Tatăl: ghid de implicare în îngrijirea bebelușului

Orice copil are și mamă, și tată. Dacă mama îi este indispensabilă în primele luni de viață, care este locul tatălui în îngrijirea bebelușului?

Odată cu sosirea bebelușului, anumiți tați se simt neglijați. Sunt câteodată chiar intimidați de fuziunea existentă între copilul lor și partenera de viață. Dacă este și cazul vostru, cum vă puteți câștiga rolul de tată și să creați o legătură cu bebelușul încă de la nașterea acestuia?

Locul tatălui odată cu sosirea bebelușului

Studiile au arătat faptul că tatăl joacă un loc foarte particular în viața copilului. De fapt, tații se comportă total diferit de mame în relația cu cei mici, iar această diferență este una benefică pentru cel mic.

Ca proaspăt tătic, vă doriți să creați cât mai rapid o legătură cu bebelușul vostru. Asta nu va face decât să permită instalarea unei relații puternice încă de la nașterea sa. Vă puteți cunoaște copilul și particularitățile sale. El se va familiariza, de asemenea, cu voi.

Odată cu trecerea timpului și cu câștigul de experiență, vă veți simți mai priceput și competent atunci când va trebui să vă ocupați de copil. Ca mai toți proaspeții părinți, tații mai au lucruri de învățat. Este normal să mai greșiți din când în când. Cu un pic de răbdare, umilință și umor veți reuși să creați o legătură frumoasă atât cu cel mic cât și cu partenera de viață.

Iată câteva modalități prin care puteți îmbunătăți relația părinte-copil:

 • Informați-vă asupra noțiunilor de bază pentru a-i asigura siguranța bebelușului vostru! Stresul vostru va scădea odată ce veți ști, spre exemplu, cum să luați în brațe un nou născut, cum să-i așezați scaunul în mașină, sau cum să îi faceți baie;
 • Acordați timp descoperirii și observării propriului bebeluș. Ce anume îi captează atenția, ce îl interesează, ce îl face să reacționeze? Cu cât îl veți cunoaște mai bine, cu atât veți avea o relație mai rapidă cu acesta;
 • Găsiți activități pe care să le faceți cu bebelușul, fără a fi și mama prezentă. De exemplu, faceți o plimbare în port-bebe cu acesta, exersați contactul piele-la-piele, faceți-i un masaj sau faceți-i baie. Vă va ajuta să dezvoltati o relație specială cu micuțul vostru!

Cum poate ajuta mama?

Este foarte important ca tatăl să participe activ la îngrijirea și la activitățile cu bebelușul. Mama trebuie să conștientizeze importanța tatălui în dezvoltarea copilului.

Din cauza excesului de a vrea ce e mai bine pentru propriul copil, unele mame au tendința de a le dicta soților ce anume să facă. Dar, ar trebui să recunoaștem, atât timp cât securitatea bebelușului nu este compromisă, există numeroase moduri de a avea grijă de un nou-născut. De altfel, dacă tatăl va simți mereu că acțiunile sale sunt judecate negativ, riscă ori să se retragă și să-i lase mamei toate îndatoririle, ori să fie în continuu conflict cu aceasta.

Ca mamă puteți, așadar:

 • Să fiți atente să nu îi luați și locul soțului;
 • Să lăsați cât mai des copilul în compania tatălui;
 • Să acceptați faptul că soțul se comportă diferit față de voi în relația cu cel mic;
 • Să-i apreciați părțile pozitive: urmăriți activitățile de îngrijire a copilului pe care acesta le face și spuneți-i cât de importantă este participarea sa pentru bebeluș.

Și alăptatul?

Alăptatul nu ar trebui privit ca pe un obstacol în relația dintre tată și copil. Tatăl poate participa la ședințele de alăptare în mai multe moduri:

 • Ducând bebelușul mamei;
 • Schimbând scutecul acestuia;
 • Susținerea bebelușului și a mamei în timpul alăptării;
 • Să îi scoată aerul bebelușului (să eructeze);
 • Să se ocupe de bebeluș după alăptare.

Mai mult, pot fi aplicate toate aceste sfaturi menționate anterior (contactul piele-la-piele, plimbări în port-bebe sau în căruț, spălatul copilului), chiar dacă bebelușul a fost sau nu alăptat.

O muncă de echipă.

Cuplurile își împart sarcinile cu privire la îngrijirea bebelușului în maniere diferite. În multe familii, tații se implică foarte mult și descoperă că, deși nu au multă experiență, sunt capabili să aibă grijă de bebeluș.

Totodată, venirea unui copil transformă viața de cuplu și chiar a unei familii, dacă aveți și alți copii. Este posibil ca nașterea bebelușului să vă apropie mai mult de partener, dar se poate de asemenea să vă și îndepărteze. Iată câteva sfaturi pentru a ușura munca în echipă între parteneri:

 • Puneți nevoile copilului în centrul deciziilor voastre;
 • Aveți încredere în partenerul de viață;
 • Vorbiți; spuneți ce aveți de spus, dar aveți grijă să vă ascultați și partenerul;
 • Amintiți-vă că un copil nu este o știință exactă și că oricine poate greși.

Copiii au nevoie de ambii părinți în viața lor pentru a se dezvolta armonios. Nu neglijați prezența tatălui în creșterea acestora, copilul va învăța ceea ce va vedea; dacă vreți ca ai voștri copii să înțeleagă ideea de unitate și familie, fiți voi exemplul!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut