Bronșiolita la copii

În sezonul rece, numeroși copii suferă de această boală. Ce este bronșiolita și cum poate fi tratată, precum și alte informații utile, haideți să descoperim împreună!

Simptomele

Copilul (mai mic de 2 ani):

 • Suferă de tuse acompaniată de respirație șuierătoare, sau de o respirație rapidă sau de senzație de apăsare în zona coastelor (coastele de retractează și toracele se golește atunci când copilul inspiră).
 • Prezintă simptomele unei răceli.
 • Are febră ușoară.

Consultați medicul dacă copilul:

 • Are mai puțin de 6 luni și starea fizică i se deteriorează.
 • Prezintă semne de suferință respiratorie (respirație șuierătoare importantă, dificilă și rapidă – mai mult de 40 de respirații pe minut).
 • Se îneacă atunci când bea și nici nu se poate alimenta.
 • Tușește continuu.

Cereți ajutor medical de urgență la 112 dacă copilul:

 • Este letargic.
 • I se învinețesc buzele.

Ce este bronșiolita?

Bronșiolita este o inflamație a micilor bronhii (bronșiolele )care îi permit aerului să circule în plămâni. Este cel mai adesea cauzată de virusul respiratoriu sinctial (VRS) și, uneori, de virusul răcelii.

Vârstă: bronșiolita este una dintre bolile cele mai răspândite la copiii mai mici de 2 ani. Atinge în particular bebelușii între 3 și 6 luni.

Durata bolii: boala apare la 3-4 zile după primele simptome ale unei răceli sau gripe. Durează de la 7 la 12 zile, uneori 3 săptămâni. Poate afecta un copil de mai multe ori în cursul aceluiași sezon.

Mod de transmitere: virusul respiratoriu sinctial, care este cel mai adesea la originea bronșiolitei, este foarte contagios. Acesta se transmite prin contact direct (tuse și secreții) sau indirect (obiecte contaminate: suzete, biberoane, pahar și ustensile). Virusul poate supraviețui timp de câteva ore pe jucării sau pe piele.

Fiind vorba despre o boală benignă, bronșiolita poate implica complicații în cazul copiilor prematuri, a celor care suferă de probleme cardiace, pulmonare, neurologice sau chiar a celor care au un sistem imunitar slăbit de boală sau de luarea de medicamente.

Bronșiolita duce la astm?

Mulți copii astmatici au suferit de bronșiolită la vârste mici. Se ignoră, totodată, dacă aceasta duce la apariția astmului. Este posibil ca micuții astmatici să fi suferit deja de bronșiolită, fiind pur și simplu predispuși la probleme respiratorii. Un lucru este sigur: micuții cu bronșiolită nu devin astmatici. Dacă o bronșiolită este diagnosticată de manieră recurentă la copil, este posibil ca acesta să sufere mai degrabă de astm; dacă este cazul, vorbiți despre acest aspect cu medicul vostru.

Cum se poate trata?

Prescripția medicului

Bronșiolita este o boală de origine vitală. Tratamentul său constă în ameliorarea congestiei nazale a copilului și ameliorarea stării sale de bine. În cazurile cele mai grave, medicul poate prescrie un bronhodilatator pentru a facilita respirația micuțului. Totodată, puțini copii suferind de bronșiolită răspund cu adevărat acestui tip de tratament, mai ales dacă au mai puțin de 9 ani. Dacă starea respiratorie a copilului este gravă, acesta poate fi spitalizat pentru a primi oxigen.

Sfaturi practice

 • Dați-i copilului să bea cât mai des posibil, oferindu-i mici cantități pe rând;
 • Bronșiolita se însoțește adesea de congestie nazală, ceea ce amplifică dificultățile respiratorii ale copilului. Este așadar important să diminuați această congestie. Cu ajutorul unei soluții saline și a unui aparat – Batista bebelușului, curățați-i nasul, mai ales înainte de masă. Rețeta pentru a face acasă soluție salină: dizolvați 2,5 ml de sare în 240 ml de apă fiartă și răcită. Aveți grijă să rspectați proporțiile.
 • Penteu a ameliora durerea și febra, dați-i acetaminofen (de tipul Panadol) sau ibuprofen, conformându-vă indicațiilor și respectând dozele recomandate în funcție de vârstă. Nu dați ibuprofen unui copil mai mic de 6 luni și nu dați niciodată acid acetisalcilic, precum aspirina, nici unui copil, nici unui adolescent.
 • Ridicați capul de pat al copilului la un unghi de 30 de grade, punând o pernă sub saltea, spre exemplu.
 • Temperatura indicată pentru cameră trebuie să fie între 19 °C sau 20 °C.
 • Nu dați copilului sirop de tuse: nu este recomandat.

Aspecte privind umidificatoarele

Umidificatoarele au fost mult timp recomandate pentru ameliorarea dificultăților respiratorii la copii, dar aceste aparate sunt acum nerecomandate de numeroși experți în sănătate. Nefiind bine curățate, umidificatoarele constituie medii propice dezvoltării bacteriilor și mucegaiului, deoarece apa care este acolo stă la temperatura ambientelă pentru o perioadă îndelungată. De altfel, puțini oameni respectă rutina de curățare recomandată de fabricanți.

Mai mult, umidificatoarele ar fi mai puțin eficiente pentru ameliorarea problemelor respiratorii la copii. Doar pentru tratarea răcelii unii pediatri continuă să recomande utilizarea umidificatoarelor cu vapori de apă rece cu scopul de a ameliora confortul copiilor. Totodată, Societatea canadiană de pediatrie are doi ani de când sugerează evitarea umidificatoarelor.

Cum poate fi prevenită bronșiolita?

Virusul care cauzează bronșiolita este foarte contagios. Contactul cu persoanele infectate este așadar un factor de risc important. Copiii care frecventează grădinița sau care au frați sau surori mai mari sunt mai susceptibili să contacteze această boală. De cealaltă parte, alăptarea constituie un factor de protecție. Iată modalitățile care ajută la prevenirea apariției bronșiolitei:

 • Spălați mâinile cu apă și săpun înainte de a vă ocupa de bebeluș;
 • Tușiți în pliul cotului și învățați copilul să facă același lucru de câte ori are posibilitatea;
 • Evitați expunerea micuțului la fum de țigară sau la cel al unei sobe cu lemne;
 • Evitați să duceți sugarul în locurile foarte frecventate (transport în comun, centre comerciale, spitale, etc.), unde ar putea intra în contact cu persoane bolnave;
 • Nu permiteți copiilor să își schimbe biberoanele între ei, suzetele sau ustensilele.
 • Igienizați mereu jucăriile pe care le împart copiii.
 • Evitați îmbrățisarea copiilor peste față dacă sunteți răciți sau aveți simptomele unei gripe.
 • Dacă sunteți răciți, purtați o mască înainte de a vă ocupa de bebeluș.

Bronșiolita este o boală destul de frecventă la copiii mai mic de 1 an. Acest lucru presupune, totuși, o serie de măsuri pe care le puteți lua în acest sens. Este important să fiți conștienți de factorii care conduc la această boală și să acționați în consecință pentru a trata boala. Întotdeauna întrebați medicul cu privire la tratamentul acesteia.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut