Călătoria cu avionul cu copilul

Majoritatea bebelușilor mai mari de o săptămână sunt apți pentru călătoria cu avionul. Pentru călătorii mai lungi, este recomandat să se aștepte cel puțin până la vârsta de 3 săptămâni. Până la vârsta de 2 ani, copilul poate călători așezat pe genunchii voștri. După 2 ani, va trebui să aibă propriul său scaun.

Majoritatea disconforturilor (urechi înfundate, balonări, etc) resimțite în avion de către copii sunt datorate diminuării presiunii atmosferice și a oxigenului în aer, pe măsură ce avionul urcă. Pentru a compensa acest fenomen, cabinele sunt presurizate artificial. Presiunea atmosferică și concentrația de oxigen a unui avion sunt totuși inferioare celei cu care organismul nostru este obișnuit.

Dureri de urechi

Majoritatea copiilor nu au teamă de a călători cu avionul. Aveți totodată avantajul de a le pregăti jucării, cărți sau alte obiecte familiare pentru a-i liniști.

Fluctuațiile de presiune cele mai importante au loc în timpul decolării și al aterizării. În aceste momente copilul poate fi mai vulnerabil la durerile de urechi. În cazul unei schimbări de presiune atmosferică, membrana timpanului se poate bomba sau se poate retracta, existând riscul de a cauza o durere importantă similară celei resmțite la o otită medie.

Ce este de făcut?

  • Pentru a preveni acest disconfort, îl puteți pune pe bebeluș să sugă (alăptat, să îi dați un biberon sau o suzetă) sau dacă este puțin mai mare, oferiți-i o gumă de mestecat sau o bomboană.
  • Dacă copilul continuă să se plângă, îi puteți ține nasul cerându-i să expire ușor ținând gura deschisă.

Copiii care au otite repetitive, rinite cronice sau obstrucții nazale cauzate de creșterea mărimii vegetației adenoide, au o mai mare dificultate în a echilibra presiunea urechilor. Un decongestionant nazal poate fi utilizat sub recomandare medicală.

În caz de otită medie acută, este contraindicat să călătoriți în avion din cauza riscului de perforare a timpanului. Este recomandat să așteptați 2 săptămâni după terminarea tratamentului pentru a putea lua avionul în deplină siguranță.

Balonările

O scădere a presiunii atmosferice în cabină poate cauza balonări abdominale sau umflături la copil, mai ales în cazul zborurilor lungi.

Ce este de făcut?

Pentru a ajuta la expulzia gazelor și a le ameliora, puteți merge la toaletă pentru a-i masa burtica sau regiunea anală, sau chiar îi puteți introduce un termometru rectal.

Contraindicații

Cereți un sfat medical înainte de a lua avionul dacă aveți un copil cu probleme de sănătate: epilepsie, hipertensiune arterială, diabet, intervenții chirurgicale recente, picior în ghips, etc.

În cazul problemelor cardiace sau pulmonare, trebuie să fiți mult mai prudent dacă aveți copilul în suferință. Unele contraindicații medicale privind călătoria cu avionul pot fi legate de diminuarea concentrației de oxigen din aer.

  • În cazul anemiei falciforme, diminuarea oxigenului poate în egală măsură precipita crizele. Dacă copilul este susceptibil de a fi afectat de o scădere a concentrației de oxigen din aer, va trebui să obțineți un aviz medical înainte de a lua avionul. La nevoie, puteți vorbi în avans cu companiile aeriene pentru a obține bomboane de oxigen la bord.
  • În cazul alergiilor alimentare ale copilului, aveți nevoie de o scrisoare de la medic care să autorizeze călătoria cu un echipament medical, mai ales dacă acest echipament conține ace, incluzând auto-injectabile.
  • În cazul problemelor de anxietate sau în cazul problemelor de comportament cu hiperactivitate, copilul poate reacționa urât la unele turbulențe ale zborului. Dacă deja ia medicamente pentru a-și controla simptomele, va trebui să își urmeze medicamentația și pe durata zborului.

Calitatea aerului în avioane este excelentă. Filtrele utilizate suprimă până la 99,9% dintre bacterii sau virusuri. Aerul este reînnoit la un interval de 15-20 de ori pe oră, ceea ce este bine față de normele uzuale (5 ori pe oră în majoritatea caselor și de 12 ori pe oră în unele edificii sau birouri). Circulația aerului se face de sus în jos, diminuând astfel riscul transmisiei de infecții. Aerul este totodată mult mai uscat și mai iritant pentru căile respiratorii.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut