11 lucruri care pot determina căderea părului

Căderea părului este un proces natural. În medie, aproximativ 100 de fire de păr cad zilnic, în mod normal.

Totuși, dacă bănuiți că pe peria de păr vă rămân mult mai multe fire, decât cele care este normal să cadă, sau vă treziți că părul vă cade în smocuri, atunci ar trebui să luați în calcul următoarele cauze!

11 cauze comune ale căderii părului

 1. Stresul

Clinica Mayo subliniază că evenimentele stresante (cum ar fi divorțul, mutarea, problemele la locul de muncă etc.) pot împinge foliculii de păr afară din faza de creștere, în interiorul fazei de odihnă. După câteva luni, firele din „faza de odihnă” cad.

 1. Tiroida

Atât hipotiroidia, cât și hipertiroidia pot duce la căderea părului. Totuși, potrivit Everyday Health, cu un tratament adecvat, pierderea părului este de obicei reversibilă.

 1. Genetica

Când vine vorba de pierderea severă a părului și de chelie, genetica poate fi cauza. Studiind ADN-ul a peste 52.000 de bărbați de vârstă mijlocie, cercetatorii au descoperit ca această trăsătură poate fi asociată cu 287 de semnale genetice independente. Predispoziția la căderea părului poate proveni atât de la mamă, cât și de la tată.

 1. Sarcina și nașterea

40-50% dintre proaspetele mămici experimentează o pierdere crescută a părului, după ce dau naștere bebelușilor. Deci, dacă observați o pierdere mai accentuată a părului, în primele două luni de viață ale copilului, nu vă faceți griji, este normal.

Pentru a preveni căderi ulterioare ale părului, Asociația Americană de Sarcină recomandă mămicilor o dietă sănătoasă (bogată în antioxidanți și vitamine), utilizarea unui balsam de păr bogat în biotină și evitarea coafurilor care stresează părul.

 1. Insuficientă proteină

Dacă observați pe pernă mai multe fire decât de obicei, poate că este de vină dieta. Lipsa de proteine anunță organismul să „economisească” proteine, efectul fiind trecerea firelor de păr în faza de repaus. Acestea vor cădea în câteva săptămâni. Faceți o schimbare bruscă în dietă, consumând mai multe proteine, pentru a observa dacă aceasta este cauza.

 1. Prezența unor boli autoimune

Bolile autoimune au mai multe simptome, însă căderea părului poate fi un semn pentru bolile lupus și Hashimoto.

 1. Modul în care îți porți părul

În timp ce multe dintre aspectele de pe această listă sunt greu de prevenit, atunci când vine vorba de coafurile alese, dispuneți de ceva mai mult control. Utilizarea în exces a unor produse de stilizare a părului (foen, placă de păr), purtarea părului în una sau mai multe cozi sau vopsirea părului sunt factori care pot afecta părul, potrivit Academiei Americane de Dermatologie.

 1. Anemia

Pierderea în exces a fierului poate fi asociată cu lipsa anumitor elemente nutritive, cum ar fi fierul. Dacă credeți că pierderea părului poate fi legată de o deficiență de fier, un test specific v-ar scăpa de nedumeriri.

 1. Anumite medicamente

Modificările în textura părului, creșterea excesivă și pierderea pot fi atribuite efectelor secundare ale anumitor medicamente. WebMD evidențiază mai multe medicamente care pot avea printre simptome pierderea de păr. Printre acestea se numără antidepresivele, pilulele contraceptive și chiar analgezicele.

 1. Probleme cu scalpul

Un scalp nesănătos poate însemna că părul întâmpină o perioadă dificilă de creștere, ceea ce duce la pierderea mai mare a părului decât în mod obișnuit. Pentru a preveni o astfel de problemă, este recomandat consultul unui specialist, pentru a vă oferi tratamentul adecvat.

 1. Vitamina A în exces

Vitamina A este esențială pentru creșterea părului, dar, în exces, aceasta poate îngreuna procesul de creștere al părului.

Așa cum am observat căderea părului face parte din rutina zilnică. Totuși, atunci când observăm că acest lucru se întâmplă în exces, putem face o analiză o obiceiurilor noastre, pentru a încerca să determinăm posibilele cauze ale căderii părului și, ulterior, să le tratăm.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut