10 Mituri despre sarcină, demontate cu argumente științifice

Dacă ești însărcinată, cu siguranță primești numeroase sfaturi de la persoane bine intenționate. Totuși, nu este exclus ca, în multe dintre cazuri, să apară întrebarea: „Oare este adevărat acest lucru?”. Descoperă câteva mituri despre sarcină și explicațiile aferente în fiecare dintre situații!

10 Mituri despre sarcină

  1. Stresul în sarcină afectează fetusul.

De fapt, există cercetări care au descoperit că stresul moderat este chiar benefic: acesta tonifică sistemul nervos al fetusului și accelerează dezvoltarea lui. Rezultatele au arătat că acei sugari ale căror mame au suferit de stres moderat, au avut la vârsta de 2 săptămâni un creier care lucrează la o viteză mai mare decât al sugarilor cu mame care nu au avut același grad de stres în sarcină. Totodată, la vârsta de 2 ani, copiii din prima categorie au avut scoruri motorii și ale dezvoltării mentale mai mari.

  1. Femeile însărcinate nu ar trebui să mănânce dulciuri.

De fapt, există o mare excepție de la această regulă: ciocolata. Noi studii arată că femeile însărcinate care mănâncă ciocolată în fiecare zi, în timpul sarcinii, au copii care exprimă mai puțin teamă și zâmbesc și râd mai des la vârsta de 6 luni. Un alt studiu constată că femeile care mănâncă 5 sau mai multe porții de ciocolată în fiecare săptămână, în timpul trimestrului al treilea, au un risc cu 40% mai mic de a dezvolta o afecțiune periculoasă de tensiune arterială, cunoscută sub numele de preeclampsie.

  1. Femeile însărcinate ar trebui să evite exercițiile fizice.

Greșit! De fapt, când o femeie însărcinată face exerciții, fetusul se bucură și el de beneficiile acestora. Cercetările arată că fetușii femeilor însărcinate, care practică regulat exerciții fizice, au rate ale inimii mai lente și mai variabile; ambele fiind semne ale sănătății cardiovasculare. De asemenea, acești copii născuți din mame active au o greutate mai mică la naștere și pot deveni adulți mai inteligenți.

  1. Fetusul este o ființă inertă, o bucată de țesut, iar femeia însărcinată este incubatorul său pasiv – sau o sursă de rău, întotdeauna iminentă.

Realitatea: Cercetările fetale relevă faptul că fetusul este o creatură activă și dinamică, răspunzând și chiar adaptându-se la împrejurimile sale, pe măsură ce se pregătește pentru viața în lumea particulară în care va păși curând. Între timp, oamenii de știință consideră că femeia gravidă este o influență puternică și adesea pozitivă asupra copilului ei chiar și înainte de naștere.

  1. Toate femeile se simt fericite în timpul sarcinii.

De fapt, cercetările arată că femeile gravide au la fel de multe șanse ca celelalte femei să sufere de tulburări de dispoziție: Psihiatrii estimează că aproximativ 20% dintre femeile gravide suferă de anxietate sau depresie. Depresia în timpul sarcinii poate crește riscul de naștere prematură și greutate mică la naștere, astfel încât femeile însărcinate, care cred că pot fi deprimate, ar trebui să discute cu obstetricienii lor.

  1. Luna în care naști spune ceva despre tine.

Greșit, aceasta este doar o credință astrologică. De fapt, cercetările fetale arată că perioada în care te-ai născut poate avea un impact durabil asupra sănătății tale mentale și fizice. Spre exemplu, persoanele care s-au născut la sfârșitul verii sau la începutul toamnei sunt mai înalte și au oase mai groase decât persoanele născute în alte perioade ale anului. De asemenea, persoanele care s-au născut la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii au cu 10% mai multe șanse de a dezvolta schizofrenie.

  1. Copiii devin supraponderali din cauza unei predispoziții genetice sau din cauza obiceiurilor alimentare familiale – nu din cauza a ceea ce s-a întâmplat în timpul sarcinii.

Realitatea: Femeile care acumulează mai multe kilograme decât cantitatea recomandată de greutate în timpul sarcinii, au de 4 ori un risc mai mare de a avea un copil supraponderal. Cercetările arată că acei copii născuți de mame cu greutate normală sunt mai puțin susceptibili de a fi supraponderali și au organisme care procesează grăsimile și carbohidrații într-un mod mai sănătos decât frații și surorile născuți din aceeași mamă, atunci când aceasta era supraponderală.

  1. Forma burții poate prezice sexul copilului.

Se spune că dacă burta e mai lăsată, ai băiat. Dacă aceasta este mai sus, ai fată. De fapt, mușchii stomacului se întind de la o sarcină la alta. Deci, dacă burta unei femei este mai sus, probabil înseamnă pur și simplu că are mușchi abdominali puternici sau că este prima ei sarcină.

  1. Trebuie să eviți arahidele și produsele lactate în sarcină.

Unii oameni spun că ar trebui să se evite arahidele și produsele lactate în timpul sarcinii, pentru ca bebelușul să nu devină alergic la acestea. Acest lucru este neadevărat. Este perfect sigur să mănânci aceste alimente dacă nu ești alergic la ele sau dacă medicul nu ți le interzice.

  1. Nu poți atinge pisicile.

Nu ai de ce să te temi de prietenul tău blănos, în timpul sarcinii. Studiile recente arată că contactul cu pisicile nu crește riscul de toxoplasmoză (o infecție care poate afecta copiii nenăscuți). Totuși este recomandat să eviți curățarea litierei, întrucât aici este locul unde parazitul cu pricina poate trăi.

Dacă este necesar să faceți asta, purtați mănuși, spălați-vă bine mâinile după aceea și curățați zilnic litiera (parazitul devine infecțios după o zi până la cinci zile).

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut