Afecțiuni ale gurii: afte, herpes labial, candidoză

Interiorul gurii copilului vostru „arde”? Bebelușul are pete albe pe interiorul obrajilor, pe limbă și pe bolta palatină? Aftele și candidoza sunt afecțiuni ale gurii foarte frecvente, în special la copii și nou-născuți.

Cât despre „bubițele de febră” sau herpesul labial, se estimează că între 70-90% din populație contactează acest virus pe perioada copilăriei.

Majoritatea durerilor de gură se vindecă de la sine, acesta fiind cazul aftelor. Cât despre herpesul labial și candidoza, trebuie evitată propagarea lor.

O durere în interiorul gurii?

Aftele bucale

Aftele bucale

Copilul vostru se plânge de dureri în interiorul gurii și unele alimente îi sunt insuportabile? Uitați-vă la gingiile, la cerul gurii și pe interiorul obrajilor. Veți descoperi cel mai probabil mici leziuni galbene/gri cu diametrul de câțiva milimetri, înconjurate de un roșu aprins. Aceste mici ulcerații, izolate sau grupate, descriu aftele și reprezintă o afecțiune a gurii extrem de frecventă.

Gura ar trebui să reprezinte obiectul unei igiene impecabile, mai ales când vorbim despre candidoză. Aftele, spre exemplu, pot fi provocate de microtraumatisme cauzate de periuțe de dinți foarte rigide. În materie de igienă a gurii, regularitatea și blândețea sunt cuvinte-cheie. În mod similar, ronțăitul, pe lângă inconvenientele pe plan alimentar, favorizează atacuri acide asupra dinților.

Leziuni de origine alimentară, virală sau bacteriană

Originea acestor leziuni poate fi de 3 feluri:

  1. Unele alimente pot cauza probleme. Spre exemplu, se știe că nucile, ciocolata sau brânza pot procova uneori afte;
  2. Virusurile sau bacteriile pot fi o altă cauză, precum cea a herpesului labial;
  3. O igienă precară este de asemenea pe lista afecțiunilor suspectate, asemeni și o stare de oboseală generală. Dacă detectați un virus sau aveți o carie, cel mai bine le tratați din trimp. Dar, cel mai adesea, nu știm exact sursa lor de proveniență.

Tratarea unei afte

Având o formă banală, aftele se vindecă de la sine în jur de 5-7 zile, fără a lăsa o cicatrice.

Există diferite medicamente menite să lupte cu durerea. Anumite spray-uri, geluri de aplicat pe leziuni sau chiar băile bucale, sunt indicate pentru a mai ameliora din durerile copilului vostru. Uneori, nevoia unui sirop antidurere este inevitabil.

Oferiți-i copilului alimente ușor de înghițit, în același timp cu tratamentul anti-durere, cum ar fi piureurile și evitați mâncărurile foarte calde, condimentate sau băuturile acidulate timp de câteva zile. Mai ales, dați-i să bea cât mai multe lichide.

Se întâmplă rar, însă anumite afte pot ajunge la un diametru de 5 centimetri. Fiind atât de profundă, leziunea necesită tratament medical și va fi nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca. Pot fi, de asemenea, minuscule, dar în colonii: acestea sunt aftele miliare. Nu ezitați să consultați medicul! Dacă durerea persistă chiar și după administrarea analgezicelor, dacă aftele sunt numeroase, dacă face febră, sau copilul nu a facut pipi toată ziua, este indicat consultul unui medic, deoarece multe afecțiuni infantile acompaniază aftele, din cauza unei scăderi a sistemului imunitar.

Herpesul labial sau „bubițe de febră”

Este denumit așa, deoarece apariția sa se poate datora unui puseu febril. Dar expunerea la soare, la frig, starea de oboseală generală, sau buzele crăpate pot favoriza declanșarea crizei. Primul contact cu virusul se face între 6 luni și 4 ani, din cauza contactului cu un adult purtător. Această primă infecție denumită „stomatită herpetică”, poate provoca febră, o inflamare a gingiilor, o infecție a gâtului sau gingii sângerânde, foarte dureroase. Totodată, virsulul herpesului labial se va instala în ganglionii nervoși și se va reactiva pentru a provoca crizele.

Mici bubițe care se vor transforma în bășici

Procesul evoluției bubițelor de febră se realizează în 6-12 zile, de la apariție până la cicatrizarea crustei. Între timp, mici vezicule transparente se formează în jurul gurii sau la interior, pe buze sau sub nas, înainte de a se sparge, apoi de a se cicatriza. Aceasta este faza „eruptivă” a bolii, fiind și cea mai contagioasă, astfel că se impun măsuri de precauție pentru a evita extinderea sau contagierea.

Un virus cu care trăim

Nu vindecăm herpesul labial, doar îi tratăm consecințele știind că poate recidiva în orice moment:

  • Utilizarea unui antiseptic pentru uscarea bubițelor;
  • Urmarea unui tratament antiviral prescris de către medic pentru diminuarea crizei și, să sperăm, a extinderii virale;
  • Explicarea copilului că nu are voie să se frece la ochi, nici să-i atingă după ce a atins gura și faptul că trebuie să se spele permanent pe mâini după contactul cu veziculele.

Pentru a nu se confunda cu rezidurile de lapte de pe limbă și de pe interiorul obrajilor bebelușului, candidoza reprezintă o infecție provocată de o ciupercă: candida albicans. Apariția sa poate fi provocată de administrarea de antibiotice: distrugând flora locală, medicamentul va favoriza dezvoltarea candidozei.

Cel mai adesea, câteva îngrijiri locale ar trebui să fie de ajuns: o compresă îmbibată în apă amestecată cu bicarbonat sau cu o soluție antifungică ar trebui să își facă treaba. Nu uitați să sterilizați foarte bine tetinele și biberoanele. Acest tratament ar trebui urmat cel puțin 15 zile pentru a evita recidivele.

Uneori, candidoza poate jena bebelușul în timpul supturui sau îi poate cauza scaune moi sau se poate instala pe șezut. Contactați pediatrul care vă va sfătui să îi lăsați fesele sugarului să respire și să aplicați o soluție antiseptică și un tratament micozic.

Atunci când alăptați, puteți fi contaminați cu candidoză dacă aveți mameloanele rănite. Va trebui să va îngrijiți și să folosiți un gel contra ciupercilor, să vă spălați sânii înainte de supt. Dacă nu este tratată la timp, ciuperca responsabilă de candidoză poate contamina întregul tub digestiv, provocând probleme intestinale.

Acestea sunt probleme inevitabile în rândul sugarilor și al copiilor. O igienă corespunzătoare vă poate feri de aceste mici neplăceri. Dacă totuși ați contactat acești viruși, iar problemele tind să dureze, consultați medicul sau pediatrul.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut