7 mituri despre gripă, deconstruite

Suntem în plin sezon rece (chiar dacă temperaturile se cam încăpățânează să ne contrazică), astfel că e mediul propice pentru gripă. Pentru a vă putea lua toate măsurile de precauție necesare și pentru a scădea riscul contactării, este recomandat să știți cât mai multe despre acest virus.

Iată câteva mituri despre gripă, care au fost deconstruite!

 1. Poți să iei gripa de la vaccinul antigripal!

Nu, nu poți! „Vaccinul antigripal se face cu particule virale moarte, iar din moment ce virusul nu trăiește, acesta nu te poate infecta.”, explică Holly Phillips, MD, internist al New York City și colaborator medical la WCBS News.

Versiunea cu pulverizare nazală a vaccinului, numită FluMist (aprobată de Food and Drug Administration pentru copii și adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 2 și 49 de ani, și pentru femeile care nu sunt însărcinate) conține o variantă criptată a virusului gripal viu. Cu toate acestea, nici această variantă de vaccin nu poate determina îmbolnăvirea.

Această concepție greșită poate rezulta din faptul că durează 2 săptămâni pentru ca organismul dumneavoastră să formeze anticorpi și să vă protejeze pe deplin.

 1. Persoanele tinere și sănătoase nu trebuie să se îngrijoreze în privința gripei!

Chiar dacă este adevărat că mai expuși contactării virusului gripal sunt copiii foarte mici, persoanele în vârstă sau cu diverse boli, asta nu înseamnă că simptomele severe nu pot apărea și în cazul persoanelor sănătoase.

Astfel, este recomandat să faci vaccinul antigripal, de preferință înainte de începerea sezonului gripal (vaccinul antigripal devin disponibil începând din octombrie/noiembrie). În acest fel, nu doar că vă protejați pe voi, dar împiedicați transmiterea virusului și altor persoane mai vulnerabile.

 1. Gripa include simptome gastro-intestinale!

Oricât de inconfortabile pot fi simptomele gripei, stresul digestiv se găsește destul de rar printre acestea. Ceea ce poartă denumirea „gripă de stomac” este un termen colocvial care se referă la un grup de virusuri care provoacă în primul rând vărsături și diaree, spune dr. Phillips. Însă, aceste virusuri nu sunt gripale.

Asta nu înseamnă că gripa nu duce uneori la probleme gastro-intestinale; unele persoane suferă de grețuri și chiar de vărsături. Dar, dacă dezvoltați aceste simptome fără alte simptome ale gripei clasice, probabil că aveți de-a face cu un germen complet diferit.

 1. Femeile însărcinate nu pot face vaccinul antigripal!

Dimpotrivă, toate femeile gravide ar trebui să facă vaccinul antigripal. „Vaccinul antigripal este foarte sigur pentru femeile însărcinate, iar obținerea acestuia poate chiar să protejeze bebelușul în primele câteva luni de viață, când el sau ea nu este suficient de mare pentru a face vaccinul antigripal, dar este foarte vulnerabil/-ă la boală”, spune dr. Phillips. De asemenea, potrivit Centrului de Prevenire și Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC – Centre for Disease Prevention and Control), anticorpii formați ca răspuns la vaccin, ajung în laptele matern, protejând astfel bebelușul.

Totodată, sarcina provoacă modificări imune, ale inimii și plămânilor, care pot crește riscul pentru un caz de gripă periculos, care poate afecta sarcina. „Febra mare și infecțiile grave pot duce la complicații grave ale sarcinii și chiar la travaliul prematur.”, spune dr. Phillips.

 1. Gripa poate fi evitată dacă ne spălăm foarte des pe mâini!

Nu este suficient să te speli pe mâini frecvent, cu apă și săpun, ca să împiedici apariția gripei. Gripa este răspândită prin aer, prin picături de salivă de la o persoană care este contagioasă (devine contagioasă cu o zi înainte de manifestarea simptomelor și durează până la șapte zile după).

De asemenea, puteți lua gripa prin atingerea suprafețelor contaminate (virusul gripal poate trăi până la opt ore pe diverse suprafețe, conform CDC), apoi prin atingerea feței.

Spălați-vă mâinile cu apă și săpun, însă evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura. De asemenea, este recomandat să stați la o distanță de circa 2 metri, față de cineva care are gripă. Virusul nu poate călători atât de departe.

 1. Dacă faceți gripă, vaccinul nu și-a făcut efectul!

Este adevărat că vaccinul împotriva gripei nu oferă protecție 100%. De obicei, vaccinul împotriva gripei este de aproximativ 60-90% eficient. Acest lucru se datorează faptului că mai multe tulpini circulă în fiecare an și este dificil pentru oamenii de știință să prezică exact care tulpini vor fi dominante.

Astfel, dacă faceți gripă după ce v-ați vaccinat, înseamnă că ați contractat o tulpină care nu a fost inclusă în vaccin. Vestea bună e că simptomele vor fi mai puțin severe. De asemenea, potrivit CDC, un vaccin antigripal este un succes dacă împiedică spitalizările și decesele, nu dacă nu te-alegi nici măcar cu un strănut în sezonul rece.

 1. Vaccinul antigripal poate provoca Alzheimer!

Fals! Vaccinul antigripal nu provoacă nicio boală sau afecțiune, deci nici Alzheimer. Alzheimer este un tip de demență care duce la pierderea memoriei și la alte schimbări cognitive.

De ce unii oameni dezvoltă Alzheimer nu este pe deplin înțeles și asta deschide ușa la o mulțime de speculații. Legătura dintre cele două ar fi, că persoanele în vârstă sunt sfătuite să își facă vaccinul antigripal anual, tot această categorie de vârstă prezentând cel mai mare grad de risc pentru dezvoltarea Azhemierului.

Persoane care nu pot fi vaccinate:

 • Copii mai mici de 6 luni, care sunt prea mici pentru a fi imunizați.
 • Persoane cu alergii severe la vaccin sau orice ingredient al acestuia, cum ar fi gelatină, antibiotice, etc.

 Discută cu medicul de familie înainte de a te vaccina dacă:

 • Ai alergie la ouă sau la alte componente ale vaccinului.
 • Ai sau ai avut Sindromul Guillain-Barre (o boală severă paralizantă).
 • Nu te simți bine.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut