Schimbări apărute odată cu nașterea celui de-al doilea copil

Fericirea pe care nașterea primului copil o aduce unui cuplu este peste măsură, fiind extrem de dificil de explicat în cuvinte. Însă, după ceva timp, tu și soțul tău decideți că familia voastră este pregătită pentru un al doilea copil, așa că nu mai așteptați și treceți la fapte.

Oricât de bine ați fi programat momentul, considerându-vă pregătiți din toate punctele de vedere pentru cel de-al doilea copil, ei bine, când veți ajunge puși în fața faptului împlinit, vă veți da seama că teoria și practica nu sunt chiar același lucru.

Cum se resimte nașterea celui de-al doilea copil

Primele săptămâni după venirea pe lume al celui de-al doilea copil vor fi puțin copleșitoare pentru tine, iar programul pe care tu îl planificasei în amănunt este posibil să nu ți se potrivească.

Nu este exclus ca oboseala să te răpună chiar dinaintea nașterii. Asta dacă ne gândim că, deși ești însărcinată, nu poți neglija primul copil, lucru care îți va răpi din energie. Mai mult, după naștere, primele 6-8 săptămâni vor fi extrem de solicitante. Acum este perioada în care încerci să-ți obișnuiești pruncul să doarmă și să mănânce după un program, timp în care trebuie să te ocupi și de nevoile copilului mare, inclusiv cele afective.

Totuși, faptul că te afli la a doua experiență post-partum are și unele beneficii. Astfel, odată cu venirea pe lume a celui de-al doilea copil, te vei simți mai încrezătoare în propriile forțe. Nu mai ești acea mămică parcă venită de pe Marte, care nu știe ce presupune nașterea unui bebeluș. Toate acele dileme avute în primă fază despre alăptare, schimbarea scutecelor, baia bebelușului sau manevrarea anumitor afecțiuni au dispărut acum, prima experiență fiind un adevărat sprijin. Deci șansele apariției depresiei după naștere sunt mult mai scăzute acum.

Pe lângă aceste aspecte generale, există câteva schimbări cărora trebuie să le faci față după venirea pe lume a celui de-al doilea copil:

  • Adio, timp liber! Dacă primul copil are o vârstă mai mare de 2 ani, cu siguranță erai ceva mai liberă atunci când acesta se afla la grădiniță/creșă. De-acum, când copilul cel mare nu va fi acasă, nu prea va mai fi timp să-ți tragi sufletul, întrucât cel mic îți va ocupa tot timpul: plânsetele, alăptarea, schimbatul scutecelor vor pune stăpânire pe timpul tău liber.
  • Somnul va deveni un lux! Bine, asta ține și de puțin noroc. Dacă bebelușul va fi unul liniștit, probabil vei avea și tu parte de un somn adecvat, altfel… înarmează-te cu multă răbdare.
  • Multitasking-ul capătă un nou sens. Știm prea bine că femeile sunt lăudate pentru atenția lor distributivă și pentru capacitatea de a desfășura mai multe sarcini în același timp, însă de-abia după ce treci prin experiența nașterii celui de-al doilea copil, te poți numi expertă.
  • O altă problemă pe care este posibil să o întâmpini vizează reacția primului copil față de fratele său mai mic. Din acest motiv, este recomandat să fii extrem de atentă la stările și sentimentele pe care acesta le nutrește față de frățiorul său, întrucât ele pot varia de la bucurie și exaltare, la gelozie. În acest sens, te sfătuim să îl implici pe cel mare în creșterea bebelușului. Stimulează-l pe copil să te ajute în alegerea numelui bebelușului sau a pieselor de decor pentru camera acestuia. Mai mult, nu ezita să petreci timp doar cu cel mare și nu neglija ritualurile pe care deja vi le-ați stabilit: pupicul de noapte bună, spălatul pe dinți sau citirea unei povești înainte de culcare.

Recomandări care să te ajute să faci față acestei perioade

Deși această perioadă de după nașterea celui de-al doilea copil poate fi una copleșitoare în special pentru mămici, există câteva metode care să te ajute să treci mai ușor de această etapă.

  • Dacă ai această posibilitate, nu ezita să apelezi la un membru apropiat al familiei care să stea cu tine în perioada de după naștere. Nu doar că te va face să te simți mai confortabil, dar îți va fi mult mai ușor să te odihnești.
  • Dacă îți permiți, angajează o femeie care să te ajute cu treburile casnice, măcar în primele luni de după naștere. În acest mod, îți va fi mult mai ușor să ai grijă de cei doi copii și nu vei mai simți că toate aceste atribuții te copleșesc.
  • Distribuie jucăriile copilului mare strategic prin casă, astfel încât acestea să fie disponibile în fiecare cameră. Atunci când va trebui să alăptezi bebele sau să îl schimbi, ești sigură că cel mic este preocupat cu activități distractive și nu se va simți singur sau plictisit.
  • Nu uita să îți îndeplinești propriile nevoi și, de ce nu, micile plăceri. Știu că sună imposibil, însă nu mă refer la ceva extravagant. Ascultarea de muzică relaxantă sau o baie cu lumânărele parfumate și tot felul de uleiuri aromatice pot avea efecte magice.

Deși nașterea celui de-al doilea copil vine la pachet cu o mulțime de atribuții, faptul că deja ai mai trecut prin asta, precum și prezența soțului (care probabil va fi mai implicat de această dată), dar și a persoanelor dragi te vor ajuta să faci față cu brio acestei experiențe pe cât de aglomerată, pe atât de împlinită.

Dacă deja ați trecut prin experiența celui de-al doilea copil, așteptăm cu mult interes să ne dezvăluiți prin ce schimbări ați trecut odată cu aceasta.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut