Tactici care te ajută să calmezi tantrumurile copiilor

Tantrumurile sau accesele de furie ale copiilor sunt preponderente în jurul vârstei de 2-3 ani, atunci când aceștia încep să înțeleagă lumea înconjurătoare. De obicei se întâmplă pentru că un copil știe ceea ce vrea, însă nu este întotdeauna capabil să exprime acest lucru într-un mod clar și adecvat. Și atunci, începe să lovească, să plângă sau să țipe.

Dar tantrumurile nu trebuie să facă parte din viața de zi cu zi a copilului. Odată ce părinții încep să-și cunoască copilul din ce în ce mai bine, pot să comunice și să stabilească mai ușor limite.

Iată câteva lucruri pe care puteți să le faceți acum pentru a limita accesele de furie ale propriului copil!

 • Aflați ce a provocat tantrumul

Dacă știți ce l-a supărat atât de tare pe copil, veți ști și ce tehnici să aplicați mai departe, în încercarea de a-l calma. În acest mod, există șanse mai mari să evitați o sesiune lungă de țipete și lacrimi.

 • Nu cedați în fața tantrumului

Copiii țin minte cum reacționați la diverse comportamente ale lor, așa că dacă acum i-ai cumpărat cutia cu bomboane, doar pentru a-l liniști, data viitoare va aplica același comportament, ca să te facă să cedezi.

 • Nu face un spectacol

Dacă te afli într-un loc public, încearcă totuși să găsești un spațiu mai retras, fără spectatori, în care să vorbești cu copilul. Dacă nu ai această opțiune, fruntea sus! Nu ești singurul părinte care s-a confruntat cu tantrumurile în public!

 • Discută cu copilul după ce se calmează

Când copilul se află în mijlocul unui acces de furie, nu ai altceva de făcut, decât să aștepți să îi treacă. Păstrați-vă calmul și încercați să purtați o discuție rațională după încheierea tantrumului. Altfel, toate limitele, povețele și cuvintele spuse de tine vor fi spuse în zadar.

Atunci când fața happy și drăgălașă a copilului se transformă și începe să semene din ce în ce mai mult cu a unui monstruleț, poți apela la următoarele tactici!

 1. Roagă copilul să meargă în altă cameră!

Încearcă să ții copilul departe de lucrul, situația care îi provoacă furie. Puțină intimitate, cum ar fi mersul în propria cameră, poate fi de folos copilului.

 1. Ieșiți afară!

Lasă copilul să se joace pe terenul de joacă sau să alerge în curte pentru a elimina o parte din energie. S-ar putea să nu rezolve problema, dar sunt șanse să-și limpezească mintea și se întoarcă mai calm.

 1. Cântați împreună!

Alege un cântecel vesel, menit să îi îmbunătățească dispoziția!

 1. Spune o poveste!

Spune o poveste destre tantrumul copilului, dar utilizează alt personaj, poate chiar un animal. Auzind despre comportamentul său, însă dintr-o altă perspectivă, poate fi o modalitate amuzantă prin care copilul să înțeleagă de fapt cât de greșit procedează.

 1. Spune o glumă!

Poate constitui o simplă metodă prin care copilul să se liniștească, înainte să rezolvi cu adevărat cauza tantrumului său.

 1. Cheamă animalul de companie!

Joaca cu animalul de companie pe care îl îndrăgește așa mult, poate fi de ajutor pentru încetarea tantrumului.

 1. Explică anticipat copilului ce așteptări ai de la el, atunci când mergeți la magazin!

Spune-i din start că mergeți la magazin să cumpărați lapte și fructe. Nu jucării, nu dulciuri! Atenție la tonul utilizat. Explică-i acest lucru cu dragoste și grijă, fără să sune a amenințare.

 1. Ajută copilul să exprime în cuvinte emoțiile sale!

De multe ori, un copil se manifestă așa extrem pentru că nu dispune de suficiente cuvinte pentru a se exprima. Oferă copilului atenție totală, astfel încât să îl ajuți să-și găsească cuvintele pentru a împărtăși cum se simte.

 1. Creează un cuvânt cheie!

Propune-i copilului să aveți un cuvânt secret pe care să îl poată folosi, atunci când dorește să spună ceva important. În acest mod, puteți găsi un loc privat pentru a vorbi, chiar și atunci când se află alte persoane în jur.

 1. Folosește-ți imaginația!

Odată ce ai aflat cauza tantrumului copilului, folosește informația în favoarea ta! Gândește-te la explicații creative, care să îi distragă atenția și care să îl calmeze. Atenție, această tehnică nu se referă la a vă minți sau speria copilul, ci la a-l distrage de la „furtună” și la a evita ca tantrumurile să devină obișnuință.

Tantrumurile sunt un comportament normal la această vârstă. Pentru a vă ajuta copiii să le depășească, este important să cunoașteți cauza acestora, să îi ajutați pe cei mici să pună în cuvinte ceea ce simt și nu în ultimul rând, să îi învățați metode ingenioase prin care să-și manifeste și să gestioneze furia.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut