Statul pe burtă la bebeluși

Mulți părinți se tem să-și pună bebelușul să stea pe burtică, mai ales că acesta nu știe nici măcar să-și țină capul bine. Totuși, pentru o bună dezvoltare, bebelușul are nevoie să stea în diferite poziții, iar statul pe burtă este una dintre acestea.

Odată ce este treaz și în compania unui adult, este de preferat să îl facem să descopere poziția pe burtă. La început, bebelușul nu va petrece decât câteva minute pe zi în această poziție. Încet-încet va începe să stea tot mai mult timp. Societatea Canadiană de Pediatrie recomandă așezarea bebelușului pe burtă de cât mai multe ori pe zi, timp de 60-90 de minute, zilnic.

Beneficiile statului pe burtă

Așezarea bebelușului pe burtă în fiecare zi va permite:

 • Prevenirea aplatizării capului. Atunci când capul bebelușului este pus mereu în aceeași poziție în pat, în scaunul auto sau într-un scăunel, există riscul formării unei zone aplatizate în spatele capului. Este semnul că bebelușul a stat prea mult în aceeași poziție;
 • Îl ajută la dezvoltarea controlului capului. Dacă bebelușul nu este încă pregătit să își ridice capul, așezați-l când pe partea dreaptă, când pe partea stângă, pentru a evita favorizarea de către acesta a unei anumite poziții;
 • Întărește musculatura superioară a corpului (gât, spate, umeri, brațe și mâini);
 • Îi dezvoltă motricitatea globală învățându-l să se târască, să se întindă și să se rostogolească;
 • Favorizează dezvoltarea simțurilor schimbându-i percepția cu privire la mediul ce îl înconjoară și maniera de a vedea lumea din jurul său.

Dacă bebelușul începe să plângă, schimbați-i poziția. Nu este de niciun folos să-l lăsați pe burtă dacă nu are chef.

Sugestii pentru a obișnui bebelușul cu statul pe burtă

Cum unor bebeluși nu le place absolut deloc să stea pe burtă, iată câteva sfaturi pentru a-i obișnui cu această poziție:

 • Începeți să așezați bebelușul pe burtă încă din primele sale zile de viață până când va începe să se acomodeze cu această poziție. Puneți accent mai mult pe frecvență decât pe durată;
 • Atunci când bebelușul stă pe spate, ajutați-l să se întoarcă ușor pe burtă. Va fi mai puțin surprins decât atunci când îl veți pune direct pe burtă;
 • Profitați de momentul schimbării scutecului pentru a-l așeza pe burtă câteva minute;
 • Așezați bebelușul pe burtă și așezați-vă și voi lângă el. Va fi atras de fața și vocea voastră. Vă puteți folosi de jucăriile sau de oglinda din jurul lui – așezați-le în câmpul lui vizual.
 • Plimbați-l prin casă cu burta pe braț și cu capul în jos. țineți-l cât mai aproape de corp întrucât, din dorința de a privi peste tot, bebelușul să alunece și să cadă;
 • Așezați-vă pe spate și puneți bebelușul pe burta voastră. Țineți-l cu mâinile pentru a evita să nu cadă.

Bebelușul va fi mai receptiv dacă vă veți așeza în fața lui atunci când stă pe burtică, întrucât favorizați comunicarea cu acesta.

Păturică la spate

Puteți așeza bebelușul pe burtică pentru a se juca, însă cea mai sigură poziție pentru acesta este pe spate, sprijinit de o păturică. Datorită acestei poziții, cazurile de moarte subită s-au diminuat cu mai mult de 50%. Pentru a varia pozițiile capului în timpul somnului, Societatea Canadiană de Pediatrie recomandă schimbarea poziției noului-născutului în pătuțul său în fiecare zi. Într-o zi așezați-l cu capul său în capul patului, în cealaltă zi cu capul în partea de la picioare a patului. Dacă aveți pe perete un obiect care îi atrage atenția, este indicat să îl așezați lângă pătuțul său, pentru a evita riscul de a privi în aceeași direcție.

Chiar dacă nu toți bebelușii sunt bucuroși atunci când sunt așezați pe burtică, această poziție are numeroase beneficii pentru dezvoltarea sa armonioasă. Cu ajutorul sfaturilor mai sus menționate și cu puțină răbdare veți putea reuși să faceți din această activitate o plăcere pentru cel mic!

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut