Recomandări de disciplină oferite de specialiști, pentru o educație sănătoasă

Oferirea unei educații sănătoase este unul dintre principalele obiective ale oricărui părinte, însă pentru a reuși acest lucru, nu știm exact ce strategii și reguli de disciplină să aplicăm.

Să facem pe „polițistul bun” sau „pe cel rău”? Să fim mai delăsători sau stricți și puși pe pedepse? Privind astfel de dileme, profesioniștii din domeniu vin cu câteva sfaturi și recomandări utile.

Recomandări de disciplină oferite de specialiști, pentru o educație sănătoasă

  • Evitați pauzele! Utilizarea pauzelor are la bază principiul potrivit căruia oferirea de atenție unui comportament (fie el bun sau rău) întărește practicarea acelui comportament, în timp ce ignorarea acestuia îl scade. Potrivit psihologului american Marti Erickson, acest lucru s-a întâmplat mai ales de când o palmă dată copilului nu mai este privită cu ochi buni și nici practicată foarte des (sperăm noi). E adevărat că pauzele sunt necesare, însă prea dese, ele pot fi confundate cu ignorarea, indiferența sau pot fi percepute chiar ca o pedeapsă. Astfel, pauzele ar trebui să fie utilizate doar pentru a da șansa persoanelor implicate în discuție (indiferent de vârstă) să se calmeze.

Potrivit lui Erickson, iată câteva recomandări privind utilizarea corectă a pauzelor: utilizați-le doar atunci când copilul se simte copleșit de emoții (spre exemplu, când începe să arunce cu lucruri). Atunci când aplicați o astfel de pauză, aveți grijă să o descrieți ca pe o perioadă de calmare, nu ca pe o pedeapsă. De asemenea, astfel de pauze de calmare dau randament mai ales în cazul copiilor între 3 și 8 ani. Aceasta este perioada în care copiii învață cum să-și gestioneze emoțiile.

  • Atunci când aplicați pedepse, aveți în vedere să se potrivească comportamentului negativ de care copilul a dat dovadă. Nu e recomandat să utilizezi o pedeapsă standard. Această strategie nu va face decât să creeze confuzie și resentimente în rândul copiilor, consideră cercetătorul neuropsihologic Rebecca Jackson. Desigur, trebuie să țineți cont că pedepsele pot fi aplicate în situația în care, anterior comportamentului negativ al copilului, părinții au stabilit niște reguli împreună cu copilul, de comun acord, iar acestea au fost încălcate.

De exemplu, deși ați stabilit că bicicleta se folosește doar cu cască, îți prinzi copilul de 13 ani că a mers cu bicicleta fără cască. Vrei să îl înveți că acest comportament nu este unul ok. Ei bine, în acest caz, nu îi poți interzice, ca pedeapsă, să mai iasă cu prietenii. Nu are sens efectiv! Nu vei reuși decât să-l faci pe copil să se simtă nedreptățit și să se teamă de tine, să îți ascundă lucruri pe viitor. Cel mult, îi poți interzice să mai utilizeze bicicleta pentru o săptămână. Sau, înainte să faci asta, poți să te asiguri că e conștient de implicațiile și riscurile la care s-a supus acționând nesăbuit.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut