Recompensele: benefice sau dăunătoare

Dacă majoritatea părinților s-au lămurit că educarea prin pedepse nu este deloc benefică, în cazul recompenselor lucrurile stau puțin diferit. Asta și pentru că specialiștii au viziuni diferite privind recompensele.

Ce înțelegem prin recompense?

Recompensele sunt văzute ca o răsplată, ca o motivație utilizată de părinți pentru copii. Mizând pe această explicație, mulți dintre noi alegem să oferim copiilor bani, jucării sau să le permitem privitul mai mult la TV sau accesul la diverse evenimente, doar ca o modalitate de a ne arăta recunoștința pentru o reușită a copiilor.

E adevărat că suntem tentați să apelăm la o astfel de strategie, mai ales când avem impresia că dă roade. Dar ce implică de fapt utilizarea recompenselor? Care este raportul între efectele negative și cele pozitive? La astfel de întrebări vom încerca să găsim un răspuns.

Efectele utilizării recompenselor

Mulți dintre specialiști consideră recompensele dăunătoare. Indiferent de natura lor, materiale sau nonmateriale, recompensele nu reprezintă decât o formă de control a părinților asupra copiilor, uneori ajungând să fie chiar o formă de manipulare. Alfie Kohn, autorul cărții „Punished by Rewards”, împărtășește această viziune, considerând că apelând la recompense de forma – timp extra la TV, înghețată mai multă sau un timp de spus povești mai mare – nu face decât să determine obediența temporară a copiilor.

Totodată, un studiu realizat în anul 2015, publicat în  Journal of Consumer Research, dezvăluie că majoritatea copiilor care au primit recompense tind să devină materialiști în viitor. În acest sens, autorii studiului dezvăluie că „Părinții nu își doresc ca bunurile materiale să reprezinte o valoare după care copiii să se ghideze în viață sau după care să îi judece pe ceilalți, totuși, atunci când părinții își sprijină copiii cu oferirea exagerată de bunuri materiale, aceștia riscă de fapt să crească niște copii predispuși să admire oamenii cu bunuri exagerat de scumpe. Mai mult decât atât, materialismul la vârsta adultă este o cauză serioasă pentru probleme conjugale, dificultăți financiare sau diverse stări pe care persoanele le au legate de situația lor materială.

Recompensele stârpesc autonomia copiilor. Potrivit lui Richard Curwin, specialist în tulburările de comportament, recompensele sunt extrem de vicioase. Mai întâi acestea produc sațietate. Acest lucru înseamnă că pe măsură ce oferi copilului recompense, el nu va spune niciodată că e prea mult, ba chiar va ajunge să fie nemulțumit de cantitatea primită. Astfel, recompensele ajung să provoace un grad de dependență. Totodată, recompensele îi determină pe copii să fie superficiali, mai ales când vine vorba de școală. Copiii nu vor învăța niciodată pentru beneficiul esențial, acela că rămân cu niște cunoștințe, ei vor învăța pentru notă, pentru că știu ca asta duce la primirea unei recompense.

Totodată, atunci când îi promiți copilului o recompensă, presiunea este extrem de mare. Iar în cazul în care acesta nu obține rezultatele dorite, dezamăgirea va fi imensă pentru el, deoarece tu vei retrage recompensa. Mai mult, atunci când oferi o recompensă, ai tendința să-ți condiționezi copilul: „primești X dacă faci Y”. Iar el, de dragul recompensei, va face. Desigur că nu este un lucru rău în totalitate. E adevărat că de multe ori este chiar indicat să hotărâm ce e mai bine pentru copilul nostru, însă asta nu trebuie să se transforme într-un obicei și să refuzăm copilului șansa de a-și descoperi propriile pasiuni, dorințe, etc.

Totuși, în ciuda acestor dezavantaje, există specialiști care subliniază și beneficiile recompenselor. În acest sens, Dr. Virginia Shiller, psiholog și instructor la Yale Child Study Center și coautor al cărții „Rewards for Kids” consideră că recompensele pot ajuta părinții să-și determine copiii să deprindă noi obiceiuri. Astfel, Shiller consideră că extrem de important la recompense este modul în care sunt oferite și cauza pentru care se oferă.

Oferirea de recompense rămâne o alegere strict personală a părinților. Astfel, dacă decideți să utilizați această strategie în educarea copiilor, iată câteva lucruri de care ar trebui să țineți cont.

Cum să utilizezi eficient recompensele

Aigurați-vă că recompensele sunt corecte. E adevărat că la copiii mici recompensele imediate pot funcționa, însă la copiii mai mari, nu e cazul să mai apelați la recompense, ci să le explicați beneficiile pe termen lung ale acțiunii întreprinse. Totodată, recompensele nu trebuie să fie neapărat materiale. Poți apela, de exemplu, la o ieșire la librărie și să-i dai copilului voie să-și aleagă ce carte dorește. Sau puteți merge la bibliotecă, la muzeu sau chiar în parc.

Atunci când îi setezi copilului niște obiective, este recomandat nu doar să te aștepți să le îndeplinească, ci să te implici și să îl ajuți să reușească acest lucru.

O altă variantă ar fi să încurajezi atitudinea recunoscătoare a copilului pentru recompensa primită. Să nu îl lași pe acesta să înțeleagă acest „premiu” ca și cum i s-ar cuveni. Totodată, învață-ți și încurajează-ți copilul să fie recunoscător pentru lucrurile pe care le are. Potrivit studiilor, recunoștința este o bază puternică pentru creșterea valorilor legate de conexiunea dintre oameni, pentru creșterea atenției și al capitalului social al unei persoane.

Așadar, înainte de a acorda recompense copiilor, vă recomandăm să vă gândiți de 2 ori înainte. Să fiți cu adevărat siguri că aceasta e necesară și să reflectați mai mult asupra naturii recompensei oferite.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut