Tabelul motivațional

Este uneori dificil să schimbi comportamentul unui copil. Tabelul motivațional se poate dovedi a fi un instrument eficient care atrage schimbări pozitive în rândul copiilor de peste 3 ani. Principiul este simplu: atunci când acționează așa cum le cerem, copilul acumulează pe tabel puncte sau autocolante care îi vor permite apoi să obțină o mică recompensă.

Cum poate tabelul motivațional să îl ajute pe copil?

Bineînțeles, copilul trebuie înainte de toate să fie ascultat și înțeles. Dar dacă acest lucru nu este sificient, tabelul motivațional poate fi util pentru a schimba unele dintre comportamentele care necesită intervenții particulare. Acest ajutor extern îl va motiva puțin mai mult pe copil să se adapteze la comportamentele dorite, dar care sunt dificil de schimbat pentru el. De exemplu, tabelul motivațional poate ajuta copilul să:

  • Spună „te rog” și „mulțumesc”.
  • Strângă jucăriile.
  • Își perie dinții.
  • Se îmbrace dimineața.
  • Împartă jucăriile.
  • Înceteze să își mai sugă degetul.

Tabelul motivațional ajută copilul să înțeleagă ceea ce părinții așteaptă de la el. Mai mult, cum tabelul este în general afișat într-un spațiu cu o vizibilitate bună, copilul poate ușor să își vadă reușitele și să fie mândru de el. Atunci când este bine utilizat, acest instrument poate favoriza la stima de sine, ameliorarea interacțiunilor cu părinții și învățarea progresului spre un scop anume. Pentru părinți, tabelul motivațional poate diminua frustrările, insistând asupra comportamentelor pozitive ale copilului. Este vorba în egală măsură de un bun pretext pentru a felicita copilul și pentru a-i spune că sunteți mândru de el.

Este mereu necesar tabelul motivațional?

Pentru unii părinți, a oferi recompense pentru a schimba comportamente poate părea o manipulare sau o manieră de a „cumpăra” o schimbare. O altă viziune posibilă este aceea că, înainte de folosirea tabelului motivațional, trebuie mai întâi să oferiți atenție pozitivă unui comportament pozitiv. De exemplu, dacă copilul se joacă liniștit și își împarte jucăriile, puteți face un comentariu pozitiv pentru a întări acel comportament. Uneori, această atenție pozitivă este de ajuns.

Te invităm să citești pe următoarea pagină: Cheia succesului tabelului motivațional

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut