ADHD sau ADD: simptome și tratament

Este normal pentru copii să fie neatenți, să uite temele pe care le primesc, să viseze cu ochii deschiși în timpul orelor sau chiar să deranjeze ora, însă aceste caracteristici pot fi uneori simptome a ceea ce numim ADHD sau ADD.

Ce este ADHD sau ADD?

ADHD sau ADD nu este o boală sau o afecțiune, ci o tulburare comportamentală. ADHD determină copiii să nu fie capabili să-și inhibe diverse manifestări spontane, de la mișcări și vorbe, până la lipsa atenției.

Semnele și simptomele acestei tulburări apar de obicei înainte de vârsta de 7 ani. Cu toate acestea, este destul de dificil să discernem dacă pur și simplu este vorba de comportamentul unui copil energic sau de prezența tulburării de comportament ADHD. De obicei, dacă observi un comportament mai nelalocul lui, doar în anumite situații, atunci nu este vorba de ADHD. Pe de altă parte, dacă semnele și simptomele specifice acestei tulburări sunt prezente constant – acasă, la școală, la joacă – atunci ar trebui să iei în calcul și această variantă.

Caracteristicile tulburării ADHD

Principalele caracteristici care anunță posibilitatea existenței acestei tulburări sunt lipsa de concentrare, hiperactivitatea și impulsivitatea. Totuși, semnele și simptomele de care un copil cu tulburarea deficitului de atenție dă dovadă, depinde de diverse caracteristici predominante.

Astfel, cele mai comune semne ale existenței acestei tulburări sunt următoarele:

 • Incapacitatea de a recunoaște nevoile și dorințele altor persoane. Un copil cu ADHD poate întrerupe alți oameni când aceștia vorbesc. Tototadă, ei pot avea probleme atunci când trebuie să-și aștepte rândul pentru desfășurarea anumitor activități sau când se joacă împreună cu alți copii.
 • Incapacitatea de controlare a emoțiilor. Un copil cu această tulburare poate avea probleme atunci când trebuie să-și controleze anumite emoții. De exemplu, ei pot avea accese de furie și mânie atunci când nu este momentul pentru un astfel de comportament.
 • Dorința de vânzoleală continuă. Nu pot sta locului o clipă. Se frământă, se agită și nu reușesc să stea nici măcar un minut liniștiți.
 • Incapacitatea de a-și duce sarcinile la bun sfârșit. De exemplu, copiii care suferă de ADHD/ ADD, deși prezintă interes pentru mai multe lucruri, nu sunt capabili să ducă niciunul la bun sfârșit. Încep o sarcină/activitate, însă își pierd interesul înainte să o finalizeze.
 • Lipsa de concentrare. Copiilor cu această tulburare le este extrem de dificil să-și păstreze atenția atunci când o persoană vorbește cu ei.
 • Predispunerea la greșeli. Copiii cu ADHD au dificultăți în a urma un plan sau diverse instrucțiuni. Nu este vorba nici de lene, nici de lipsa de inteligență. O putem numi mai degrabă neglijență.
 • Posibilitatea apariției unei stări de visare. Nu este obligatoriu ca toți copiii care suferă de această tulburare să fie gălăgioși și să-i deranjeze pe ceilalți. Un copil cu ADHD poate fi extrem de liniștit, însă foarte puțin implicat. E genul acela care visează cu ochii deschiși și parcă plutește, fără să fie conștient de ceea ce se petrece în jurul său.

Așa cum am zis, nu toți copiii care dau dovadă de aceste caracteristici sunt diagnosticați cu ADHD. Acest lucru se întâmplă atunci când caracteristicile menționate mai sus sunt constante. Și totuși, există și o latură pozitivă a acestei tulburări.

Efectele pozitive ale ADHD sau ADD

 • Creativitatea – copiii cu această tulburare pot da dovadă de extrem de multă creativitate. Copiii care visează cu ochii deschiși sau cei care se gândesc la 10 lucruri în același timp, pot găsi o mulțime de soluții ingenioase pentru diverse probleme sau pot fi extrem de inventivi și originali.
 • Flexibilitatea – pentru că acești copii văd o mulțime de variante în același timp, îi ajută să fie extrem de deschiși și să accepte mai multe puncte de vedere.
 • Entuziasm și spontaneitate – cu astfel de copii nu ai cum să te plictisești. Ei sunt interesați de o mulțime de lucruri și au personalități energice, astfel că este extrem de distractiv să fii în jurul lor.
 • Energie și motivație – atunci când copiii cu ADHD sunt motivați, ei fac tot ce le stă în putință să atingă succesul.

Este important să reținem că ADHD nu are nimic de-a face cu gradul de inteligență sau talentul unei persoane. Există extrem de multe cazuri în care copiii cu ADHD sunt înzestrați intelectual și/sau artistic.

Și totuși, cum procedăm atunci când un copil este diagnosticat cu ADHD?

Tratament pentru ADHD sau ADD

Privind tratamentul pentru această tulburare comportamentală, variantele sunt diverse. Astfel, planurile de tratament pot include programe speciale de educație, intervenție psihologică sau tratament medicamentos.

Potrivit studiilor, tratamentul pe termen lung care include o combinație medicamentoasă cu terapie comportamenlă, este mult mai eficient decât un tratament bazat doar pe medicamente sau niciun tratament specific pentru gestionarea hiperactivității, impulsivității, lipsei de atenție sau simptomelor de anxietate și depresie. Mai mult decât atât, acei copii tratați atât cu medicamente, cât și prin terapie au mai multe șanse să-și șlefuiască abilitățile sociale.

Oricum, în urma disgnosticării, medicul specialist vă va ajuta să descoperiți care este cel mai bun tratament pentru copiii voștri.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut