Strategii prin care să-ți înveți copilul să te ajute la curățenie

Privește-ți copilul și proiectează imaginea lui în viitor la momentul în care va fi adult și gândește-te cum ai vrea să fie: un om normal sau un fixist obsedat de curățenie? Dacă îți dorești prima variantă (ceea ce nu mă îndoiesc), atunci încearcă să fii și tu normal. Nu te agita și nu te enerva de fiecare dată când casa e plină de jucării împrăștiate, făcând din asta o dramă.

Copilul tău nu trebuie să se joace cu teama că asta te va deranja de fiecare dată, sau să renunțe la jocul lui doar pentru că îl obligi de fiecare dată să strângă, când poate lui îi e somn sau are chef de altceva. Încearcă câteva strategii:

  1. Ai răbdare. Nu face ordine de fiecare dată după ce copilul se joacă. Stabilește că veți face asta o dată la câteva zile.
  2. Transformă curățenia în joacă. Dă-i senzația că a face ordine e la fel de amuzant ca orice alt joc: păpușile au nevoie de odihnă la ele în cutie, mașinuțele trebuie să stea în parcare, hainele fac nani în dulapuri, cărțile dorm pe rafturi etc.
  3. Faceți ordine împreună. La început, până se obișnuiește cu ce are de făcut, trebuie să faci toate aceste lucruri împreună cu el.
  4. Nu face din ordine și curățenie o obsesie. Spune-i de ce o camera trebuie aerisită, de ce patul e frumos să fie făcut, de ce hainele trebuie împăturite, de ce pantofii nu trebuie să stea împrăștiați peste tot, dar… nu face o obsesie din asta. Mai lasă-l să aibă hăinuțe împrăștiate și jucării uitate prin casă.
  5. Nu cere de la el ce ție nu-ți place să faci. Dacă în dulap la tine e talmeș-balmeș nu poți să ai pretenții de la copilul tău. Dacă tu îți lași farfurile nespălate, nu ai de ce să-l pui pe el să și le spele și așa mai departe. Începe prin a te educa pe tine și apoi „fă instrucție” cu el.
  6. Spune nu ajutorului bunicii! Nici tu, nici el nu trebuie să lăsați toată treaba asta cu ordinea și curățenia pe umerii bunicii, chiar dacă ea locuiește cu voi. Bunica nu trebuie să devină sluga nepotului. Sau a copilului ei!
  7. Extremă urgență. Dacă copilul tău e deja mare (12-13 ani) și tot nu a reușit să-și însușească cât de cât regulile elementare de ordine, iar în camera lui e o nebunie, e cazul să iei măsuri – adună-i într-o zi (după ce în prealabil l-ai avertizat că asta va urma) toate lucrurile împrăștiate peste tot prin casă, fă din ele un “munte” și plasează-l în mijlocul camerei lui (eu aș pune chiar și ceva vase din chiuvetă, cele din care a mâncat și nu le-a spălat). Repetă operațiunea până îl scoți din minți și înțelege că e cazul să facă ceva. Dacă nici asta nu merge, du-i la ghenă toate hainele pe care nu și le-a pus la locul lor. Și fă asta fără nervi. Apelează la umor și chiar poți să te amuzi!

Dacă deja v-ați confruntat cu această problemă și cunoașteți și alte strategii de efect, prin care să-ți obișnuiești copilul să facă ordine, vă invităm să ni le împărtășiți. Poate vor da roade și la noi!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut