astfel, cel mai adecvat lucru pe care îl poți face, este să te poziționezi în pielea ascultătorului. Faptul că vă arătați dispuși doar să ascultați, le transmite copiilor mesajul că e ok, că au permisiunea să spună orice gândesc și ce simt. Atenție, nu trebuie să judecați cele spuse de ei, să îi certați, să îi criticați sau să rezolvați problemele în locul lor. Practic să le „furați” autonomia. Cea mai bună atitudine constă în oferirea de sfaturi atunci când sunteți în măsură, și empatizarea cu copiii. La urma urmei, și noi am fost cândva la acea vârstă, deci cu puțină voință, sigur le vom înțelege problemele.
  • Uitați-vă împreună cu ei la emisiunile, serialele, filmele preferate, etc. Aceasta poate fi o metodă prin care să te apropii de copilul preadolescent. Desigur că atitudinea nu este să te uiți și să judeci, ci, dimpotrivă, să te uiți, să te amuzi cot la cot cu copilul și să fii capabil să porți o discuție pe baza a ceea ce ai văzut. Transmițându-i acestuia mesajul că ești capabil să fii cool, că înțelegi și tu unele lucruri, chiar dacă acum ești un adult, îi va crește acestuia încrederea în tine. Totodată, aceasta este o modalitate interesantă prin care un părinte poate observa ce griji îl macină pe copil, ce subiecte și-ar dori să abordați.
  • Nu evita conversații mai delicate, cum ar fi cele despre droguri, alcool sau sex. Această perioadă se poate dovedi una extrem de tentantă privind consumul de alcool și, în unele cazuri, chiar dorguri. La fel se întâmplă și în cazul sexului. E perioada în care atât fetele, cât și băieții se confruntă cu numeroase schimbări corporale, devenind curioși în acest sens. Astfel, nu te baza pe ideea că dacă nu abordezi o problemă, îl ții pe copil departe de aceasta. Cel mai bine ar fi să le explicați copiilor schimbările prin care trec și să le expuneți efectele negative ale consumului de droguri și alcool. Privind dezvoltarea corporală, dacă nu vă simțiți pregătiți să le vorbiți direct copiilor, puteți apela la diverse cărți special create în acest sens, menționându-le să vă spună ce nu înțeleg, pentru a putea să le veniți în ajutor cu explicații.
  • Nu fi nepăsător! Așa cum am spus, exagerarea și controlul în exces nu au efecte pozitive în relația cu preadolescenții. Însă nici nepăsarea sau ignorarea experiențelor copiilor nu au ce căuta aici. De ce? Pentru că este posibil să fii perceput ca un părinte insensibil și nepăsător, incapabil să impună limite atunci când situația o cere.
  • Încurajați practicarea de sport, mai ales în cazul fetelor. Stima de sine a fetelor atinge apogeul în jur vârstei de 9 ani, după care poate scădea dramatic. Totodată, potrivit cercetărilor, se pare că fetele care fac parte din diverse echipe sportive au o stimă de sine mai ridicată. Mai mult, acestea dezvoltă o imagine pozitivă despre propriul corp și au rezultate școlare mai bune.
  • Stimulați latura emoțională a băieților. O problemă des întâlnită în cazul băieților, la această vârstă, este că aceștia preferă să se închidă în sine, să nu-și exprime sentimentele pentru că o astfel de atitudine i-ar transforma în niște „fătălăi”. Puteți avea discuții pe această temă și le puteți spune, că mai târziu, când va veni vremea să aibă o iubită, această sensibilitate și atenție asupra emoțiilor îi va fi de folos negreșit.

Să găsești un echilibru în relația cu copilul preadolescent cu siguranță nu este cea mai ușoară sarcină a unui părinte. Este posibil chiar să dai greș și să nu funcționeze orice strategie. Important este să îți menții o atitudine pozitivă și dorință de comunicare, căutând să dezvolți o relație de încredere cu copilul. În acest mod, îi vei demonstra că cel mai sigur mediu pentru el este „acasă”, părinții iubindu-l necondiționat, aceștia fiind întodeauna ghidați de cele mai bune intenții.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut