Ce e de făcut când copilul nu stă așezat la masă

Aveți imaginea aceea în cap, a mamei care fuge disperată cu castronul și lungura pline cu mâncare prin casă după copil? Părinții ar face orice numai ca micuții lor să stea la masă. Dar oare de ce evită cei mici să stea la masă? Haideți să descoperim împreună!

Copilul nu stă locului atunci când este așezat la masă? Mai multe motive explică nevoia acestuia de a se foi. Cum îl ajutăm să rămână așezat pe scaunul său pentru a mânca? Iată câteva informații care vor răspunde tuturor întrebărilor de această natură.

De ce se foiește copilul la masă?

 • Capacitatea de a sta așezat la masă diferă de la un copil la altul și de la o vârstă la alta. Ne putem aștepta ca un copil de 2-3 ani să stea așezat timp de 10-15 minute. Această durată poate fi cu atât mai scurtă cu cât copilul este mai mic, durata prelungindu-se pe măsură ce acesta crește.
 • Nu are probabil încă dezvoltată musculatura și rezistența necesară pentru a sta așezat în aceeași poziție timp de mai multe minute, ceea ce face acea poziție să fie inconfortabilă.
 • Are un temperament activ și are nevoie să își consume energia, sau este prea obosit în acea zi.
 • Nu îi place să fie așezat la masă, se plictisește și nu se simte inclus în conversație, vrea să evite subiectele de discuție stresante sau este distras de ecrane (televizor, tabletă, mobil).

Cum îl ajutăm să rămână așezat la masă?

 • Încercați să îl așezați pe un scăunel de înălțare sau să puneți un mic scăunel sub picioare. Acest lucru îl poate ajuta să se așeze mai bine și să se miște mai puțin.
 • Dacă pare foarte obosit pentru a sta așezat, încercați să puneți ora mesei mai devreme. Dacă, din contră, copilul are un temperament foarte activ, mâncați un pic mai târziu, după ce și-a consumat energia fugind, urcând scările sau dansând în cameră, spre exemplu. La nevoie, puneți-i la dispoziție o minge de stres sau un alt obiect de manipulat în timp ce mănâncă.
 • Pentru a nu-l face să aștepte prea mult, cereți-i să vină să se așeze singur atunci când sunteți pregătiți să serviți masa. Puneți pe masă tot ceea ce este necesar pentru a mânca (apă, sare, unt, pâine, etc.). Veți evita astfel să vă ridicați de la masă și veți da un bun exemplu.
 • Mențineți o ambianță agreabilă la masă. Închideți ecranele și evitați subiectele de discuție stresante.
 • Vorbiți cu copilul și includeți-l în conversație. Puneți-i întrebări despre ziua sa, spre exemplu ce poveste a povestit educatoarea la grădiniță. Acest lucru îi va da atenție pozitivă și va avea mai puțin chef să se ridice.

Felicitați copilul atunci când stă așezat pe scaun pe durata mesei!

De reținut!

 • Un copil de 2 sau 3 ani este în general capabil să stea așezat la masă timp de 10-15 minute.
 • Mai multe motive pot explica de ce un copil se foiește la masă (poziția pe scaun, temperamentul, oboseala, ambianța, etc.)
 • Dacă copilul nu este inclus în conversația de la masă, se poate plictisi și foi mai mult.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut