Șicanarea copilului

Unii părinți au tendința de a fi mereu în umbra copilului, ghidându-l și corectându-i comportamentele în mod excesiv. Lipsa libertății de acțiune și de exprimare se reflectă în comportamentele agresive și neînțelegătoare ale acestuia. Iată de ce este important să evităm șicanarea copilului.

Educația pe care o dați copilului este un mijloc de  a-l ajuta să vă cunoască valorile și de a-l învăța să se înțeleagă cu adulții. Îl învățați astfel să stea în sigurață, să își controleze emoțiile și să dobândească stăpânirea de sine necesară pentru a acoperi toate acestea în absența voastră. Să educi un copil înseamnă așadar să îl înveți lucruri făcându-l să fie conștient de consecințele și de gesturile sale, decât să îl pedepsiți sistematic.

Cum să creați reguli

Este normal ca cel mic să nu acționeze mereu așa cum doriți. Pentru el, plăcerea primează înainte de toate și îi trebuie timp și ajutorul vostru pentru a înțelege bine comportamentele care sunt acceptabile. Să educi înseamnă așadar să definești limite, creând reguli rezonabile și esențiale.

Determinați gesturile care nu sunt tolerate niciodată (cum ar fi țipatul, împinsul sau lovitul) și dați consecințe juste ale acestor gesturi. Pentru comportamentele care au mai puțin consecințe negative, un simplu avertisment sau o explicație pot fi suficiente. Fiți totodată atenți să nu dojeniți sau să pedepsiți copilul continuu.

Este important ca cel mic să înțeleagă că voi sunteți cei care stabiliți regulile, căci voi sunteți adulții responsabili de el. Trebuie să știe că puneți limite pentru binele lui și pentru siguranța lui. De exemplu, dacă refuzați ca cel mic să se cațere pe mobilă, explicați-i motivul cu ajutorul cuvintelor simple. Îi puteți spune că faceți acest lucru pentru a evita ca el să se rănească. Dirijați-l apoi spre o altă activitate mai sigură cum ar fi să facă piruete pe o pătură pusă pe podea.

Aceste reguli ar trebui totodată să îi permită copilului să experimenteze lucruri de unul singur și să trăiască succese și provocări. Pentru ca cel mic să fie conștient de faptul că fiecare gest poate avea consecințe pozitive sau negative, va trebui ca voi să îl însoțiți și să îl ghidați. Nu trebuie să îl faceți să trăiască doar consecințele gesturilor sale negative, trebuie mai ales să îi evidențiați succesele și aspectele pozitive.

Vă puteți simți frustrați să repetați continuu același lucru copilului, dar este important să îi dați un bun exemplu, controlându-vă furia. Exemplul pe care i-l dați îi va infleunța într-un mod crucial modul în care va învăța să își controleze propriul comportament. Astfel, atunci când copilul va avea accese de furie, îl puteți ajuta să definească sentimentele sale.

Te invităm să citești pe următoarea pagină: Cum să evitați șicanarea continuă a copilului

[shareaholic app="share_buttons" id="26044356"]

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut