5 greșeli de comunicare care afectează orice cuplu

Comunicarea eficientă într-o căsătorie este cel mai puternic mod prin care un cuplu își poate consolida relația. Totuși, de multe ori, fără să vrem, neglijăm acest aspect și ajungem să facem greșeli de comunicare care, mai devreme sau mai târziu, ne afectează relația cu persoana iubită.

Iată care sunt cele mai frecvente astfel de greșeli de comunicare pe care ajungem să le comitem vrând nevrând:

  1. Critica și disprețul. Este o diferență ca de la cer la pământ între a-i oferi partenerului un sfat sau un feedback referitor la faptele sale și a critica felul său de a fi. În momentul în care criticăm persoana de lângă noi, nu facem decât să aruncăm cu cuvinte grele, încercând s-o determinăm pe aceasta să se simtă prost cu privire la acțiunile sale. Desigur că acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să aducem în discuție și părțile negative, lucrurile care ne deranjează la partenerul nostru. Însă contează extrem de mult modul în care facem acest lucru. Astfel, este recomandat să înlocuim criticile spuse de cele mai multe ori la nervi și cu un soi de răutate, cu un mod calm de exprimare care să includă modul în care acțiunile partenerului te afectează și pe tine. Același efect negativ apare și când ne insultăm partenerul la nervi. Tonul și cuvintele nepoliticoase ar trebui înlocuite imediat cu respect.
  2. Atitudinea defensivă. Există persoane cărora le place să se victimizeze continuu, să nu-și asume vina niciodată și să-și blameze întotdeauna partenerul. Să fim serioși! Este imposibil ca vina să nu fie niciodată a noastră. Și, în plus, o astfel de atitudine este manipulativă și nedreaptă față de partenerul tău. Astfel, dacă ești genul de persoană care mereu găsește scuze în loc să-și asume anumite greșeli, ar trebui să schimbi acest comportament. Doar știți vorba aia: „o greșeală recunoscută este pe jumătate iertată”.
  3. Blocajul apare atunci când unul dintre parteneri se retrage complet din discuție. Acesta își ignoră interlocutorul (butonând telefonul, de exemplu) sau chiar părăsește definitiv camera. Desigur că nici acesta nu este un mod eficient de rezolvare a unei probleme. Dacă nu rezolvați o nemulțumire atunci când apare, discutând calm și încercând să găsiți o soluție viabilă, nu faceți decât să mai puneți o cărămidă la prăpastia ce se „construiește” între voi.
  4. Nu te aștepta ca partenerul să-ți citească gândurile. De multe ori așteptăm de la soții noștri (sau ei de la noi) să ghicească ceea ce ne-am dori noi să facă. Recunosc că acest lucru ar fi perfect, însă este imposibil. În lumea în care noi trăim, nimeni nu are puteri supranaturale. Astfel, în loc să așteptăm imposibilul, mai bine am începe să spunem ceea ce simțim, ce gândim și ce așteptări avem de la partenerii noștri. Exprimând aceste lucruri, există șanse mult mai mari ca faptele lor să se sincronizeze cu așteptările noatre.
  5. O căsătorie este despre NOI nu despre MINE. Ce înseamnă acest lucru? L-am putea numi COMPROMIS. Într-o relație, ar trebui să domnească egalitatea, iar niciunul dintre parteneri să nu fie pus mai prejos. Astfel, nu ar trebui ca întotdeauna să punem problemele noastre pe primul plan, ci este recomandat să ascultăm și opinia partenerului, să luăm în calcul și nevoile sale, după care să luăm cea mai bună decizie pentru cuplu, relație.

Dacă v-ați regăsit făcând unele dintre aceste greșeli și ați realizat că cea mai bună soluție este să vă schimbați comportamentul, atunci trebuie să luați în calcul că această schimbare nu se va petrece peste noapte. Este nevoie de ceva practică pentru a corecta aceste greșeli de comunicare, însă cu voință totul este posibil. Așadar, nu uitați: o relație este despre doi, despre generozitate și respect, iar cu mici modificări din partea amândurora progresele nu vor întârzia să apară. Desigur că aceste recomandări sunt ideale și dacă ești la început de drum și îți dorești să previi deteriorarea unei relații.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut