Ce este o tulburare de alimentație și când să vă faceți griji

Toți adolescenții sunt îngrijorați de aspectul lor fizic. Stima de sine poate fi precară în timpul adolescenței, iar imaginea asupra propriului corp se modifică de la sine.

Dacă ai observat că propriul copil este fixat pe greutate, probabil există unele motive de îngrijorare. Deci, care este diferența dintre comportamentul normal și comportamentul care ar putea indica o tulburare de alimentație? Vom descoperi din informațiile ce urmează!

 • Imaginea distorsionată asupra corpului

În timp ce persoanele din jur pot vedea un adolescent normal sau unul dureros de slab, în cazul unei tulburări de alimentație, acest adolescent are o imagine complet greșită asupra propriului corp, și părerea niciunei persoane apropiate nu va conta în acest sens.

 • Fixarea pe propriul aspect

Tinerii care dezvoltă tulburări de alimentație se concentrează în mod excesiv asupra aspectului lor ca o măsură de auto-valorificare. În timp ce adolescenții fără probleme tind să pună accent pe identitate în interesele și realizările lor, adolescenții cu tulburări de alimentație au emoțiile și viața în întregime încătușate de gândurile privind alimentația și aspectul fizic.

 • Dieta extremă

Anorexia nervoasă reprezintă o tulburare psihică severă din categoria tulburărilor alimentare. Aceasta se caracterizează printr-o stare de foame autoimpusă. Tipurile de personalități mai susceptibile de a dezvolta această tulburare includ sportivii, perfecționiștii și cei cu performanțe superioare.

Persoanele care suferă de anorexie, au o percepție distorsionată despre sine, lucru care le determină să mențină o greutate corporală periculos de scăzută. Detectarea anorexiei poate fi foarte dificilă deoarece afectează de obicei copiii cu performanțe ridicate.

 • Mâncatul în exces

Copiii cu bulimie nervoasă – o altă tulburare alimentară frecventă – se răsfață periodic cu gustări, de obicei luate pe ascuns. Mulți copii cu bulimie spun că se simt lipsiți de control atunci când intervin aceste episoade. Ulterior, pentru a compensa, aceștia se „curăță” sau țin o dietă dură.

Adolescenții cu această tulburare pot fi foarte influențați de idealurile corporale perpetuate în mass-media și cultura populară.

Diagnosticarea tulburării poate fi dificilă deoarece persoanele cu bulimie pot avea o greutate corporală normală sau pot fi chiar supraponderale.

Semne de urmărit

Copii cu tulburări de alimentație încearcă adesea să păstreze secret obiceiurile și comportamentele nesănătoase în ceea ce privește alimentația, dar există și alte semne pe care părinții le-ar putea observa.

Semne ale anorexiei

 • Pierderea neașteptată în greutate și o greutate periculos de mică. În ciuda acestui lucru, copiii care suferă de anorexie, nu se văd niciodată prea slabi, dorindu-și în continuare să mai scadă în greutate.
 • Obsesie pentru numărul de calorii consumate, informații nutriționale și diete
 • Petrecerea unui timp excesiv la sală, pentru arderea caloriilor
 • Săritul peste mese
 • Evitarea consumului de mâncare în prezența altor persoane
 • Menstruație neregulată, subțierea părului și o stare constantă de epuizare

Semne ale bulimiei

 • Exercițiile fizice excesive sau utilizarea laxativelor sau a pastilelor de slăbit
 • Mersul la baie imediat după mese
 • Petrecerea unei perioade prea lungi de timp la baie
 • Prezența unei dureri de gât, inflamații articulare, dinți decolorați și smalț subțire
 • Păstrarea de mâncare în dormitor
 • O cantitate mare de produse care lipsesc din frigider

Ce e de făcut

Încercați să stabiliți obiceiuri alimentare sănătoase. Faceți un obicei din a mânca mese sănătoase, echilibrate ca familie.

Discutați despre alimente în termeni de cât de „sănătoase” sunt, nu cât de „bune” sau „rele” sunt.

Nu criticați greutatea sau aspectul copilului. Adolescența este un moment dificil pentru majoritatea copiilor și este esențial să le oferim sprijin și suport. Unii copii au mai multe șanse decât alții să dezvolte tulburări de alimentație. Fiți vigilenți în mod special dacă aveți un istoric familial de tulburări de alimentație sau dacă știți că copilul este supus unor presiuni extreme.

Tulburările de alimentație la copii sunt foarte periculoase și pot fi mortale. Dacă crezi că propriul copil se confruntă cu astfel de tulburări, contactează de urgență un medic pentru informații și recomandări specifice.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut